Prima pagină » Actualitate » Medicul Laura Ghibu, despre simptomele variantei Delta: „Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate”
Medicul Laura Ghibu, despre simptomele variantei Delta:

Medicul Laura Ghibu, despre simptomele variantei Delta: „Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate”

07 oct. 2021, 20:30,
în Actualitate

Medicul Laura Ghibu, care este stabilită în Suedia, a vorbit cu privire la motivele pentru care varianta Delta este atât de agresivă în special cu persoanele nevaccinate, mai ales tinerii. De asemenea, aceasta a discutat despre simptomele prin care boala debutează. Acela este momentul în care ar trebui consultat medicul pentru a evita o eventuală spitalizare.

Întrebată care sunt cauzele pentru care varianta Delta este mai agresivă cu cei nevaccinați medicul Laura Ghibu a precizat că este mult mai contagioasă decât celelalte.

„Aceasta variantă are şi un alt decurs, un pic mai rapid decât eram noi obișnuiți. Simptomele se văd după două, patru zile, când înainte se vedeau poate după o săptămână, iar înrăutățirea stării se face mult mai repede decât înainte. Simptome grave putem să vedem după 4-5 zile. Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate.

Nu este ca varianta inițială când îţi pierdeai gustul, mirosul şi aveai tuse şi dureri de gât. Această variantă poate să debuteze şi cu simptome ușoare de răceală şi poate să debuteze şi cu dureri de burtă şi alte simptome intestinale.

Lumea poate nu bagă se seamă aceste simptome şi ajunge să ceară ajutorul medicului când e poate prea târziu”, spune medicul Laura Ghibu.

Întrebată cu privire la creșterea ratei de infectare în rândul tinerilor, medicul a afirmat că „tinerii nu mai au putere să mai respecte restricţiile, iar contagiozitatea mare face ca acest virus să se răspândească repede printre ei”.

„Din studii, un tânăr la 10.000 poate să decedeze din cauza acestei variante şi cam 26% din tinerii infectați ajuns să fie spitalizați şi la ATI”, a mai explicat medicul Laura Ghibu.

Valeriu Gheorghiță, despre numărul cazurilor din România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a  afirmat că zilele care urmează vor fi complicate ținând cont de numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Acesta a declarat că, dacă imunitatea colectivă ar ajunge la 80 % s-ar crea o protecție împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

„Evident că zilele următoare nu sunt niște zile ușoare, sunt niște zile complicate pentru că vedem că zilnic sunt aproximativ 15.000 de cazuri noi de îmbolnăvire. Din aceste cazuri, o parte dintrre ele sunt cazuri grave, majoritatea pacienți nevaccinați care ajung în Terapie Intensivă. Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate, astăzi vorbim de peste 1.550 de pacienți în ATI și dacă ne uităm la rata de pozitivare a testelor, la nivel național, mai mult de o persoană din cinci, care sunt testate, este depistată pozitiv cu Sars-Cov-2”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță consideră că imunitatea colectivă care ar fi necesară pentru a diminua răspândirea variantei Delta este de 80%.

„Noi vorbim de o imunitate colectivă la nivel național, cumulată prin boală și vaccinare, estimată la circa 50%, este insuficientă pentru varianta Delta, unde ar trebui să avem o imunitate de peste 80% pentru a limita răspândiea virusului și pentru a reduce acest impact”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`