Prima pagină » Actualitate » Medicul Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași, revoltată pe faptul că donatorii de sânge și plasmă primesc bani de la Primărie! Replica primarului Mihai Chirica: „Înainte nu avea nici doi donatori pe zi și acum se plânge?”

Medicul Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași, revoltată pe faptul că donatorii de sânge și plasmă primesc bani de la Primărie! Replica primarului Mihai Chirica: „Înainte nu avea nici doi donatori pe zi și acum se plânge?”

02 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Șefa CRTS din Iași este revoltată că donatorii de sânge și plasmă primesc bani și tichete de masă de la Primărie. Medicul Lavinia Scripcaru spune că prin această inițiativă s-a încălcat legea. Primarul Mihai Chirica, cel care a propus remunerarea și creșterea numărului de tichete pentru donatori, îi recomandă șefei centrului să fie mai productivă și să se preocupe de creșterea numărului de donatori

Medicul Lavinia Scripcaru, șefa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, este revoltată pe ințiativa primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, de a oferi 7 bonuri de masă donatorilor de sânge și 500 de lei donatorilor de plasmă hiperimună. Dr. Lavinia Scripcaru spune că donatorii nu ar trebui stimulați financiar pentru a se prezenta la donare. Mai mult decât atât, șefa CRTS spune că prin inițiativa primarului se face discriminare între donatorii care au donat până acum și cei care donează în prezent. Medicul ieșean spune că nu a observat nicio creștere a numărului de donatori de sânge din momentul în care acestora li se oferă 7 bonuri de masă. La fel se întâmplă după cum susține și în cazul donatorilor de plasmă hiperimună.

Medicul Lavinia Scripcaru spune că prin inițiativa primarului Mihai Chirica, zeci de donatori de sânge sunt discriminați

Dispută la nivel local. Dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași, spune că nu a solicitat primarului Mihai Chirica să ofere bani sau bonuri de masă donatorilor de sânge și celor de plasmă hiperimună. Mai mult decât atât, medicul ieșean consideră că s-a încălcat legea și că inițiativa primarului nu este sustenabilă.

„Nu mă interesează inițiativa Primăriei de a oferi bonuri de masă și bani donatorilor. CRTS nu face altceva decât să recolteze sânge. Atât! S-a încălcat legea mea. Nu se dau bani la donatori. Anunțul conform căruia se oferă bani și bonuri donatorilor s-a dat aiurea. Eu am făcut adresă către Primărie să ne ajute în promovarea mesajului nostru, și anume că avem nevoie de donatori de sânge. Ceea ce s-a întâmplat ulterior nu se numește promovare de donare de sânge. Cred că inițiativa primarului nu este sustenabilă. Cât timp va putea plăti donatorii și, mai mult decât atât, este o discriminare între donatorii de până acum și cei care acum primesc bani. Este cale lungă, drum de fier”, spune dr. Lavinia Scripcaru.

Dr. Lavinia Scripcaru: „Promovarea la care ne-am așteptat noi prin apelarea la Primărie nu este nici pe departe ceea ce a ieșit”

Șefa CRTS din Iași, Lavinia Scripcaru, spune că donatorii de sânge care au venit la CRTS pentru donare după anunțul făcut de Mihai Chirica s-au prezentat din empatie pentru aproapele lor aflat în suferință. Numărul mare de prezentări care au avut loc la CRTS după ce primarul municipiului Iași a anunțat că donatorii vor avea beneficii nu se datorează acestei inițiative, ci oamenii au conștientizat mai bine faptul că este nevoie de sânge în spitale.

„Nu vreau să cred că donatorii de sânge au venit să doneze pentru bani. Îi jignim dacă spunem asta. Cei care au venit strict pentru asta, probabil că au plecat imediat acasă. Dacă acum îi jignim și zicem că vin pentru bani, când nu li se vor mai oferi aceste beneficii, nu se vor mai prezenta la donare. Oamenii vin de bună credință. Promovarea la care ne-am așteptat noi prin apelarea la Primărie nu este nici pe departe ceea ce a ieșit. Acest tip de promovare nu poate fi o ințiativă sustenabilă”, încheie medicul ieșean.

După inițiativa primarului Mihai Chirica, numărul donatorilor a crescut

Medicul Lavinia Scripcaru spune că la CRTS Iași, după anunțul primarului Mihai Chirica că va remunera donatorii de plasmă și va oferi 7 bonuri de masă donatorilor de sânge, s-au prezentat câțiva ieșeni strict din acest motiv. Aceștia, așa cum spune șefa centrului, când au aflat că nu vor primi de la centru bani sau bonuri de masă, au plecat.

„Au fost și persoane la centru care au aflat că nu vor primi de la noi bonuri de masă sau bani și au plecat. Nu au vrut să mai doneze. Au fost, în același timp, mai multe persoane care, din propria inițiativă, au venit să doneze sânge, fiind conștienți de beneficiile pe care le pot avea pacienții în stare critică prin acest gest. Avem câte 40-60 de donatori de sânge zilnic. Până acum, de la începutul pandemiei, am făcut 13 afereze și 6 cu sânge total. Din păcate, sunt donatori de plasmă care din cauza vârstei și a altor boli asociate nu sunt eligibili pentru donarea de plasmă hiperimună. Despre stocul de sânge pot să vă spun că au fost și zile mai bune și zile mai proaste”, mai spune dr. Lavinia Scripcaru.

Replica primarului Mihai Chirica: „Înainte nu avea nici doi donatori pe zi și acum se plânge”

În replică la cele susținute de către șefa CRTS Iași, primarul Mihai Chirica spune că inițiativa de a oferi 500 de lei donatorilor de plasmă și 7 bonuri de masă donatorilor de sânge s-a arătat ca fiind eficientă. Primarul municipiului Iași spune că zeci de donatori s-au prezentat la CRTS să doneze după ce a făcut anunțul și mulți dintre ei au mers să-și ridice bonurile de masă.

„Tot dumneaei ne-a solicitat sprijinul în promovarea donării de sânge. S-a înzecit numărul de donatori după ce am anunțat că vor primi 7 bonuri de masă. Înainte nu avea nici doi donatori pe zi și acum se plânge? Totodată, pandemia de COVID-19, așa cum a anunțat și dumneaei, a înjumătățit numărul de donatori. Eu cred că orice efort este potrivit pentru a susține spitalele care au nevoie mare de sânge pentru intervențiile chirurgicale. Îi sugerez doamnei doctor să fie mai productivă și îi doresc sănătate!”, a replicat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *