Prima pagină » Local » Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cum poate afecta postul ținut cu strictețe starea de sănătate
Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cum poate afecta postul ținut cu strictețe starea de sănătate

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cum poate afecta postul ținut cu strictețe starea de sănătate

27 feb. 2023, 12:16,
în Local

Ce pățiți dacă postiți? Cel mai lung și aspru post poate, dacă este ținut cu strictețe, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.

Ce și cum mâncăm în post? Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru), vă recomandăm un regim alimentar:

1. Care să ţină cont de: vârstă, activitate fizică, status fiziologic.

2. Echilibrat- prin includerea de proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete.

3. Adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină, dar care să nu le depăşească, prin exces de alimente bogate în calorii: ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole.

4. Care să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii).

5. Cu respectarea orarului de masă,pentru a evita hipoglicemiile.

6. Eventual făcut de un nutriţionist.

7. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune rămâne consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`