Prima pagină » Actualitate » Medicul Alexandru Rafila vorbește despre categoriile de copii cu risc de infectare cu COVID-19

Medicul Alexandru Rafila vorbește despre categoriile de copii cu risc de infectare cu COVID-19

04 sept. 2020, 10:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Medicul Alexandru Rafila vorbește despre categoriile de copii cu risc de infectare cu COVID-19, în condițiile începerii noului an școlar.

„Există o categorie de copii, cei care au anumite afecțiuni cronice, imunodeprimați de exemplu, unde riscul infecției este serios”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila, despre alte categorii cu risc

Reprezentantul României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susține că un risc ridicatexistă și în cazul copiilor supraponderali. Aceștia riscă, potrivit medicului, să ajungă obezi.

„La risc sunt și copiii supraponderali. Deși părinții poate ar încerca să-i protejeze de virus, ținându-i la domiciliu, acetora nu le este recomandată școala online. Vor ajunge obezi, din cauza lipsei de activitate fizică. Chiar și deplasarea până la școală este activitate fizică și trebuie încurajată”, a precizat Alexandru Rafila.

Avertisment pentru bunici!

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie consider că începerea anului școlar creează un real pericol de infectare pentru bunici deoarece mulți dintre aceștia au comorbidități și pot lua coronavirusul de la copiii.

”Pericolul cel mare este pentru bunici. Trebuie să protejăm persoanele vârstnice, exact asta a fost discuția la nivelul biroului regional OMS. Copiii nu sunt afectați de această boală decât în extrem de mică măsură, fac forme ușoare sau asimptomatice, doar 0,1% dintre copii necesită spitalizare, dar trebuie protejate categoriile care ar putea să ia boala de la copii”, a menționat Alexandru Rafila.

În acest context, medicul Alexandru Rafila a explicat afirmația „masca de protecție și în casă“.

„Nu e vorba de obligativitate cum au interpretat-o unii, ci e vorba de o recomandare. Aplicarea recomandării trebuie să fie selectivă și este o decizie asumată. La un moment dat am făcut o declarație care a fost interpretată tendențios, în momentul în care am recomandat persoanelor vârstnice, cu boli cronice, să păstreze o anumită distanță de siguranță față de copiii care se întorc de la școală sau să folosească o mască ca și barieră împotriva infectării“, a precizat Alexandru Rafila.

„Părinții trebuie să-și lase copiii la școală!“

În ciuda creșterii rsicului de infecatre odată cu începerea școlii, Alexandru Rafila a declarat că părinții trebuie să-și asume riscul trimiterii copiilor la școală de la 14 septembrie, implicațiile pe termen lung ale educației online fiind majore.

„Parintii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa isi asume acest risc. Trebuie sa isi lase copiii sa mearga la scoala pentru ca altfel consecintele pe termen lung ale modului in care se vor dezvolta acest copii vor fi nefavorabile. Si nu cred ca vreun parinte doreste ca copilul sa aiba dificultati de integrare in societate, de comunicare. Noi suntem fiinte sociale, daca traim doar in mediu virtual, problemele sunt foarte serioase. OMS peldeeaza foarte clar pentru revenirea la scoala, bineinteles in conditii de siguranta”, a menționat Alexandru Rafila.

Tot legat de începerea școlii, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie recomandă elevilor purtarea măștii realizată din material textil.

”Cred că utilizarea măştii textile este recomandată pentru copiii sănătoşi, masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecţiuni cronice, care le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecţii care să se complice. Masca textilă este mai uşor de purtat, este mai simpatică dacă o facem adaptată şcolii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluţie, iar profesorii este bine să poarte o mască medicală pentru că ei sunt într-un fel mai expuşi, deoarece interacţionează cu toţii copiii dintr-o clasă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *