Prima pagină » Actualitate » Medicul Alexandru Rafila s-a vaccinat anti-Covid-19: „Sunt unul dintre cei 4-5 milioane de români care au trecut prin coronavirus”
Medicul Alexandru Rafila s-a vaccinat anti-Covid-19: „Sunt unul dintre cei 4-5 milioane de români care au trecut prin coronavirus”

Medicul Alexandru Rafila s-a vaccinat anti-Covid-19: „Sunt unul dintre cei 4-5 milioane de români care au trecut prin coronavirus”

05 mai 2021, 10:58,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Medicul Alexandru Rafila, deputat al Partidului Social Democrat, a anunțat astăzi, 5 mai 2021, faptul că s-a vaccinat împotriva noului coronavirus.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, e de părere că circa 4 – 5 milioane de români au trecut deja prin infectarea cu virusul Covid-19.

Medicul Alexandru Rafila s-a imunizat anti-Covid-19

În cadrul unei intervenţii publice la un post de televiziune, deputatul Alexandru Rafila a afirmat că s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

„Este exagerat să spunem că 50% dintre români au trecut prin boală. Ar trebui să fie un studiu de seroprevalență care să arate că jumătate dintre români au anticorpi care certifică infectarea. Părerea mea, având în vedere raportul între cazurile diagnosticate și cele asimptomatice pe care îl prezintă statisticile din alte state, avem un raport de 1 la 5. Dacă avem un milion de persoane diagnosticate, probabil că 4-5 milioane de oameni au trecut prin boală. O parte din ei au fost și vaccinați, cum e și cazul meu. Și unii dintre cei care au fost bolnavi s-au vaccinat pentru că imunitatea nu este durabilă, persistă doar câteva luni, iar atunci vaccinarea se impune de la sine“, a precizat Alexandru Rafila.

Vaccinarea anti-coronavirus în cabinetele medicilor de familie a început

Având în vedere că tot mai multe persoane sunt dornice să se vaccineze, s-a dat startul imunizării în cabinetele medicilor de familie. Aceasta, însă, a început cu o serie de probleme. Cadrele medicale au semnalat că nu au ajuns la ei toate materialele sanitare necesare și nici platforma online nu poate fi accesată.

Medicii de familie susțin că le este frică că nu va exista cerere și tocmai de aceea nu vor să rişte să risipească dozele de vaccin anti-Covid-19. De precizat faptul că în cabinetele medicilor de familie, pacienții se vor putea imuniza doar cu serurile Johnson & Johnson și AstraZeneca. De asemenea, medicii se plâng că imunizarea în cabinetele lor nu poate începe deoarece nu au suficienți bani pentru achiziționarea echipamentelor sanitare necesare.

Medicii de familie nu pot începe vaccinarea: „Nu putem elibera adeverințe”

Medicii de familie susțin faptul că nu pot elibera adeverințe pentru că este necesar un cod de acces și nu toate persoanele au reușit să-l procure.

„Sunt niște seringi de anumite dimensiuni care ne permit administrarea acestui vaccin, materiale protecție. O altă problemă, pentru a putea vaccina este accesul în registrul de vaccinări. Ne trebuie un cod de acces și nu toată lumea a reușit să și-l procure, fără de care nu putem comunica, nu putem elibera adeverințe. Practic, vaccinarea nu poate avea loc făra acces în acest registru”, spune Gheorghe Alexandrescu, medic de famile.

În altă ordine de idei, unii medici se tem să solicite mai multe doze de vaccin, fiindcă sunt îngrijoraţi că nu au cereri de la persoane.

„Pacienţii nu se înghesuie la serurile Johnson& Johnson și Astrazeneca. Mă feresc să primesc câte doze de vaccin doresc ei să îmi dea, pentru că returul vaccinurilor este foarte complicat și nu am să vă menit. Nu vreau să decontez niște vaccinuri pe care nu le-am făcut, că nu le-am putut face”, a spus Eva Cristescu, medic de familie.

Medic de familie: „Voi demara când voi avea 30 de doritori”

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, susține că va demara campania de vaccinare anti-Covid-19 în cabinetul său doar dacă va avea 30 de persoane care doresc să se imunizeze.

„Nu putem să desfacem o sticluţă cu 5 sau 10 doze, dacă nu avem certitudinea că 5 sau 10 pacienţi se vor prezenta în ziua de, la ora de, la vaccinare. Voi demara când voi avea 30 de doritori, în aşa fel încât să pot solicita un anumit număr de sticuţe şi să pot să ştiu că le şi folosesc”, spune un alt medic de familie, dr. Rodica Tănăsescu.

Cu toate acestea, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, le-a transmis medicilor să nu se teamă că vor irosi doze.

„Sigur ca la început ai o reticentă, pentru ca nu știi despre ce e vorba, sunt flacoane multidoza, exista acest risc sa irosești doze. Noi le-am transmis colegilor ca nu e nicio problema daca din 10 doze vei folosi doar 9 si o doza se irosește. Sigur ca printr-o planificare a dozelor putem reduce acest risc de irosire a dozelor, dar asta nu este un motiv sa nu demaram vaccinarea”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`