Prima pagină » Local » Medicul nutriționist Adina Rusu explică de ce s-au îngrășat ieșenii în timpul pandemiei: „Nu au avut posibilitatea de a-și achiziționa alimente de bună calitate”

Medicul nutriționist Adina Rusu explică de ce s-au îngrășat ieșenii în timpul pandemiei: „Nu au avut posibilitatea de a-și achiziționa alimente de bună calitate”

24 mart. 2022, 00:01,
în Local

Pandemia Covid-19 a condus la o creștere a ratei obezității atât în rândul adulților, cât și a copiilor, iar ieșenii nu au făcut excepție. Foarte multe persoane au ales să mănânce compulsiv, iar alimentației nesănătoase i s-a adăugat și sedentarismul din perioada stării de urgență. Prin urmare, foarte mulți ieșeni s-au îngrășat în cei doi ani de pandemie, unii ajungând să acumuleze până și 30 de kilograme în plus.

Statisticile efectuate de către Institutul Național de Sănătate Publică relevă faptul că 18% dintre copii și adolescenți suferă de obezitate. Nici în cazul adulților statisticile nu sunt mai îmbucurătoare.  Cifrele sunt aproape duble față de acum câțiva ani, deoarece în perioada pandemiei, foarte multe persoane au renunțat aproape complet la mișcare și s-au alimentat haotic, ajungând astfel să piardă lupta cu kilogramele în plus.

o punga de hartie din care ies mai multe fructe si legume

În lupta cu kilogramele în plus, contează foarte mult nu doar ce mâncăm, ci și când și cât mâncăm

În perioada pandemiei, au fost persoane care au acumulat până la 30 de kilograme în plus

 o persoana imbracata in colanti negri si bustiera mov care alearga pe banda

Un alt factor care a influențat în mod decisiv creșterea în greutate a multor persoane, în timpul pandemiei, a fost sedentarismul

În perioada pandemiei Covid-19 au fost atât persoane care s-au confruntat cu o creștere în greutate, dar și persoane care au conștientizat importanța unui stil de viață sănătos, iar cu ajutorul unei alimentații echilibrate și a sportului, au ajuns la greutatea dorită.

„Pandemia Covid-19 a condus la o creștere a ratei obezității, atât la copii, cât și la adulți, lucru confirmat și de cercetările științifice efectuate în acest scop. Astfel, au fost persoane care au precizat că au avut, pe perioada pandemiei, o creștere în greutate chiar și de peste 30 de kg. Pe de altă parte, în contextul pandemiei, mulți oameni au conștientizat importanța unui stil de viață sănătos și au decis să înceapă un regim pentru corectarea alimentației și pentru atingerea unei greutăți optime”, a declarat dr. Adina Rusu, nutriționist-dietetician.

În lupta împotriva kilogramelor în plus, medicul nutriționist ieșean Adina Rusu este de părere că nu există o rețetă universal valabilă. Cu toate acestea, există o serie de alimente care trebuie, pe cât posibil, evitate. Printre acestea se numără dulciurile, alimentele procesate, bogate în grăsimi, zaharuri și aditivi.

„Contează foarte mult nu doar ce mâncăm, ci și când și cât mâncăm. Sunt anumite alimente, cum sunt dulciurile concentrate, pe care ar trebui să le consumăm cât mai rar și în cantități cât mai reduse. De asemenea, alimentele procesate, bogate în grăsimi, zaharuri și aditivi ar trebui să apară în alimentația noastră doar excepțional. Este, însă, foarte important ca, înainte de a exclude anumite mâncăruri din meniul nostru, să respectăm regulile de bază ale unei alimentații sănătoase: să mâncăm la timp, să consumăm cantități corecte de alimente și să-i asigurăm corpului o hidratare optimă”, a afirmat Adina Rusu.

dr. Adina Rusu, nutriționist- dietetician în platoul BZI

Dr. Adriana Rusu le recomandă tuturor persoanelor care doresc să piardă în greutate să nu apeleze la diete minute, ci să învețe să-și corecteze obiceiurile alimentare

Medicul nutriținist Adina Rusu ne explică de ce s-au îngrășat ieșenii în timpul pandemiei Covid-19

 o suprafata gri peste care sunt asezate bomboane, bezele, napolitane cu ciocolata, acadele si mai multe tablete de ciocolata

