Medicul Octavian Jurma a avut o nouă intervenţie în ceea ce priveşte situaţia actuală Covid-19 pe teritoriul României. Epidemiologul susţine că nouă varianta Omicron BA2 a început să se extindă şi astfel infectările cu această tulpină au crescut cu 11,36 la sută.
De asemenea, în 99 de secventieri s-a descoperit această mutaţie, iar în perioada următoare va continua să se dubleze.
„În urmă cu 3 săptămâni varianta Omicron BA2 a fost identificată în România. În săptămâna trecută versiunea BA2 a ajuns conform prognozei la 99 de secventieri, însă ponderea sa a crescut la doar 11.36% din secventierile de săptămâna trecută (faţă de 10% acum 2 săptămâni). Aşa cum se vede însă şi debutul Omicron BA.1.x a fost similar. Înseamnă că este probabil că BA.2 va continua să se dubleze săptămânal mai ales pe fondul scăderii tulpinii Delta a cărei pondere a ajuns la 1%”, a spus Octavian Jurma.
Ce spune Octavian Jurma despre cazurile de infectare cu varianta Omicron BA2
Cunoscutul epidemiolog susţine că evoluţia cazurilor este determinată şi de scăderea rapidă a variantei Omicron BA1. În momentul de faţă, medicul afirma că este incert dacă nouă varianta va produce un platou sau un nou val.
Jurma mai spune că Omicron nu este atât de agresiv precum Delta pentru că nu se multiplă rapid şi permite astfel organismului, care are imunitate sau este vaccinat, să elimine virusul înainte de a produce o formă gravă.
„Pe de altă parte capacitatea sa crescută de a evita imunitatea celulară o face mai periculoasă pentru copii şi tineri (spitalizările minorilor sunt în continuare peste vârful valului Delta). În cazurile în care sistemul imun nu reuşeşte să elimine eficient virusul, Omicron poate produce o formă mai lent evolutiva de boala în care deznodământul poate avea loc mai traziu decât cele 14-21 de zile caracteristic variantelor de până acum. Suspiciunea că versiunea BA2 este mai patogena este confirmată şi de un recent studiu japonez. Faptul că BA2 este acum 100% dominată în Africa de Sud poate explica reluarea creşterii curbei deceselor în ciuda platoului numărului de cazuri noi”, a menţionat epidemiologul.
Octavian Jurma: „Covid-19 nu este o gripă”
Epidemiologul trage un semnal de alarmă şi le aduce aminte românilor că acest virus nu este doar o gripă. De asemenea, a ţinut să adauge că Omicron nu este un virus respirator, ci unul sistemic. De aceea trebuie respectate măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus.
„COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic”.
Nu vrei să te infectezi cu SARS-CoV-2 oricât este de blând şi dacă te infectezi vrei să ai schema completă de vaccinare + booster pentru maximum de protecţie la impact. Vrei asta pentru tine, pentru copiii tăi, pentru părinţii tăi şi pentru toţi cei pe care îi iubeşti. Toate aceste date sunt un argument în plus de a nu lăsa garda jos în această perioadă, în care scăderea rapidă a numărului de cazuri noi şi iluzia că pandemia s-a terminat au dat lovitura de graţie campaniei de vaccinare”, a mai adăugat Jurma.
Medicul Octavian Jurma, despre măsurile de prevenire a infectării
În altă ordine de idei, medicul susţine că certificatul verde ajută în continuare campania de vaccinare anti-Covid-19 din România. Deşi imunizarea devine tot mai importantă, cel mai probabil din lună martie pe teritoriul ţării noastre se vor elimina toate măsurile impuse împotriva virusului.
După ce se va renunţa la masca de protecţie în spaţiile închise, se poate spune că pandemia a luat sfârşit, potrivit epidemiologului.
Octavian Jurma a adus în discuţie şi starea de alertă. Dacă aceasta nu se va mai prelungi, România nu va mai putea adopta nicio măsură de sănătate publică împotriva virusului.
„Negarea pandemiei nu o va face să dispară, dimpotrivă. Valul a trecut prin noi, nu noi prin val. Dacă va mai fi sau nu un val 6 depinde de ceea ce facem, nu de ceea ce nu facem şi nu facem nimic să ne asigurăm că în următorul val România îşi va proteja mai bine populaţia vulnerabilă decât până acum”, a conchis dr. Jurma.
Pe teritoriul României se înregistrează zilnic mii de cazuri de infectare cu Covid-19. În acest context, medicul Octavian Jurma susține că majoritatea pozitivărilor sunt cu tulpina Omicron BA2.