Prima pagină » Actualitate » Medicul Radu Ţincu, mesaj pentru părinţi: „Acestea sunt semnele la care elevii trebuie ţinuţi acasă“

Medicul Radu Ţincu, mesaj pentru părinţi: „Acestea sunt semnele la care elevii trebuie ţinuţi acasă“

08 feb. 2021, 16:15,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a transmis un mesaj important pentru părinţi la redeschiderea şcolilor.

Medicul ATI a declarat că o singură regulă încălcată poate duce la închiderea şcolilor în această pandemie de coronavirus.

În aceste condiții, Radu Țincu este de părere că principala responsabilitate a părinţilor este să ţină copiii acasă la cel mai mic semn de viroză respiratorie, care ar putea transforma clasa, sau chiar şcoala, în focar de infecţie sau o nouă explozie a cazurilor COVID-19.

„Părinţii au o mare responsabilitate, pentru că un copil care are simptomatologie trebuie să fie supravegheat în primul rând acasă şi în momentul în care părinţii văd că apare la copil febră, simptome de viroză respiratorie, tuse, cefalee, stare generală alterată, acesta să nu mai meargă în colectivitate. Această responsabilitate individuală a fiecărui părinte este extrem de importantă, pentru că e foarte dificil să poţi face testare atât de rapid, încât să identifici copilul înainte ca el să poată să transmită boala. Asta cred că e esenţial în următoarea perioadă”, a declarat Radu Ţincu.

Radu Țincu: „Un caz de COVID-19 confirmat într-o clasă poate pune în pericol întreaga clasă“

Medicul specialist a precizat că respectarea măsurii de distanţare fizică este prioritară în perioada care urmează, mai spune specialistul.

„Trebuie găsite soluţii pentru distanţarea fizică, mai ales în şcolile supraaglomerate, ca cei mici să nu fie în contact foarte apropiat: clase mai mici, sensuri unidirecţionale în unităţile de învăţământ, ca elevii care vin să nu se întâlnească cu cei care pleacă. Un caz de COVID-19 confirmat într-o clasă poate pune în pericol întreaga clasă, dacă el nu este identificat la timp”, a menționat Radu Ţincu.

„Un copil care a avut COVID trebuie să fie monitorizat la domiciliu“

Întrebat cât de grav poate fi dacă elevii se îmbolnăvesc de COVID, medicul a spus că ei nu fac de obicei forme severe ale bolii, însă există, totuşi, şi unele situaţii din acestea.

„Din fericire, copiii nu fac forme grave de COVID-19. Mulţi dintre ei sunt chiar asimptomatici, dar, din nefericire, reprezintă un vector important de transmitere către grupele vulnerabile – bunici, părinţi. Dar copiii pot face acele forme inflamatorii post-COVID, care pot apărea până la 3-4 săptămâni după vindecare şi care poate cuprinde mai multe organe. De aceea, e important ca un copil care a avut COVID să fie în continuare monitorizat la domiciliu sau prin medicul pediatru”, a mai spsu Radu Țincu.

Sorin Cîmpeanu: „Orice problemă identificată, va fi semnalată în timp real“

Ministrul Educației a mai adăugat că nu poate ști dacă vor deveni sau nu școlile noi focare de CVOID-19, dar a adat asigurări că se face tot posibilul pentru ca școlile să rămână deschise.

„În primul rând, nu am identificat probleme în școlile în care am fost până acum. Voi continua să merg în cursul acestei zile și în alte școli. Orice problemă identificată, va fi semnalată în timp real. Ne implicăm pentru soluționarea problemelor care ar putea să apară. Nu am un glob de cristal, iertați-mă. Dar, personal, am dreptul să am o convingere. Sunt convins că școlile, așa cum nu au devenit focare în alte state în care școlile au fost deschise, nu vor deveni focare nici în România”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *