Prima pagină » Actualitate » Medicul Alexandru Rafila, despre magazine după redeschiderea mall-urilor: „Aglomerația produce transmiterea bolii“
Medicul Alexandru Rafila, despre magazine după redeschiderea mall-urilor: „Aglomerația produce transmiterea bolii“

Medicul Alexandru Rafila, despre magazine după redeschiderea mall-urilor: „Aglomerația produce transmiterea bolii“

10 iun. 2020, 09:46,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Alexandru Rafila, despre magazine după redeschiderea mall-urilor. Rafila a spus că redeschiderea mall-urilor, după 15 iunie, este o măsură rațională. Dar magazinele ar trebui să respecte anumite condiții pentru evitarea aglomerației.

„Din punctul meu de vedere este o măsură rațională pentru că eu, dacă am în mall deschis un supermarket alimentar foarte mare, unde merge foarte multă lume, nu cred că este un risc suplimentar dacă acele persoane se duc în magazine care au și alt profil. Nu are niciun fel de legătură, cu o singură condiție: ca acele magazine care au alt profil să verifice încât numărul de persoane prezente într-un anumit moment într-un spațiu limitat să nu exceadă dimensiunea acelui spațiu“, a spus Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila, despre magazine după redeschiderea mall-urilor: Trebuie respectate mai multe condiții

Doctorul Alexandru Rafila consider că trebuie respectate mai multe condiții în magazine după redeschiderea mall-urilor.

Astfel, magazinele trebuie să aibă circa 4 metri pătrați pentru fiecare persoană care intră în magazine. Pe ușă trebuie să scrie că mărimea magazinului permite accesul simultan a unui număr de 10 persoane.

Persoanele care intră în magazine trebuie să poarte mască, să păstreze distanța de 1,5-2 metri. Și trebuie asigurat accesul la un dezinfectant pentru mâini.

De ce nu se redeschid zonele fast-food din mall-uri

Profesorul a vorbit și despre ce se va întâmpla în zona de restaurant. Aceasta este, de obicei, una foarte aglomerată. Ea e aglomerată în două locuri: acolo de unde se ia mâncarea și unde se consumă mâncarea.

„E greu să extrapolezi un mall unui spațiu deschis, dar părerea mea este că cineva care vrea să-și procure mâncare o poate lua takeaway și să o consume în afară. Mai mult, și în afara mall-ului se pot organiza, de către cei care administrează acel mall, spații asemănătoarea teraselor, controlate din punct de vedere al aglomerației. Aglomerația produce transmiterea bolii, deci e vorba de evitarea aglomerației”, a adăugat Alexandru Rafila.

Se redeschid mall-urile, fără restaurante

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă după discuțiile avute în cadrul ședinței cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. La ședință au participat Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Declarațiile șefului statului vin în contextul în care cetățenii așteaptă un noul val de relaxări, anunțate pentru data de 15 iunie.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Se vor redeschide mall-urile, grădinițele și creșele private, precum și sălile de fitness și piscinele exterioare.

„După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă”, a precizat șeful statului.

Dar, redeschiderea mall-urilor, deși una dintre cele mai așteptate măsuri, nu este singura. Creșele, grădinițele și after-school-urile private se vor deschide și ele, la fel și sălile de fitness și piscinele, cele exterioare. În toate aceste cazuri vor fi regulamente sanitare stricte, a avertizat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *