Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, la clinica Genesis din Atena, a vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19 a gravidelor.
Andreas Vythoulkas a declarat că nu este interzisă vaccinarea gravidelor anti-COVID-19, ba chiar benefic, în funcţie de caz, însă fiecare pacientă trebuie să vorbească mai întâi cu medicul care îi urmăreşte sarcina.
„La pacientele mele gravide care s-au infectat, au făcut toate forme uşoare. Pare că gravidele sunt mai protejate faţă de celelalte femei. Eu, la pacientele mele care vor să intre într-o procedură, le spun să se vaccineze. Nu s-a spus că dacă se vaccinează să nu rămână apoi gravide. Aşa că pot să se vaccineze şi să rămână gravide“, a declarat Andreas Vythoulkas.
Andreas Vythoulkas: „E mult mai riscant să rămână neprotejată“
Medicul specialist în obstetrică-ginecologie este de părere că o gravidă care are și probleme de sănătate trebuie să se vaccineze pentru a fi protejate în fața infecției cu SARS-COV2.
„Dacă e sarcină obţinută prin fertilizare in vitro sau pe cale naturală, mai puţin contează. Dar trebuie evaluat fiecare caz în parte. Mai ales dacă e o gravidă care are şi alte probleme de sănătate, vine şi virusul, imunitatea e mai scăzută, atunci trebuie să se vaccineze, că e mult mai riscant să rămână neprotejată“, a menționat Andreas Vythoulkas.
Teama de COVID-19, mai mare ca dorinţa de a avea un copil
Expertul în infertilitate a adăugat că în pandemia de coronavirus, cel puţin la debutul ei, teama femeilor de virus era mai mare decât dorinţa de a avea un copil.
„Pare că temerea a fost mai mare la început, apoi ne-am obişnuit cu ideea, am învăţat să trăim împreună cu virusul respectiv. În ce priveşte momentul apelării la un specialist, recomand cuplurilor ca dacă după mai mult de un an de contact intim neprotejat nu obţin o sarcină, atunci să apeleze la medic. Urmează apoi să facă analize, pentru a afla care este motivul pentru care nu se obţine sarcina, apoi vine un diagnostic. Etapa trei este tratamentul.
Pentru 35% dintre cuplurile infertile, soluţia e FIV. Mulţi se gândesc că dacă merg la medicul de fertilizare fac fertilizare şi este scump, dar există şi tratament medicamentos, în funcţie de caz. Doar pentru 35% din cuplurile infertile, soluţia este fertilizarea in vitro”, a explicat medicul Vythoulkas.
Medicul Hadi Rahimian: „Au un risc mai mare dacă fac boala și atunci poate merită să fie vaccinate“
Medicul ginecolog Hadi Rahimian a precizat că ținând cont de riscul ridicat care există în cazul infectării cu COVID-19 pentru gravide, atunci poate că acestea ar trebui să se vaccineze anti-COVID-19.
„De altfel, femeile gravide au un risc mai mare dacă fac boala, dacă se infectează cu COVID, să ajungă la starea severă și să ajungă la secția de Terapia Intensivă, și atunci poate merită să fie vaccinate. Putem să ne gândim și pentru alăptare, pentru că sunt femei care au născut. Da, ele pot fi vaccinate. (…) Vaccinul nu poate să afecteze copilul, ba dimpotrivă, dacă mama are anticorpi, anticorpii produși în sângele mamei, prin lapte pot trece și la copil, să le dea o imunitate în plus”, a mai spus Hadi Rahimian.