Medicul cardiolog din Galați, Aurel Nechita, critică măsurile luate de Guvernul Florin Cîțu privind pandemia de Covid-19. Aurel Nechita susține, pe pagina sa de Facebook, că în România se relaxează restricțiile în timp ce în Europa acestea sunt înăsprite.
Medicul cardiolog a precizat că, în ceea ce privește pandemia, România merge „pe contrasens, cu toată viteza, înainte” deoarece relaxează măsurile în timp ce celelalte țări din UE procedează diferit.
Mai mult, Aurel Nechita acuză autoritățile că nu au o imagine exactă a infectărilor deoarece populația utilizează din ce în ce mai mult testele rapide și că vaccinarea nu funcționează așa cum au promis guvernanții.
„Abordarea asupra pandemiei începe să aibă aspect de glumă, în contextul în care președintele pretinde că pe 8 februarie îşi doreşte să redeschidă în siguranță şcolile. Nu putem să nu observăm URIAȘA fractură de logică: adică restaurantele, cafenelele și jocurile de noroc au prioritate în fața Educației, care rămâne bine-mersi pe online, chiar dacă națiunea se relaxează oficial?”, a scris medicul Aurel Nechita, pe pagina sa de Facebook.
Aurel Nechita: „Suntem precum în bancul cu nebunul care circulă pe contrasens și se miră că toată lumea vine din față”
Medicul cardiolog este de părere că România dă cu var în loc să ia măsuri, iar guvernarea este comparată cu un șofer care merge cu viteză, pe contrasens.
„Sunt acestea date capabile să justifice optimismul guvernamental, dându-se pe loc repaus la pandemie? Sau noua tulpină britanică a coronavirusului este bau-bau-ul Europei, dar România, specialistă în politica struţului, dă cu var? “Autostrada” pe care circulă restricțiile europene conduce spre încheierea pandemiei, doar că realitatea românească seamănă cu bancul cu nebunul care circulă pe contrasens și se miră că toată lumea vine din față”, a mai scris Aurel Nechita pe pagina sa de Facebook.
Beatrice Mahler: „Dacă mă uit în spital, avem o reală problemă“
Și Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta” din Capitală, susține că relaxarea restricțiilor care a intrat în vigoare începând de luni, 25 ianuarie, în Capitală, nu se impuneau. Beatrice Mahler spune că deși cifrele oficiale prezentate zilnic arată că sunt întrunite condițiile legale pentru relaxarea restricțiilor, în spitale situația este cu totul alta.
„În acest moment, dacă ne uităm la cifrele care sunt date publicității, suntem în termenii legali pe care îi prevede un astfel de pas. Dacă mă uit însă în spital, mai ales la pacienții care vin spre testare, aici avem o reală problemă pentru că numărul de teste a scăzut semnificativ și nu înseamnă că nu mai sunt pacienți bolnavi, înseamnă că ei nu mai vin sau nu mai solicită testare atunci când sunt bolnavi.
În mod cert, ajung mulți pacienți cu simptomatologie severă, care nu sunt testați și ajung cu forme severe de COVID în spital. Numărul de cazuri severe care sunt în spital este foarte mare, nu avem cazuri mai ușoare care sunt internate, 90% sunt pacienți cu infectare severă pulmonară bilaterală”, a declarat Beatrice Mahler.
Teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc din Bucureşti se redeschid la 30% din capacitate, începând de luni, ora 0,00, urmare a unei decizii adoptate, vineri, de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Relaxarea vine cu condiţia menţinerii ratei de incidenţă sub 3/1.000 de locuitori. Capitala rămâne pentru a cincea zi în zona galbenă în ceea ce priveşte rata de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, după ce duminică a înregistrat 2,37 cazuri la mia de locuitori.