Atunci când dorim să ducem un stil de viață sănătos, există o serie de alimente care trebuie, pe cât posibil, evitate. Printre acestea se numără dulciurile, alimentele procesate, bogate în grăsimi, zaharuri și aditivi

Sunt mai multe motive pentru care, în timpul pandemiei Covid-19, numeroase persoane s-au confruntat cu probleme de greutate. Un factor important l-a constituit alimentația pe fond emoțional, multe persoane au consumat dulciuri sau alte alimente nesănătoase pentru a substitui anumite emoții. Un alt factor care a influențat în mod decisiv creșterea în greutate a fost sedentarismul, deoarece, în timpul pandemiei, multe persoane au fost nevoite să renunțe la stilul de viață activ.

„Motivele care au dus la creștere în greutate pe perioada pandemiei sunt variate. Pe de o parte, foarte mulți oameni au mâncat mai mult pe fond emoțional, ca urmare a stresului resimțit. S-au consumat în cantități mai mari alimente asociate cu starea de confort psihic , cum ar fi dulciurile. De asemenea, în perioada stării de urgență, s-a modificat programul de odihnă și s-au consumat cantități însemnate de alimente pe parcursul nopții. Un alt factor care a dus la creșterea în greutate pe perioada pandemiei este sedentarismul. Astfel, energia consumată de organism pentru efectuarea activității fizice poate varia de la 100 kcal, în cazul unei persoane sedentare, până la 3000 kcal, în cazul unui atlet. Este evident, așadar, că pentru o persoană care înainte de pandemie făcea mult sport, restricțiile impuse de starea de urgență au adus o diferență semnificativă în balanța energetică. Un alt factor care a contribuit la creșterea în greutate în această perioadă a fost imposibilitatea, pentru anumite persoane, de a-și achiziționa alimente de bună calitate, echilibrate nutrițional, pe fondul scăderii veniturilor sau poate chiar a pierderii locului de muncă”, a adăugat dr. Adina Rusu.

Curele de slăbire în loc să ne ajute să slăbim, pot genera dezechilibre metabolice greu de remediat

Dr. Adriana Rusu le recomandă tuturor persoanelor care doresc să piardă în greutate să nu apeleze la diete minute, ci să învețe să-și corecteze obiceiurile alimentare. Curele de slăbire nu sunt o soluție pentru cei care doresc să piardă în greutate în mod sănătos, deoarece acestea pot provoca dezechilibre grave și astfel procesul de pierdere în greutate va fi și mai anevoios.

„Pentru a remedia problema kilogramelor în plus trebuie să conștientizăm că avem nevoie de o corectare a stilului de viață și nu doar de o dietă. Nu există soluții miraculoase, ci trebuie să învățăm să ne corectăm alimentația pe termen lung. Este important să identificăm greșelile pe care le facem în alimentația noastră zilnică și să le remediem treptat. De asemenea, nu trebuie să neglijăm nici ceilalți factori importanți pentru managementul ponderal: odihna și buna gestionare a stresului. Așa-numitele «cure de slăbire» nu reprezintă o soluție pentru scădere în greutate, ci mai curând una dintre cauzele unor dezechilibre metabolice și mai mari. Prin dietele restrictive înfometăm organismul și îl privăm de nutrienții necesari pentru o bună funcționare. Devenim tot mai obosiți, mai ineficienți și mai frustrați deoarece organismul nostru, stresat de dietă, refuză să mai răspundă încercărilor noastre de a scădea în greutate. Perioadele de restricții foarte mari sunt urmate, de multe ori, de perioade de supraalimentare. Intrăm astfel într-un cerc vicios cauzator de numeroase dezechilibre metabolice, din care putem ieși doar corectându-ne alimentația în pași mici, corect gestionați, și cu multă disciplină”, a precizat medicul nutriționist.

Foarte mulți ieșeni s-au îngrășat în perioada pandemiei, dar, din fericire, kilogramele în plus pot fi doar o amintire neplăcută pentru persoanele care se hotărăsc să elimine obiceiurile alimentare nocive și să ducă un stil de viață echilibrat.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024