Prima pagină » Local » Medicul Sylvia Hoișie. Cât de eficace împotriva COVID-19 poate fi Orostim, noul produs de tip Polidin

Medicul Sylvia Hoișie. Cât de eficace împotriva COVID-19 poate fi Orostim, noul produs de tip Polidin

05 nov. 2020, 11:02,
BZI.ro, în Local

Institutul Cantacuzino se pregătește să reia producţia de Polidin, modulatorul românesc de imunitate, foarte de bine cunoscut celor născuţi înainte de ’89.

Medicul Sylvia Hoişie, cea care a lucrat în echipa de cercetători ce a dezvoltat acest imunomodulator în anii ’60, a vorbit despre posibilitatea ca Polidinul să fie de ajutor și în lupta împotriva COVID.

”După părerea mea, fiind un imunomodulator, Polidin ar putea fi un bun adjuvant în tratamentul COVID. Atât formula veche, cât și cea nouă, care e tot un preparat al nostru”, a spus Sylvia Hoișie la Digi24.

Medicul Sylvia Hoișie a spus că noul produs de ”tip Polidin”, dezvoltat de Institutul Cantacuzino este un preparat oral care se cheamă Orostim.

Cercetătoarea spune că Orostim a fost declarat un supliment alimentar, pentru că în acest caz, procedurile de control se încheie mai repede.

”Orostimul este tot un polimicrobian, foarte bun, de patru ori mai concentrat decât Polidinul, care se administrează pe cale orală. Are foarte multe calități.

Mai există astfel de preparate pe piață, chiar anul trecut am avut un preparat venit din Italia, foarte asemănător cu ceea ce am dat noi prin anii ’80 și care până în 2011 se găsea pe piață (Polidinul – N.R.)”, a spus medicul Sylvia Hoișie.

Cercetătoarea a spune că Orostim a fost conceput pentru a se administra trei luni la rând, câte 10 zile, cu scopul de a preveni ”toate răcelile, toate virozele care sunt în timpul toamnei și iarna. Fiind oral, este foarte bun și pentru copii.

Preparatul există și în doze mai mici, pentru copii, de 4 mg, și o doză pentru adulți, de 8 mg. Zece zile la rând, timp de trei luni de zile, se ia o singură capsulă”, a explicat Sylvia Hoișie.

Singura condiție este ca această capsulă să fie suficient de rezistentă pentru a nu fi atacată de acidul clorhidric din stomac, astfel încât dizolvarea ei să se facă direct în intestin.

Sylvia Hoișie spune că nu neapărat acest preparat este mai bun decât Polidinul (care era sub formă de injecție – N.R.), ci este mai ușor de manipulat.

Polidinul, injectabil fiind, ”ustura”, din cauza fenolului pe care îl conținea. Făcut subcutanat, era mai dureros, trebuia făcut mai profund, a explicat Sylvia Hoișie.

Medicul spune că noul preparat oral ar putea fi pus în producție foarte repede la Institutul Cantacuzino, în trei patru-luni.

Medicul Sylvia Hoișie spune că pentru o bună imunitate este vitală o alimentație bună, o alimentație normală, cu multe legume și puțină carne, cu vitamine – D, C -, cu preparate care să conțină zinc, dar la fel de importantă este și o viață liniștită.

”Pe vremuri, Institutul Cantacuzino avea foarte multe preparate de calitate, era renumit, era un fel de copil al Institutului Pasteur din Franța. Avea vaccinuri pe care la ora actuală le importăm, cum este vaccinul rabic, avea vaccinuri pentru infecții, pentru febră tifoidă, chiar și pentru poliomielită.

Chiar înainte de 89, se pregătea vaccinul antirujeolic la Institut, care este foarte greu de făcut. Institutul era bogat, lucra foarte bine și mai avea un atu: cercetarea lucra unită cu producția”, a subliniat cercetătoarea.

Centrul de la Iași s-a desființat, apoi cel de la București a ajuns la faliment, în primul rând pentru că circuitele nu erau foarte moderne.

”Este nevoie de circuite complet moderne, pentru ca un produs să nu se intersecteze cu celălalt, ceea ce în clădirile vechi este foarte greu de obținut. Uniunea Europeană a mai cerut un lucru important: toate ingredientele care intră în preparate să fie omogene, adică bine controlate, ceea ce nu era posibil, mai ales la Iași”, a explicat cercetătoarea.

sursă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *