Prima pagină » Titlurile zilei » Medicul Florin Roșu explică de ce două persoane care împart aceeași locuință au rezultate diferite la testul Covid-19: una pozitivă, cealaltă negativă
Medicul Florin Roșu explică de ce două persoane care împart aceeași locuință au rezultate diferite la testul Covid-19: una pozitivă, cealaltă negativă

Medicul Florin Roșu explică de ce două persoane care împart aceeași locuință au rezultate diferite la testul Covid-19: una pozitivă, cealaltă negativă

18 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Medicul Florin Roșu explică de ce două persoane care împart aceeași locuință au rezultate diferite la testul Covid-19: una este pozitivă, iar cealaltă negativă. Totul depinde de cantitatea de încărcătură virală

În cei doi ani de pandemie Covid-19, foarte multe persoane infectate s-au confruntat cu o dilemă care nu le-a dat pace. Nu își explicau cum este posibil ca două persoane care împart aceeași casă, tot timpul și-l petrec împreună, dorm, mânâncă la aceeași masă, una să fie declarată pozitivă în urma testării PCR, iar cealaltă, nu. Specialiștii vin cu o explicație și precizează faptul că diferența o face încărcătura virală din organism.

”Printre multele întrebări care au apărut în această perioadă pandemică este și aceasta: De ce din două persoane care împart aceeași locuință, una este testată pozitiv, iar cealaltă negativ? Răspunsul este legat de încărcătura virală a fiecăruia. Una din cele două persoane a fost cea care a contactat virusul transmițându-l și celuilalt. Dacă numărul de copii virale, respectiv numărul de viruși transmiși au fost în cantitate mică, testul PCR va fi negativ cu toate că pacientul are virusul”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași.

Prof. dr. Carmen Dorobăț a confirmat cele spuse de medicul Florin Roșu, care explică de ce două persoane din aceeași locuință au rezultate diferite la testul Covid-19

Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, a confirmat cele spuse de medicul Florin Roșu și a mai adăugat faptul că, pe lângă încărcătura virală, mai sunt câțiva mici factori care pot influența rezultatul testului PCR.

”Știm deja că testul PCR-Covid-19 are certitudine de 90 la sută. Pe lângă încărcătura virală, se mai adaugă și alți factori secundari: momentul recoltării, dacă recoltarea se face în perioada de replicare virală maximă, statusul imunologic al fiecăruia, adică capacitatea de apărare a organismului sau corectitudinea recoltării probei în vederea efectuării testului PCR”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, specialist boli infecțioase.

Prof. dr. Carmen Dorobăț a mai vorbit în edițiile anterioare BZI și despre cum apare infecția coronavirus la persoanele imunizate.

Dr. Florin Roșu: ”Luna aprilie 2022 va reprezenta sfârșitul pandemiei”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași, Florin Roșu, vorbește despre încheierea pandemiei de Covid-19 și cum vor funționa lucrurile după aceasta.

”Din fericire, așa cum am preconizat, de la începutul acestei săptămânii au început să scadă numărul cazurilor de infectări Covid-19, ceea ce înseamnă că vârful valului a fost atins, iar în momentul de față suntem într-o fază de platou cu tendință de scădere a numărului de pacienți Sars-Cov-2 pozitivi. Luna aprilie 2022, din punctul meu de vedere, va fi una dominată de acalmie pandemică, asemănătoare lunii decembrie 2021, prezentând premisele sfârșitului acesteia. La sfârșitul anui 2022, începutul anului 2023, omenirea se va obișnui cu toate aspectele ce reprezintă conviețuirea cu boala Covid-19 la fel ca și în cazul gripei, cu toate că nu există nicio asemănare între cele două patologii, fiind total diferite. Va exista prevenție reprezentată de vaccin, administrat într-o singură doză, atât antigripal cât și anti-Covid-19, opțional, așa cum este normal, și totodată chiar dacă și în momentul de față există protocol eficient de tratament anti-Covid-19, molecule special destinate tratamentului și vindecării de virusul Sars-CoV-2, așa cum în momentul de față există tratament antigripal. Prevenția și protecția vor trebuie să ne caracterizeze și să ne reprezinte spiritul civic, indiferent de măsurile reglementate legislativ”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași.

Medicul Florin Roșu a explicat de ce două persoane care împart acceași locuință au rezultate diferite la testul Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *