Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19. Radu Țincu a susținut că tehnica ARN mesager nu este atât de nouă și că profilul de siguranţă pe termen mediu şi scurt este unul foarte bun, neproducând efecte secundare imediate.
„Tehnica aceasta a ARN mesager nu este atât de nouă, a început a fi studiată prin anii 2000, avem deja peste două decenii în care oamenii de ştiinţă au încercat să finalizeze această tehnologie şi la această pandemie au reuşit să pună la punct acest vaccin. Totodată, în momentul în care vaccinul a fost aprobat şi pus pe piaţă, acest lucru s-a făcut în urma unor studii care au vizat eficienţa şi siguranţa. În prezent, profilul de siguranţă pe termen mediu şi scurt este unul foarte bun, nu produce efecte secundare imediate şi s-a văzut, pentru că s-au vaccinat milioane de oameni pe întreg globul”, a mai arătat Ţincu.
Radu Țincu: „Vaccinul anti-COVID-19 nu lasă sechele“
Medicul ATI la Spitalul Floreasca din București a precizat că vaccinul împotriva coronavirusului nu dă boli autoimune, așa cum s-a vehiculat.
„Această teorie a fost vehiculată şi cu alte vaccinuri, dar aceste seruri anti-COVID nu pot da boli autoimune. Dacă ar fi să comparăm, riscul e mai ridicat la vaccinurile vechi. Clar e mai bine să ne vaccinăm decât să ne îmbolnăvim şi să rămânem cu sechele, pentru că nimeni nu ne poate garanta ce formă de COVID-19 facem“, a menționat Radu Ţincu.
„Cei care se vindecă de o formă severă de boală pot să se confrunte cu sechele pe termen lung“
Medicul a adăugat că boala COVID-19 produce efecte dezastruoase asupra sănătăţii, în cazul persoanelor care dezvoltă forme severe ale afecţiunii.
„Ultimele studii arată că o treime dintre cei care s-au vindecat de COVID se întorc la spital cu probleme cardiace sau ale ficatului şi una din opt persoane moare. Sigur, nu ştim dacă vom face sau nu forme severe, dar există riscul de a deceda, iar dacă ajungem la ATI, mortalitatea e de 60-80%. Pe de altă parte, cei care se vindecă de o formă severă de boală pot să se confrunte cu sechele pe termen lung, fie sechele pulmonare, cardiovasculare sau o stare de oboseală cronică.
Sunt pacienţi care s-au vindecat de COVID şi la 6-8 săptămâni după aceea, încă se mai declară obosiţi cronic după vindecare. Dacă punem în balanţă beneficiile şi riscurile, e clar că vaccinul aduce mai multe beneficii decât riscuri, iar atunci când vorbim de infecţia cu Sars CoV-2 nimeni nu poate garanta că vom dezvolta o formă severă sau uşoară de COVID”, a opinat Radu Țincu.
Unul din 8 vindecaţi de COVID-19 moare
Potrivit unui studiu realizat recent, o treime din bolnavii care s-au vindecat de COVID au ajuns din nou la spital cu boli de inimă, diabet, boli de ficat şi unul din opt a murit.
„Discutăm de aceste sechele după infecţia cu Sars CoV-2 care sunt determinate de inflamaţia cronică pe care acesta a dat-o, o inflamaţie intensă la nivelul tuturor organelor, iar dacă plâmânii sunt afectaţi, tot organismul e afectat de această privare de oxigen. Totodată, la pacienţii cu boli cardiovasculare, s-a observat că funcţia inimii va fi mai deficitară decât înainte de infecţia cu coronavirus, a atenţionat medicul. De aceea, vaccinul împotriva COVID nu este deloc de neglijat. În plus, medicul a pus capăt şi zvonurilor care circulă, potrivit cărora tehnica este una nouă, iar serul ar fi astfel privit cu skepticism“, a mai spus Radu Țincu.