Prima pagină » Actualitate » Medicul Beatrice Mahler: „Este cea mai bună situație a spitalelor de la începutul verii lui 2020 încoace“

Medicul Beatrice Mahler: „Este cea mai bună situație a spitalelor de la începutul verii lui 2020 încoace“

12 feb. 2021, 11:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, a vorbit vineri, 12 februarie, despre situația spitalelor COVID. Beatrice Mahler a declarat că numărul cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 raportate în ultimele zile este în scădere, iar cel al pacienților internați în stare gravă în secțiile de terapie intensivă este în scădere.

„Proporția cazurilor severe era de 80% până nu demult. Acum a scăzut cam la jumătate față de finalul anului trecut. La nivel național, erau peste 13.000, iar acum sunt puțin peste 7.0000. Din acest motiv, managerii spitalelor Covid vor să revină la activitatea normală, măcar parțial“, a declarat Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: „A scăzut numărul internărilor, pacienții care ajung au majoritatea forme moderate de afectare“

Managerul Institutului „Marius Nasta“ din Capitală a precizat că în prezent este ea mai bună situație din vara lui 2020 încoace.

„A scăzut numărul internărilor, pacienții care ajung au majoritatea forme moderate de afectare, astfel că proporția cazurilor moderate reprezintă jumătate din total. Este un lucru bun. În ultimele două săptămâni avem locuri în ATI Covid. Această situație am mai avut-o în Institutul «Marius Nasta» doar la începutul verii lui 2020″, a menționat Beatrice Mahler.

Medicul a explicat de ce numărul de cazuri severe a scăzut, punând acest fapt pe seama respectării regulilor de către marea majoritate a populației.

„Este o direcție a pandemiei din România. Este bine că sunt mai puține cazuri. O parte din efecte se explică prin regulile respectate, de modalitatea prin care oamenii au înțeles că sistemul de sănătate are nevoie de ajutorul lor. Masca purtată și distanțarea au dus la aceste rezultate. Sper să menținem acest trend. Cadrele medicale din spital care nu s-au imunizat în prima etapă din diverse motive s-au înscris acum pe listă, astfel că se va ajunge ca 95% din personalul medical să fie vaccinat.

Situația spitalelor din București

Managerii spun că spitalele sunt jumătate sau mai bine de jumătate goale de la începutul acestui an. Din acest motiv, ei vor să revină la activitatea normală, măcar parțial.

Astfel, situația spitalelor din București se prezintă astfel:

  • Spitalul Colentina este mai mult de jumătate gol – are 116 pacienți din 300 de paturi total
  • Spitalul „Victor Babeș” este jumătate gol – are 235 pacienți și un total de 600 de paturi
  • Spitalul „Sf. Ioan“ are numai 55 de pacienți din 200 de paturi în total
  • Maternitatea „Bucur“ are un singur pacient din 17 paturi COVID
  • Spitalul „Witting“ este jumătate gol – 21 de pacienți din 40 de paturi
  • Institutul „Marius Nasta” are 50 de pacienti din 89 de paturi.

Beatrice Mahler: „Reacţiile adverse după rapel arată o eficienţă a celei de-a doua doze“

Altfel, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, este de părere că reacţiile adverse la rapelul vaccinului contra COVID-19 sunt mai frecvente decât în cazul primei doze, iar pentru unele persoane, chiar dacă nu le pun viaţa în pericol, aceste efecte adverse sunt uneori agresive sau chiar greu de explicat.

„Este un răspuns al organismului la acea proteină care o introduce vaccinul la a doua doză, un răspuns care indică faptul că organismul recunoaşte acea particulă şi imunitatea lui răspunde. E o eficienţă, dacă vreţi, a celei de-a doua doze, ne arată că vaccinul funcţionează. Aceste reacţii adverse nu sunt prezente la toate persoanele, o parte din oameni au o imunitate care răspunde mai dinamic, nu înseamnă boală, nu înseamnă afectarea pe termen lung a stării de sănătate, ci un răspuns al organismului la vaccin, răspuns care indică faptul că imunitatea lor e eficientă. Oamenii nu trebuie să se teamă”, a declarat Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024