Medicul Alexandru Rafila a atras atenția că numărul de cazuri de coronavirus, în medie, în ultima săptămână față de cea anterioară s-a dublat și a atras atenția asupra respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.
„Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare.
S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”, a spus Alexandru Rafila.
Medicul Alexandru Rafila: „Oamenii să respecte măsurile de protecție“
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie consider că lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli. Dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice.
„Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică.
Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate“, a adăugat Alexandru Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică ar fi imposibil să fie utilizat doar pentru manipulare. De asemena acesta a menționat că procentul de cinci la sută este unul considerabil care ar trebui să ne preocupe.
„Lumea trebuie să fie conştientă că nu există niciun fel de regie.În momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibil modul de manipulare a datelor pentru că aceste date sunt raportate de fiecare judeţ în parte, sunt 42 de raportări care sunt centralizate de Serviciul de Transmisiuni Speciale.
Nu e vorba numai de reacţia mea, în general a oamenilor care lucrează în sănătatea publică, sunt foarte diferite de realitate ar trebui să explice colegii care fac acest lucru în mod curent cum se face testarea, cum se face raportarea”, a adăugat Alexandru Rafila.
COVID-19 nu este o inveție!
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susține că situația actuală din România este una îngrijorătoare, mulți crezând în continuare că virusul este doar o invenție.
„ În spațiul public au apărut tot felul de informații. Că de fapt epidemia nu există, virusul nu există și foarte mulți oameni au fost încurajați să nu respecte măsurile acestea de protecție individuală care până la urmă au rezultat în protecția comunității în care ei trăiesc”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, Alexandru Rafila consideră că cetățenii trebuie să continue să fie precauți pentru că pandemia de coronavirus va continua să existe. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că situația trebuie asumate iar viața trăită în continuare, respectând totuși câteva măsuri.