În emisiunea BZI LIVE, medicul ginecolog Irina Cațighera a discutat despre contracepția de după naștere. Care este cea mai utilă și la îndemână metodă contraceptivă și de ce este atât de importantă?
Femeile pot rămâne însărcinate la scurt timp după naștere și, tocmai de aceea, este foarte importantă contracepția în această perioadă. Unele femei folosesc alăptatul (amenoreea de lactație) ca metodă de contracepție, însă aceasta trebuie utilizată doar dacă mama alăptează exclusiv (copilul nu mănâncă mâncare solidă și nu bea niciun fel de alte lichide), nu i-a venit încă menstruația sau nu au trecut încă șase luni de la nașterea copilului. Din păcate, alăptarea nu este o metodă de contracepție foarte eficientă, ci oferă protecție doar 50-60%, potrivit medicului ginecolog Irina Cațighera.
Irina Cațighera, despre contracepția de după naștere: „Prezervativul este o metodă la îndemână, puțin costisitoare, fără efecte secundare”
Dr. Irina Cațighera, medic ginecolog la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, a discutat despre importanța contracepției în perioada de după naștere. Ea a precizat că singura metodă contraceptivă, care nu provoacă efecte secundare, este prezervativul.
„Prezervativul este o metodă la îndemână, puțin costisitoare, fără efecte secundare care, atunci când membrii cuplului sunt de acord, trebuie folosită în perioada alăptării, la absolut toate contactele sexuale. De ce? Pentru că nu avem acele mentruații regulate. Menstruațiile sunt complet neregulate, nu știm când are loc ovulația și, în această situație, toate contactele trebuie protejate cu prezervativ.”, a declarat medicul Irina Cațighera la BZI LIVE.
Întrebată dacă femeia este mai predispusă la a rămâne din nou însărcinată, medicul Irina Cațighera a răspuns că nu. Aceasta a precizat că alăptarea este considerată o metodă contraceptivă naturală, care oferă protecție doar 50-60%. Explicația rezidă în faptul că, atunci când alăptează, organismul secretă un hormon numit prolactină, care stimulează secreția de lapte. Prolactina blochează, de asemenea, secreția de hormoni care favorizează ovulația. Acest lucru contribuie la scăderea, dar nu la dispariția, șanselor unei femei de a rămâne însărcinată în perioada alăptării.
„Nu, nu este mai predispusă, alăptarea fiind o metodă contraceptivă naturală, chiar oferă o protecție contraceptivă, dar undeva la 50-60%. Chiar dacă alăptarea are loc din trei în trei ore, chiar alăptatul nocturn, care se spune că ar avea un efect contraceptiv mai mare. Și atunci sigur că există o mare frecvență a sarcinilor nedorite, apărute în perioada alăptării, care sarcină prezintă o problemă, mai ales dacă nașterea a avut loc prin cezariană. Pe un uter cicatriceal e indicat să nu apară o sarcină mai devreme de doi ani. Pentru că acea sarcină sigur va evolua cu o oarecare problemă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Deci e o problemă foarte serioasă contracepția postpartum, mai ales pentru mamele care au născut prin cezariană.”, a precizat medicul.
Dr. Irina Cațighera: „La orice femeie care a născut este prohibit contactul sexual 40 de zile”
Medicul a subliniat că, timp de 40 de zile, femeii care a născut îi este prohibit contactul sexual, deoarece se află în perioada fiziologică, în care se elimină lohiile.
„La orice femeie care a născut este prohibit contactul sexual 40 de zile, perioada fiziologică în care se elimină lohiile. După 40 de zile poate avea loc contactul sexual, dar neapărat protejat.”, a adăgat medicul Irina Cațighera.
De asemenea, medicul a precizat și ce anticoncepționale poate lua o femeie în perioada alăptării.
„Există acel mit în care o femeie care alăptează nu poate lua anticoncepționale. Greșit! Anticoncepționale se pot lua, dar anticoncepționale conținând un singur hormon, progesteronul. Estrogenul are efecte negative asupra fătului, mai ales dacă este vorba despre un băiețel. Se discută oarecare modificări în sensul feminizării, deci extrogenul este prohibit toată durata alăptării, indiferent de sexul copilului, pentru că poate determina anumite efecte secundare. Dar contraceptivele numai cu progesteron se pot lua cu foarte mare succes, adică rată de eșec spre zero, toată perioada alăptării.”, a mai spus dr. Irina Cațighera în emisiunea BZI LIVE.