Prima pagină » Actualitate » Medicul Mihaela Leventer vorbește despre noi manifestări ale COVID-19: „Acesta este un prim semn de alarmă“
Medicul Mihaela Leventer vorbește despre noi manifestări ale COVID-19: „Acesta este un prim semn de alarmă“

Medicul Mihaela Leventer vorbește despre noi manifestări ale COVID-19: „Acesta este un prim semn de alarmă“

26 iul. 2020, 11:28,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Mihaela Leventer vorbește despre noi manifestări ale COVID-19. Boala se manifestă prin temperatură înaltă, tuse seacă, respiraţii scurte, dureri musculare. În plus, pot apărea şi simptome digstive, precum dureri abdominale, diaree, greaţă, vomă.

Recent, s-au găsit şi manifestări cutanate prezente la debutul bolii. Medicul Mihaela Leventer vorbește despre semne apar brusc pe piele.

„20% dintre pacienţii cu COVID-19 au şi manifestări cutanate”, spune Mihaela Leventer.

Medicul Mihaela Leventer vorbește despre noi manifestări ale COVID-19: Care este primul semn

Medicul dermatolog susține că un prim semn de alarmă este aspectul marmorat al pielii, pe care medicii dermatologi îl numesc „livedo reticularis“.

„Există persoane care au un aspect marmorat al pielii, în mod normal. În cazul lor, nu poate fi vorba despre un posibil simptom al COVID-19. Dar dacă pielea își schimbă aspectul, prezintă brusc un desen vascular dantelat, reticulat și vinețiu, este necesar să contactați medicul dermatolog. Aspectul marmorat al pielii se instalează cu precădere la nivelul membrelor inferioare, pe coapse și pe gambe”, precizează Mihaela Leventer.

Atenţie le petele violacee de pe piele!

Medicul dermatolog atrage atenția că un alt tip de manifestare cutanată corelată cu noul coronavirus este pernioza. Aceasta este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția unor pete sau inflamații eritemato-violacee, care sunt cauzate, cel mai frecvent, de expunerea la temperaturi scăzute.

„Leziunile provocate de pernioză apar cel mai des pe degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și călcâie, pe nas sau urechi. Însă, pot apărea și pe alte zone ale corpului. Fiind o afecțiune asociată cu frigul, cu atât mai mult este un semn de alarmă dacă apare vara”, precizează medicul  Mihaela Leventer.

Ce sunt „degetele COVID“

Medicul dermatolog Mara Mihai vorbește despre semnele particulare ale infecţiei cu coronavirus și explică simptomele întâlnite la pacienții cu COVID-19. Mara Mihai explică manifestările particulare numite și „degetele COVID”, enumerând mai multe tipuri de manifestări care apar la nivelul pielii, în cazul infecţiei cu COVID 19.

„Încă nu se ştie în acest moment dacă aceste manifesfări sunt cauzate de virus, de SARS COV-2, sau dacă acestea sunt declanşate de reacţia imunologică din cadrul infecţiei virale, sau chiar postmedicamentos, în cadrul tratamentului pe care pacientul îl efectuează atunci când sunt internaţi. Manifestările acestea sunt de foarte multe tipuri, cea mai frecventă dintre ele fiind afectarea de la nivelul palmelor şi tălpilor şi de la nivelul degetelor“, spune Mara Mihai.

Manifestări asemănătoare cu vărsatul de vânt, varicela

Medicul dermatolog susține că aceste simptome au mai fost denumite și „degetele COVID“ şi dintre toate manifestările cutanate este cea care a fost cel mai mult asociată cu această boală. Mara Mihai consideră cp există suspiciunea că este mai specifică acestei boli şi că ar putea chiar reprezenta un semn al infecţiei virale.

„Aceasta se manifestă prin nişte pete violacee, roşiatice la nivelul extremităţilor care seamănă foarte mult cu ceea ce observăm în degerături. Aceste pete ulterior pot să evolueze, să formeze băşicuţe cu lichid, să formeze răni şi sunt mai frecvente la copilaşi.

Aşa au arătat studiile şi nu este asociată cu forme foarte severe de boală. Se spune că dispare de la sine după ce se vindecă infecţia virală. Un alt tip de manifestare cutanată este cea care seamănă cu vărsatul de vânt, cu varicela“, adaugă medicul dermatolog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025