Prima pagină » Actualitate » Medicul Gilda Popescu, despre masca de protecție: „Numărul pacienților cu probleme respiratorii a scăzut anul acesta“

Medicul Gilda Popescu, despre masca de protecție: „Numărul pacienților cu probleme respiratorii a scăzut anul acesta“

11 feb. 2021, 13:16,
în Actualitate

Gilda Popescu, medic pneumolog la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală, a vorbit despre eficiența măștii de protecție și efectele pe care le-a avut asupra afecțiunilor pulmonare.

Gilda Popescu a precizat că masca de protecție, devenită indispensabilă ca urmare a pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de către autorități pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, a dis la reducerea numărulu ide eprsoane cu probleme respiratorii.

„Utilizarea măştii şi în cazul infecţiei SARS-CoV-2 a fost benefică şi am constatat-o în toate cabinetele, în special în serviciile ambulatorii. În această perioadă, din luna decembrie şi până în martie erau asaltate de numarul mare al pacienţilor care prezentau afecţiuni acute respiratorii”, a declarat Gilda Popescu.

Gilda Popescu: „Masca de protecție este utilă și în ceea ce privește poluarea“

Medicul pneumolog la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală a menționat că măștile nu ne feresc doar de virusuri, ci și de elementele poluante din atmosferă. Aceasta deoarece măștile de protecție pot reține particule mai mici decât cele de praf. Prin purtarea măștii evităm ca particulele poluante să mai ajungă în căile respiratorii.

„Măcar în perioadele de încărcare a aerului cu o densitate mare a acestor pulberi, cum a fost acest nor de praf saharian, ar fi deosebit de benefică”, a menționat Gilda Popescu.

Cât de bune sunt măștile „fashion“

Medicul pneumolog este de părere că măştile fashion -colorate, strălucitoare sau cu tot felul de imprimeuri, nu sunt eficiente când vine vorba de SARS-COV2. Dimpotrivă. Faptul că pui foarte des mâna pe ele le transformă în adevărate focare de infecţie.

„Dezavantajul acestor măşti este că structura nu este făcută de aşa manieră încât să împiedice trecerea particulelor cu diametrul mai mic de cinci microni şi ele nu pot fi dezinfectate. Spălarea în sine, nu produce o dezinfecţie, o sterilizare a suprafeţelor”, a mai spus Gilda Popescu.

„Este o iluzie că nu poți respira cu masca pe față“

Medicul pneumolog la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală a spus că masca sanitară trebuie purtată de toată lumea și este recomandată chiar și pentru pacienții cu probleme respiratorii.

„Masca ne apără contra contaminării cu tot ce înseamnă agenți microbieni care se transmit pe cale aerogenă. Oricare dintre noi trebuie să poarte masca, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice obstructive, astm. Sunt recomandările Societății Europene de pneumologie care menționează că, chiar și pentru pacienții care au probleme de respirație este obligatorie purtarea măștii. Masca este trecută în studiile privind controlul infecțiilor respiratorii și împiedică bolnavul să transmită acești germeni. Este o iluzie că nu poți respira cu masca pe față. E nevoie de acomodare”, a explicat Gilda Popescu.

Pacientă cu afecțiunii respiratorii: „Nu am mai tuşit, n-am mai strănutat aşa des“

Andreea, o pacientă care se confruntă de multă vreme cu o serie de afecțiuni respiratorii, dar și cu multiple alergii, cum ar fi cele la ambrozie și praf, a spus că în ultimul an a observat efecte benefice vizibile ale purtării măștii în cazul ei.

„Nu am mai tuşit, n-am mai strănutat aşa des, n-am mai avut atât de mult nasul înfudat. Pneumologul mi-a spus că s-ar putea ca datorită măştii, să fie cumva un beneficiu, să nu mai am nevoie de medicaţie şi nici de inhalaţii. Am fost la medic deoarece eu imi fac un control pneumologic anual, tocmai pentru ca am această alergie şi, când am ajuns în septembrie, oarecum a fost un beneficiu purtarea măştii. Plus că eu la serviciu port două măşti, se respiră mai greu, dar e ok, mi s-a redus considerabil tusea”, a spus tânăra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *