Prima pagină » Actualitate » Medicul Mihai Craiu: „Nu faceți acest lucru în cazul copiilor testați pozitiv COVID!“

Medicul Mihai Craiu: „Nu faceți acest lucru în cazul copiilor testați pozitiv COVID!“

06 nov. 2020, 16:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, a explicat, pe o rețea de socializare, ce trebuie să facă părinții în momentul în care cei mici ai lor sunt testați pozitiv, dar asimptomatici.

„În ultimele zile am început să vedem din ce în ce mai mulți copii COVID19 pozitivi. Marea majoritate sunt diagnosticați pentru ca au o maladie severă, diferită de COVID19, într-un scenariu ce impune spitalizarea. Conform regulamentului INSMC toți copiii ce au nevoie de internare sunt testati PCR.

În vară, vedeam 1 caz pozitiv la 4-5 zile, acum vedem unul la câteva ore. Deci am reușit!! Iresponsabilitatea unora, prostia altora si nerespectarea regulilor de către bună parte dintre noi „a împins” infecția cu noul coronavirus și la copii. Inclusiv la cei care stau continuu acasă, având comorbidități“, susține Mihai Craiu.

Mihai Craiu: „Sper să realizăm că riscăm să ne omorâm și copiii, nu numai bunicii”

Medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală spune că, deși este testat pozitiv copilul, un asimptomatic sau având o formă minoră de boală, nu trebuie tratat preventiv cu nimic.

„Din rațiuni etice nu voi vorbi despre cazuri. Încă nu… Încă sper să realizăm că riscăm să ne omorâm și copiii, nu numai bunicii! Chiar dacă infecția cu SARS-CoV-2 evoluează ușor la majoritatea copiilor, cei având comorbiditați vor fi la fel de expuși riscurilor … ca și adulții ce au maladii similare.

Voi atrage atenția asupra unui scenariu ingrijorător. Deoarece mulți copii au părinții depistați COVID19, este important să știm ce trebuie făcut cu un copil asimptomaitc. Chiar dacă este testat pozitiv copilul, un asimptomatic sau având o formă minoră de boală, nu trebuie tratat preventiv cu nimic. Așa zice protocolul Societații Italiene de Infecții Pediatrice (cel mai nou, din țara UE unde chiar au fost mulți copii depistați)“, este de părere Mihai Craiu.

„Copilul nu primește profilactic antibiotice“

Medicul pediatru îi avertizrază pe părinți să nu dea antibiotice copiilor aimptomatici în cazul unui contact cu un părinte infectatcu COVID-19.

„Un copil asimptomatic după contact cu un părinte bolnav, COVID, nu primește profilactic antibiotice. Este complet INTERZISĂ administrarea de azitromicină sau altele, mai ales fără consult medical”, scrie medicul Mihai Craiu pe Facebook.

”Pentru copiii anterior sănătoşi, părinţii nu ar trebui să aibă niciun fel de motiv de îngrijorare”

Medicul primar pediatru, a transmis părinților că nu trebuie să aibă motive de îngrijorare din cauza noului coronavirus, deoarece s-a descoperit că proporţia de pacienţi spitalizaţi este extrem de mică la copiii până în 9 ani. Acesta subliniază că ei reprezintă sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu infecţia COVID-19 în lume.

„În principiu, pentru copiii anterior sănătoşi (n.r. infecţiei cu noul coronavirus), părinţii celor mai mulţi copii din România nu ar trebui să aibă niciun fel de motiv de îngrijorare. Pentru că toţi ceilalţi copiii de etnie caucaziană din ţări europene, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, vorbesc de copii cum sunt imensa majoritate a copiilor români care nu au background etnic diferit, cum ar fi în Statele Unite, unde sunt afroamericani mai mulţi sau în zone unde există copii de origine asiatică. La copiii caucazieni anterior sănătoşi de vârstă mică, însemnând între zero şi 9 ani inclusiv, proporţia de pacienţi spitalizaţi este extrem de mică. Ei reprezintă sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu infecţia COVID-19 în lume.

Sunt puţini faţă de toate celelalte grupe de vârstă. În afară de faptul că sunt puţini, severitatea nu este foarte mare”, a spus Craiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *