Prima pagină » Actualitate » Medicul ies̗ean Tudor Ciuhodaru: ”Băuturile energizante cont̗în o combinat̗ie potent̗ial letală”
Medicul ies̗ean Tudor Ciuhodaru: ”Băuturile energizante cont̗în o combinat̗ie potent̗ial letală”

Medicul ies̗ean Tudor Ciuhodaru: ”Băuturile energizante cont̗în o combinat̗ie potent̗ial letală”

26 feb. 2024, 13:44, 3 ,
BZI.ro, în Actualitate

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru explică de ce băuturile energizante pot fi letale. Într-o postare publicată pe o rețea de sociazare, medicul trage un semnal de alarmă referitor la modul în care corpul poate reacționa atunci când consumi un energizant. Redăm, integral, postarea publicată de medicul Tudor Ciuhodaru:

” Tot̗i ar trebui să̆ s̗tim asta. Băuturile energizante cont̗în o combinat̗ie potent̗ial letală̆. Am tras de mai multe ori semnalul de alarmă̆ referitor la consumul de băuturi energizante la copii s̗i adolescent̗i. Se prăbus̗esc din senin, stopul cardiorespirator se instalează̆ brusc, adesea nu există̆ semnale de alarmă̆! De aceea, mai ales că̂nd facet̗i sport, at̗i consumat alcool sau at̗i fumat, ferit̗i-vă̆ de energizante!
Ce conţîn şi ce efecte au asupra organismului. Până când educat̗ia pentru să̆năţâţe (inclusiv educat̗ie nutrit̗ională s̗i not̗iuni de prim ajutor) va fi predată̆ în toate s̗colile din România (aş̗a cum prevede legea Ciuhodaru depusă̆ de mai multe ori în parlament) e bine de s̗tiut:
1. Cofeina este ingredientul cheie (32 mg/100 ml ! pot avea o cantitate echivalentă̆ cu 3 espresso sau de două̆, trei sau chiar de cinci ori mai mare decât cafeaua, ceaiul negru sau ră̆coritoarele) aş̗a că la copii intoxicat̗ia poate apărea de la doar o doză̆ de 350 ml (de la 100 mg/zi). Efectele apar la 10-15 minute de la ingestie s̗i ating apogeul la 15-45 de minute.
Cofeina poate declans̗a, agrava sau complica afect̗iunile cardiovasculare (hipertensiune, tahicardie, aritmie, infarct), neurologice (cefalee, gret̗urî, vărsături, tremor, convulsii, accident vascular cerebral) s̗i digestive (gastrite, ulcer, boală de reflux), iar în combinat̗ia cu zahărul duce la cres̗terea gradului de deshidratare (efect diuretic).
Nu sunt de neglijat nici efectele neuropsihice precum anxietate, agitat̗ie, tulburări de comportament, agresivitate s̗i nici cele pe termen mediu-lung precum aparit̗ia dependet̗ei (ca la alcool s̗i droguri).
2. Multe cont̗în cantităt̗i mari de zahăr (o cutie poate cont̗âne 27 g) cu risc de variat̗îi importante ale glicemiei (la cei cu diabet) la care se adaugă deshidratarea, obezitatea, aparit̗ia cariilor, litiazei renale sau a diabetului (chiar s̗i consumul unei singure doze zilnic cres̗te riscul de diabet cu 25%). Se adaugă E-uri, conservant̗i, colorant̗i s̗i multe alte chimicale.
3. Amplifică̆ act̗iunea alcoolului s̗i a fumatului (devin adevărate ,,bombe”).
Ret̗ineţ̗i:
1. Eforturile mele de ani de zile, inclusiv în Parlamentul European, au dat rezultate. A trecut legea împotriva băuturilor energizante.
2. În 2014 Lituania a fost prima t̗ară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor
3. La noi probabil că̆ era nevoie să̆ aibă̆ loc mai multe drame, dar oare câte s-au mai întâmplat s̗i au fost mus̗amalizate.
4. Interesele financiare sunt uriaş̗e. Cantităt̗ile consumate anual de tinerii din România sunt impresionante. În România se vând anual aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante. Încă o dată̆ România excelează̆. S̗i nu în bine.
5. Lipsa educat̗iei pentru să̆năţâţe poate fi letală̆. Aş̗a au ajuns energizantele extrem de populare în ră̂ndul copiilor s̗i adolescent̗ilor (75%, trei sferturi, din românii cu vă̂rsta între 16-18 ani consumă astfel de substant̗e).
Nu uitat̗i:
1. NU sunt recomandate băuturi energizante copiilor s̗i adolescent̗ilor (mai senbili la efectele cofeinei), gravidelor, pacient̗ilor cu patologie cardiovasculară̆ (hipertensiune, cardiopatie ischemică̆, aritmii), neurologică (AVC, epiliepsie) sau metabolică (diabet).
2. Legile privind introducerea educat̗iei pentru să̆năţâţe s̗i predarea de not̗iuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară̆. Aş̗teaptă doar să̆ fie adoptate.
3. Educat̗ia nutrit̗ională este o formă̆ de prevent̗ie iar not̗iunile de prim ajutor în astfel de momente fac diferent̗a dintre viat̗ă s̗i moarte.
Sper să̆ sust̗ineţ̗i s̗i acest demers. ! ” se arată în postarea publicată de medicul Tudor Ciuhodaru.

Comentarii
  • Cetățeanul haurist energizat de la Ciurea

    CIHODARU LIBELULĂ CA O SULĂ s=a energizat așa de tare că a trecut la AUR, de a uitat și puțina medicină pe care o mai practica ca un clown !!!!!

  • Aurica de la Ciurea

    Cihodarule ești o caricatura de doctor energizat cu politica AUR

  • lam vazut in aeroport are 1,5 m si e urit ca tie great sa te uiti la el…..numai gura e de el…meseria o uitat-o daca e totimpul la Tv la poiltica….hai SIKTIR albina polenizatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024