Prima pagină » Actualitate » Medicul Mihai Craiu, despre cazul elevului cu COVID-19: „Acest copil avea bunica bolnavă. Nicio legătură cu școala“

Medicul Mihai Craiu, despre cazul elevului cu COVID-19: „Acest copil avea bunica bolnavă. Nicio legătură cu școala“

11 feb. 2021, 12:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, explică situația primului elev cu COVID-19, după reluarea cursurilor.

Mihai Craiu susține că elevul infectat cu coronavirus după deschiderea şcolilor nu are niciodată legătură cu mersul la cursuri, adăugând că elevul a luat maladia din familie.

„Genul de știre imprecisă care induce reacții emoționale. Cui folosește? Nimănui, evident…

Arată doar circulație comunitară a SARS-CoV-2 și nu aduce nici un element care să incrimineze organizarea neconformă a școlii respective. Transparență nu înseamnă „să torni gaz pe foc”…“

Ce spune știrea?

Un copil de clasa a II- a a fost confirmat marți (deci la 24 ore de la primul contact cu școala) cu maladie COVID-19. Acest copil avea bunica bolnavă. Aceasta fusese confirmată cu 24 ore anterior ca fiind infectată cu noul coronavirus.

Deci?

Nici o legătură cu școala, deoarece incubația maladiei COVID19 este mult mai lungă“, precizează Mihai Craiu.

Mihai Craiu: „Ar putea să fi transmis colegilor“

Medicul primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală a scris pe pagina sa de Facebook că elevul a luat virusul din familie, deci nu se pune problema ca acesta să se fi infectat la școală.

„Copilul a luat maladia din familie și ar putea (teoretic) să fi transmis colegilor… Timpul urmează să dovedească o improbabilă transmitere la alți colegi. În cazul în care a avut loc acest incident ar trebui să apară DOAR infecție la școlari și NU la părinții lor”, a mai scris medicul Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

Primul caz de elev infectat după redeschiderea școlilor

Un elev a fost confirmat cu Sars-Cov-2. Este vorba de un caz la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei” din Sectorul 6 al Capitalei. Elevul se afla într-o clasă de 28 de elevi, dar doar 26 au venit fizic la școală. Ceilalți 2 elevi studiau online, la cererea părinților.

La începutul săptămânii, bunica unei eleve a fost testată pozitiv la COVID-19, apoi marți a fost confirmată și eleva de la clasa a II-a. Testarea copilului nu s-ar fi făcut în școală, iar de marți eleva nu a mai mers la ore. Marți seară, părinții celorlalți copii au fost înștiințați de conducerea instituției de învățământ să nu mai vină la cursuri de miercuri.

Informaţia a fost confirmată de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, care a precizat că s-au luat măsurile necesare, prevăzute în ordinul comun dat de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii pentru redeschiderea şcolilor. Un comitet al școlii a fost convocat pentru a lua noi măsuri.

Clasa a fost suspendată și va fi dezinfectată

Din primele informații, elevul se simte bine, însă, conform protocolului, clasa a fost suspendată și va fi dezinfectată. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor face o anchetă epidemiologică pentru a putea stabili care sunt persoanele cu care elevul a intrat în contact.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce măsuri de urgență vor fi luate în cazul apariției unor astfel de infectări.

„Dacă şi unde vor apărea astfel de situaţii, aş vrea să vă asigur că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, cu DSP-urile şi cu toţi cei îndrituiţi, nu vom ezita nicio clipă să luăm acele decizii care contribuie la siguranţa sanitară în şcolile din România. Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele şcolare judeţene, deci în legătură permanentă cu toate şcolile. Evaluări vor fi făcute săptămânal, raportările din ziua de vineri vor fi luate ca referinţă pentru rata de infectare pentru a şti cum se derulează lucrurile în continuare. Evaluările sunt făcute cu cadenţă săptămânală, excepţie fiind, desigur, şi au fost astfel de situaţii, localităţile care intră în carantină, caz în care evaluarea nu mai e săptămânală şi şcoala intră, din păcate, în carantină odată cu întreaga localitate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *