Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat faptul că orice internare fără acordul pacientului este ilegală. Legea drepturilor pacientului 46/2003 prevede dreptul pacientului de a refuza internarea în scris.
„E bine de știut. Din punct de vedere medical orice internare fără acordul pacientului este ilegală. Din punct de vedere juridic i se pot explica toate consecințele dacă nu respectă izolarea voluntară.
Și apropo de ,,internare cu forța”(48 de ore!), încă mai există legea drepturilor pacientului 46/2003 ce prevede:”
Medicul Tudor Ciuhodaru, după moartea pacientului de COVID-19 din Galați
Medicul Tudor Ciuhodaru a reacționat după moartea pacientului de COVID-19 din Galați care a refuzat internarea. Medicul ieșean atrage atenția că România are nevoie de o altă strategie.
Tudor Ciuhodaru susține că în România există o lege a drepturilor pacienților care spune foarte clar că pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumat și, în scris. Desigur, consecințele trebuie explicate pacientului.
„Din punctul meu de vedere, orice intervenție medicală trebuie să aibă consimțământul pacientului. Putem considera că în cazul unui pacient cu comorbidități poate dezvolta diverse complicații. Dacă vorbim despre un pacient obez, de 45 de ani, cu alt factor de risc, ne putem pune problema că la 1 noaptea s-au dezvoltat și alte afecțiuni care puteau conduce la deces, inclusiv infarctul miocardic acut”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, în cazul bărbatului din Galați, confirmat cu COVID-19, mort după ce a refuzat internarea.
Medicul Tudor Ciuhodaru, după moartea pacientului de COVID-19 din Galați: „Avem nevoie de o altă strategie“
Medicul Tudor Ciuhodaru a precizat că România are nevoie de o altă strategie de abordare a pandemiei de Covid-19.
„Trebuie schimbată strategia de abordare a acestei pandemii. Dacă luăm măsuri coercitive, lucrurile clar nu se vor rezolva. Strategia este cea care se face în toată Uniunea Europeană, o strategie pe care o aplică toate țările civilizate și de care eu tot vorbesc de vreo trei luni și jumătate, dar nu mă aude nimeni. Adică testare extinsă. Mă întreb și eu, dacă la început era valabilă acea declarație pe proprie răspundere, acum de ce n-ar fi?”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.
Medicul a adăugat că redeschiderea spitalelor este o prioritate națională pentru că sunt două milioane de pacienți cronici care ar avea nevoie de tratament, iar de multe ori au probleme majore în ceea ce privește accesul la tratament.
Diagnosticat cu COVID-19, a murit după ce a fost externat la cerere
Miercuri, 15 iulie 2020, a fost confirmat primul deces al unei persoane testate pozitiv cu noul coronavirus şi externată la cerere. Bărbatul, în vârstă 45 de ani, nu avea comorbidități şi a decedat acasă.
Astăzi a fost confirmat primul deces al unei persoane care a fost externat la cerere din spital. Bărbatul, din Galaţi, a fost diagnosticat cu noul coronavirus, fiind iniţial asimptomatic. Victima se afla acasă în momentul în care a decedat.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD, însă medicii nu au putut face mai multe pentru bărbat. Acesta suferise un stop cardio-respirator, cadrele medicale constatând decesul.
”În cursul nopţii precedente echipajele de terapie intensivă SMURD Galaţi au intervenit la un pacient care era externat la domiciliu la cerere, după ce se prezentase Ia UPU în data de 12 iulie, cu tuse seacă, fatigabilitate, simptome apărute în ultimele 10 zile. La apelul care l-a făcut noaptea trecută la dispecerat, era clar că era în disfuncţie respiratorie foarte gravă, echipajul medical l-a găsit în stop cardio-respirator. Nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi a fost declarat decedat. El pe 12 iulie a refuzat internarea. Nu era febril, avea 35, 6 temperatură corporală”, a declarat Angel Trifan, coordonator SMURD Galaţi.