Medicul Nicolae Mircea Panduru, specialist în diabet şi nutriţie, a declarat că obezitatea şi diabetul zaharat cresc riscul atât pentru infecţia cu SARS CoV-2, cât şi pentru evoluţia severă a COVID-19. Specialistul în diabet şi nutriţie susține că aceste două afecţiuni par a fi în strânsă legătură cu deficitul/concentraţiile de vitamina D. Obezitatea şi diabetul zaharat cresc riscul atât pentru infecţia cu SARS CoV-2, cât şi pentru evoluţia severă a COVID-19.
Nicolae Mircea Panduru, despre „pandemiile“ de obezitate şi diabet zaharat
Medicul Nicolae Mircea Panduru atrage atenţia şi asupra faptului că obezitatea este, la rândul ei, o pandemie cronică. Cele mai afectate zone sunt Europa, Rusia, America de Nord şi America de Sud, cât şi Orientul Mijlociu.
„Predicţiile făcute în 2007 pentru 2025 au fost deja depăşite în 2016, în ceea ce priveşte diabetul zaharat la nivel mondial. În clipa de faţă, pentru fiecare pacient cu diabet zaharat diagnosticat, mai există încă unul nediagnosticat”, a declarat Nicolae Mircea Panduru.
Specialistul în diabet şi nutriţie precizează că harta pandemiei de CVOID-19 corespunde cu aceleaşi zone unde obezitatea şi diabetul zaharat sunt problematice în rândul populaţiei: America de Nord, America de Sud, Rusia, Europa şi Orientul Mijlociu.
„La pacientul obez şi diabetic apare şi neuropatia autonomă pulmonară, care se manifestă şi prin disfuncţie simpatică şi parasimpatică, dar afectează şi modificarea calibrului căilor aeriene. În plus, apare un răspuns ventilator deficitar la hipoxie. Toate acestea favorizează infecţia şi, ca să punem cireaşa pe tort, în diabetul zaharat poate să apară şi neuropatia nervului frenic care accentuează şi mai mult disfuncţia pulmonară. Chiar dacă este puţin cunoscută această complicaţie pulmonară în diabetul zaharat şi chiar dacă există afectare pulmonară în obezitate, aş vrea să subliniez faptul că pacientul cu diabet şi obezitate nu este numai un pacient cu afectare pulmonară”, menționează Nicolae Mircea Panduru.
Deficitul vitaminei D asociat cu obezitatea, diabetul şi COVID-19
„Un alt element care leagă obezitatea, diabetul şi SARS CoV-2 este deficitul de vitamina D. Într-o meta-analiză care a cuprins peste 8176 de pacienţi COVID, prevalenţa deficitului de vitamina D a fost de 39%. Mai mult, concentraţia vitaminei D sub 50 de nanomoli pe litru a crescut riscul de infecţie cu 21%. În plus, atunci când s-a analizat concentraţia vitaminei D sub şi peste 75 de nanomoli pe litru, numărul de internări în terapie intensivă şi numărul de pacienţi decedaţi a crescut de 1.8 ori”, spune doctor Nicolae Mircea Panduru.
Specialistul atrage atenţia şi asupra faptului că boala COVID-19 conduce la creşterea glicemiei pe perioada bolii. În cazul unui studiu realizat în Elveţia (o meta-analiză pe trei studii, deoarece studiile care analizează modul în care COVID-19 afectează glicemia sunt foarte puţine), se arată cum glicemia, pe perioada infecţiei cu SARS CoV-2 creşte în medie, la pacienţii cu severitate mare a boli, aproximativ cu 40 de miligrame de decilitri.
De asemenea, hemoglobina glicozilată creşte şi ea până la 0.5%, însă diferenţa nu s-a dovedit a fi semnificativă statistic. Acest lucru se întâmplă, aşa cum spune medicul specialist în diabet, deoarece durata bolii este scurtă, 14-21 de zile, iar hemoglobina glicozilată reflectă media glicemiei pe trei luni.