Medicul de familie Mădălina Vesa, medic în Alba Iulia, lansează un apel către autorităţi. Un semnal de alarmă tras de medicul de familie în plină creștere a numărului de cazuri de COVID-19.
Mădălina Vesa consideră că România este incă în primul val de COVID-19 şi ca protocoalele existente la nivel de sănătate sunt învechite.
Cardul de sănătate ar trebui scos din uz
Într-o postare publicată, medicul Mădălina Vesa este de părere că Guvernul României ar trebui să scoată din uz cardul de sănătate. În altă ordine de idei, aceasta dă un exemplu concret al unui pacient care urma să fie testat:
”Astăzi (miercuri – n.r.) mă sună un pacient şi îmi spune că are ceva simptome de 3-4 zile, uşoare pt care nu a fost nevoie de consult medical. A stat totuşi acasă ţinând cont de contextul epidemiologic. Acum nu mai are gust, miros. Conform protocoalelor interne (ale judeţului Albă), sun la spital pt programare la testare. Programarea o va avea cel mai devreme vineri, f probabil sâmbătă. Oricum, de astăzi îi deschid CM pe boală obişnuită să zicem o viroză). Primeşte rezultatul vineri seară. De vineri, el va primi decizia de izolare pt 14 zile, conform legii. Dar simptomele lui de boală le-a avut de duminică sau sâmbătă. În consecinţă, în prima săptămâna de izolare oficială, el se va face bine şi îi dispar toate simpt. Dar statul îi decontează concediu medical pt 3 săptămâni. Pierde statul bani, pierde angajatorul un om. Aceste cazuri sunt tot mai frecvente. De multe ori, angajatorul plăteşte testul că să nu mai piardă timp angajatul. Dar nu prea mulţi îşi permit acest lucru”, spune medicul de familie într-o postare pe Facebook.
Trebuie să minimalizăm contractul intre pacient şi medic de familie
Medicul de familie din Alba Iulia consideră că Ministerul Sănătății trebuie să dea o ordonanţă de urgență în care să reglementeze situaţia prezentată mai sus. Conform Mădălinei Vesa, România se confruntă cu valul 1 iar acest lucru trebuie să dea de gândit autorităţilor.
”Şi dacă tot vorbiţi cu ei, rugaţii să scoată cardul de sănătate. ACUM e valul 1 la noi, nu în martie sau aprilie. ACUM trebuie să minimalizăm contactul între noi. Şi să permită medicului de familie acces în timp real la tabelul cu pacienţii pozitivi şi carantinati. Atât am nevoie, de acces la informaţie pe o platformă. Şi în rest colaborez perfect cu pacientul meu, nu mai am nevoie de nici o autoritate publică pt a-mi facetreaba bine. Poate se va lua în calcul metoda italienilor, francezilor (probabil şi alte state au făcut la fel): o sală de sport pt consultul pacienţilor simptomatici. Punct de recoltare, consult sumar şi apoi în funcţie de simptomatologie să fie redirecţionat spre un pneumolog (să i se facă o radiografie, analize). O să mi se spună că încă nu suntem la acel nivel de îmbolnăvire. Aşa este, încă nu suntem. Dar vom fi curând şi trebuie anticipat momentul. Suntem în urmă rău cu protocoalele de tratament. Poate faceţi ceva şi în privinţa asta”, mai afirmă medicul de familie din Alba Iulia.
La nivelul judeţului Alba, incidenţa cazurilor noi de COVID-19 în ultimele 14 zile este de 4,61, ca urmare a analizei făcute publice de DSP.