Prima pagină » Actualitate » Medicul Radu Țincu, despre „Legea Vaccinării”: „Vaccinarea contra Covid-19 nu va deveni obligatorie“

Medicul Radu Țincu, despre „Legea Vaccinării”: „Vaccinarea contra Covid-19 nu va deveni obligatorie“

16 feb. 2021, 09:02,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Radu Ţincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a vorbit despre „Legea vaccinării“ și despre vaccinarea anti-Covid-19. Radu Țincu a declarat că s-a creat confuzie privind această lege și s-a acreditat ideea falsă că după adoptarea proiectului legislativ ar deveni obligatorie și vaccinarea anti-COVID-19.

Medicul ATI a precizat că în ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19 există prevederi clare ale Comisiei Europene care spun că această vaccinare este doar o recomandare.

„Cred că s-a creat o confuzie. Vaccinarea pentru COVID-19 care a fost luată în discuție și toată lumea a crezut că la ea se face referire, în mod evident nu va fi obligatorie. Acest lucru este recomandat inclusiv de către Comisia Europeană. Vaccinurile sunt noi, există această neîncredere a unei părți a populației în acestă tehnologie și contextul face ca vaccinarea să nu fie obligatorie”, a declarat Radu Țincu.

Radu Țincu: „Marea temere a populației este că după ce această lege va fi adoptată, oamenii vor fi forțați să se vaccineze“

Medicul ATI la Spitalul Floreasca din București a adăugat că legea vaccinării face referire la alte epidemii, precum gripa sezonieră sau rujeola și că s-a creat senzația că legea va fi aplicabilă și în cazul vaccinului anti-COVID-19.

„Sunt alte epidemii care pot sa apară și textul legi la acestea face referire. Într-o situație aparte, cum ar fi o comunitate în care apar cazuri de rujeolă, de gripă sezonieră, în contextul în care există vaccinare și o schemă de vaccinare asumată, în acele condiții se poate impune vaccinarea obligatorie. Marea temere a populației este că după ce această lege va fi adoptată, oamenii vor fi forțați să se vaccineze anti-COVID-19“, a menționat Radu Țincu.

Sintagma din proiectul de lege care a speriat populația

Medicul ATI este de părere că lumea s-a speriat de sintagma „în condiții de pandemie, vaccinarea rămâne obligatorie“ și că legea va avea norme metodologice în care să se explice exact modul în care se va face vaccinarea și despre ce epidemii poate fi vorba.

„Dincolo de textul legii, eu sunt convins că trebuie specificat. Este un termen mult prea larg «în condiții de pandemie, vaccinarea rămâne obligatorie» și nu poate să rămână. Putem avea pandemii cu virusuri care nu sunt mortale, au au mortalitate mică, sau putem avea pandemii cu virusuri letale, unde fără vaccinare oamenii vor muri decimați. Cred că textul legii va fi însoțit și de norme metodologice, în care să se explice amănunțit cum se realizează această vaccinare. Dacă va adoptat doar așa, va fi imposibil de aplicat, pentru că este atât de general încât nimeni nu va putea să-l aplice în realitate”, a mai spus Radu Țincu.

Monica Pop, despre obligativitatea vaccinării populației: „Cum se va face obligativitatea? Iei omul cu arcanul și îl bați dacă el nu dorește acest lucru?”

Medicul Monica Pop, fost manager la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, a reacționat dur la ideea unei posibile obligativități a vaccinării. Monica Pop consideră că oamenii trebuie convinși să se vaccineze, nu să fie obligați.

„Acum, când mortalitatea este mult mai mică, din păcate, consider că este o gravă încălcare a drepturilor omului. Omul trebuie convins, nu obligat. Cum se va face obligativitatea? Iei omul cu arcanul și îl bați dacă el nu dorește acest lucru? Și atunci s-au opus exact cei care acum ar vrea să facă această vaccinare obligatorie. Exact aceștia s-au opus atunci. Deși s-au întâmplat atâtea nenorociri și deși a fost o epidemie foarte mare cu număr mare de decese (n.r. epidemia de rujeolă). Nu este decât o posibilitate de a subjuga populația.” a precizat Monica Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *