Prima pagină » Local » Medicul Tudor Ciuhodaru oferă măsuri care vă pot salva viaţa pe caniculă
Medicul Tudor Ciuhodaru oferă măsuri care vă pot salva viaţa pe caniculă

Medicul Tudor Ciuhodaru oferă măsuri care vă pot salva viaţa pe caniculă

07 aug. 2020, 14:10,
George Cristian în Local

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru oferă câteva măsuri care se pot dovedi esenţiale în perioada de caniculă. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, medicul afirma faptul că, în perioada urmaroate, temperaturile vor ajunge şi la 37 de grade

Medicul Tudor Ciuhodaru oferă măsuri care vă pot salva viaţa pe caniculă

Conform medicului Ciuhodaru, canicula se va face resimţita în următoarele trei zile. Vor fi trei zile de foc cu temperaturi de peste 37 de grade în anumite zone ale ţării. Doctorul oferă 4 măsuri care pot salva viaţa tuturor celor care sunt afectaţi de canicula

” 4 măsuri ce vă pot salva viaţa pe caniculă. Atenție! Urmează trei zile de foc. Temperaturile vor ajunge şi la 37 de grade. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit.

Cele 4 măsuri simple ce trebuie aplicate atuncic când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică):
1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat şi ventilat).
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.” declara acesta

Ce trebuie făcut dacă manifestările nu dispar rapid

Conform medicului Tudor Ciuhodaru, dacă manifestările nu dispar sau se agravează, populaţia ar trebui să sune la numărul unic de urgenţă 112 sau să se îndrepte de urgenţă la un UPU

” Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:
1. Sunaţi la 112.
2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.”

Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice

Medicul Tudor Ciuhodaru declara faptul că temperaturile crescute duc la apariţia epuizării termice. Acesta oferă câteva posibile manifestări ale apariţiei unei astfel de epuizări

” 1. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:

a)neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele
b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,găina) şi c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

4. Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

6. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.” conchide medicul Tudor Ciuhodaru într-o postare publicată pe o reţea de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`