Prima pagină » National » Medicul Alexandru Rafila explică faptul că testul de salivă pentru elevi nu este concludent
Medicul Alexandru Rafila explică faptul că testul de salivă pentru elevi nu este concludent

Medicul Alexandru Rafila explică faptul că testul de salivă pentru elevi nu este concludent

05 mai 2021, 13:11,
George Cristian, în National

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătății (OMS) explică faptul că testul de salivă pentru elevi nu este concludent şi că aceste tipuri de testări nu sunt neapărat o idee bună.

Reacția vine în contextul în care în România se vorbeşte despre o testare de salivă a tuturor elevilor din şcolile române.

Alexandru Rafila consideră că testarea pe bază de salivă a elevilor nu este concludentă

În contextul începerii şcolii, medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în OMS este de părere că acest tip de testarea, cea pe bază de salivă, a elevilor din şcoli nu este una concludentă. Acesta explica faptul că reducerea numărului de cazuri de infectări nu poate fi în concordantă cu testele non-invazive. Pentru a trimite cazurile de COVID-19 către sistemul de raportare european, România trebuie să testeze pacientul printr-un test PCR sau antigen:

„Nu se opune nimeni utilizării testelor de salivă. Totuși, România nu poate transmite în felul acesta cazurile pozitive în sistemul european. Testul din salivă trebuie confirmat printr-un alt test PCR sau antigen pozitiv”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu a renunțat deja la testarea pe bază de salivă în şcoli

De altfel, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat că ministerul pe care îl conduce a renunţat la testarea non-invazivă în şcoli.

Sorin Cîmpeanu spune că a înțeles, dintr-o informare a Institutului de Sănătate Publică, de ce aceste teste nu sunt relevante și de ce folosirea lor ar provoca încurcături în evidența zilnică a noilor infectări. Ministrul susținea cu tărie înainte înlocuirea exudatului cu acest tip de teste, deoarece părinții se temeau de primele, crezând că sunt invazive.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a explicat faptul că testele rapide antigen clasice pot rămâne o opţiunea pentru elevi dar că testele din salivă nu sunt relevante şi că, pentru a deveni relevantă pozitivarea trebuie făcută o retestare PCR sau prin exudat.

Alexandru Rafila consideră că întreaga campanie de vaccinare nu ar trebui politizată

Medicul Rafila a avut o reacţie recentă la declaraţiile premierului care afirma că trebuie lansat un semnal către primarii PNL, preşedinţii de consilii PNL să participe activ la campania de vaccinare. Acesta declara la acea dată faptul că întreaga campanie nu trebuie politizată şi că, activ în campanie, trebuie să participă orice forță politică

„Militez pentru un principiu: să nu politizăm campania de vaccinare, să nu politizăm pandemia, pentru că lucrul acesta va afecta încrederea oamenilor în autorități, lucrul acesta s-a și întâmplat din nefericire în perioadă anterioară, și să încercăm să generăm încredere. Am auzit zilele trecute un apel către primarii PNL, mi se pare nefiresc, pentru că eu cred că oamenii din toată țara, indiferent de culoarea politică a primarilor, trebuie să beneficieze de vaccinare”. a spus Alexandru Rafila, relatează Mediafax.

O altă poziționare în spațiul public a medicului Alexandru Rafila a fost în momentul în care a afirmat că atingerea a 10 milioane de persoane vaccinate până în august reprezintă un obiectiv care nu poate fi atins din cauza a mai multor factori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *