Prima pagină » Actualitate » Medicul Alexandru Rafila spune adevărul: „Numărul real de cazuri de COVID este între 10 și 20 de ori mai mare decât cel depistat!“
Medicul Alexandru Rafila spune adevărul: „Numărul real de cazuri de COVID este între 10 și 20 de ori mai mare decât cel depistat!“

Medicul Alexandru Rafila spune adevărul: „Numărul real de cazuri de COVID este între 10 și 20 de ori mai mare decât cel depistat!“

16 iun. 2020, 09:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Alexandru Rafila spune adevărul. Acesta estimează că numărul real de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România este probabil de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale. Adică, persoanele asimptomatice reprezintă o proporție destul de însemnată în rândul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila. Asta în condițiile în care și în România se pregătește un astfel de studiu de seroprevalență.

De la începutul epidemiei de coronavirus în România, la 26 februarie, au fost depistate 22.165 de infecții cu COVID-19 în România. Asta în condițiile în care sunt testate persoanele simptomatice și alte categorii bine definite. Este vorba de personal medical, pacienți oncologici, cu dializă, etc. Alexandru Rafila a repetat că o testare în masă a populației nu ar avea o relevanță epidemiologică prea mare.

„Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat Rafila.

Medicul Alexandru Rafila spune adevărul: Seroprevalență va schimba raportarea ratei de deces

Medicul a dat exemplul Wuhanului, unde s-a făcut o testare în masă a celor 10 milioane de oameni şi s-au găsit în urma acestei acțiuni mai puţin de 200 de bolnavi.

„Nu are rost să testezi toată populaţia prin PCR. Pentru că o să-mi dea o cifră de 0,0001 şi este inutil”, a comentat acesta.

În ceea ce priveşte testarea pentru anticorpi, profesorul Rafila a spus că aceasta se va face eșantionat, la nivel naţional, iar în urma studiului de seroprevalență se va modifica și raportarea ratei de mortalitate.

„Este important să vedem ce procent din populaţie a trecut prin boală. Unde a fost mai frecventă trecerea prin boală şi care au fost categoriile cele mai afectate”, a precizat Alexandru Rafila.

Ce spune despre un eventual vaccin

Dacă nu se va găsi un vaccin împotriva coronavirusului, populaţia s-ar imuniza natural, susține Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a subliniat că ar fi important ca România să se alăture inițiativei europene pentru a „rezerva” din timp un eventual vaccin.

„Îmi pare bine că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin. Sunt cinci ţări care au aplicat. Asta era condiţia, pentru ca să se poată face o achiziţie comună. Dar fără să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism lucrurile, nu se întâmplă de la sine”, a punctat Rafila.

Acesta a explicat că demersul reprezintă o „rezervare” de 400 de milioane de doze. Lista ţărilor poate fi completată, fiecare ţară urmând să îşi plătească propria parte. „Eu cred că România ar trebui să fie printre ele”, a conchis Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024