Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că este un moment de alertă după viiturile din Vaslui și Galați.
„Apele contaminate, vremea nefavorabilă si conditiile la care sunt expusi sinistratii cresc riscul de epidemie. Din păcate, vesti bune nu sunt nici pentru bolnavii cronici, al căror acces la tratament poate fi întrerupt din pricina izolării. Este risc major de epidemie, în special hidrice. Pentru că sunt apele contaminate, este poluare biologică si fizică. Apele din fântâni și retelele de canalizare ar trebui verificate. Vorbim de epidemie hidrică.
Este foarte important în aceste momente sã se consume doar apă îmbuteliată sau fiartă”, spune Tudor Ciuhodaru.
„Ar fi trebuit ca oamenii să știe că există riscuri majore privind sănătatea”
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cât de important este ca oamenii să primească apă potabilă si mâncare proaspătă.
„Mi se părea normal ca oamenii să fie informați. În contextul actual, cea mai sigură formă de informare este radioul în zonele respective, mai ales pentru că sunt izolate. Ar fi trebuit ca oamenii să stie că există riscuri majore privind sănătatea, mai ales la bolile cu transmitere digestivă. Aici vorbesc de apă si de mâncare. Este important ca oamenii să primească apă potabilă și să fie evacuati din zonă, dar totodată să le fie asigurate conditiile de igienă. La cort noaptea este frig și plouă, deci temperatura automat este și mai mică. Riscul de boli fecal – orale, în special în taberele acestea de corturi, este major”, a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru.
Viiturile din Vaslui și Galați, un moment critic din punct de vedere epidemiologic?
Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că este un moment de alertă, un moment în care oamenii sunt cu atât mai predispusi la boli, cu cât fie pot avea accesul la medicamente restrictionat.
„În aceste perioade există o patologie specifică a unor astfel de dezastre. Patologia hidrică este cea dominantă, adică boli care se pot transmite prin apă contaminatã si vorbim de bacterii, până inclusiv la hepatită. Să nu uităm de enterocolită, virozele respiratorii.
Se transmit bolile si prin alimente contaminate, degradate, mai ales dacã vorbim de persoanele sinistrate care mănâncã produse tinute de mult timp, acolo riscurile sunt majore. Accentuarea si agravarea pratologiilor cronice de tip respirator, cardiologic si neurologic, in contextul in care nu stiu dacă oamenii acestia au acces la medicamente pentru că nu stiu cum intrã salvarea pe acolo”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru.