Prima pagină » National » Medicul Adrian Marinescu, sceptic în privința redeschiderii școlilor: „Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză”

Medicul Adrian Marinescu, sceptic în privința redeschiderii școlilor: „Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză”

07 feb. 2021, 23:19,
Bianca Rebegea în National

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”, a vorbit despre necesitatea unui proces de educație, care să aibă continuitate, mai ales în contextul în care nu se cunoaște cât va mai dura pandemia.

În plus, medicul s-a arătat sceptic în ceea ce privește redeschiderea școlilor. El este de părere că fiecare școală trebuie să își facă propria analiză în legătură cu măsurile menite să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2.

„Sigur că, indiferent câte măsuri ne-am lua, nu sunt niciodată suficiente. Sunt două componente care vin cumva în plus și ar trebui să ajute sau să echilibreze lucrurile. E vorba de vaccinare în primul rând – știu că sunt încă discuții că nu s-a făcut suficient de repede, dar, totuși, persoanele vulnerabile din rândul profesorilor, părinții elevilor, care de asemenea au o anumită vârstă, au boli cronice, dacă n-au reușit să se vaccineze până acum, o vor face cât de curând. A doua componentă se referă la testare – sigur, putem să discutăm că testele rapide antigenice au și ele unele minusuri, dar până la urmă faptul că ele vor fi la dispoziție pentru toate școlile din România, să sperăm că așa va fi, e un lucru bun, adică practic se poate monitoriza mai ușor”, a declarat Adrian Marinescu în exclusivitate la postul B1TV.

Medicul Adrian Marinescu, sceptic în privința redeschiderii școlilor: „Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”

Medicul consideră că școlile ar trebui să își facă propria analiză, care să stea la bază măsurilor ce vor fi luate, pentru ca elevii și profesorii să își desfășoare activitatea în siguranță.

„Ar mai fi ceva de spus. Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect.

Adrian Marinescu spune că, din cauza numărului mic de doze de vaccin, nu toate persoanele se pot vaccina. Cu toate acestea, el dă asigurări că, în viitor, vom avea o capacitate de producție corespunzătoare.

E clar că noi toți am vrea să ne vaccinăm cât se poate de repede și cred că toți reprezintă o prioritate, și profesorii pe de o parte, și părinții sau bunicii elevilor, numai că din păcate numărul de doze, cum bine știți, este limitat și obținerea lor într-un interval foarte scurt e aproape imposibilă. Să sperăm că, având mai multe variante de vaccin, vom reuși, totuși, să reducem această perioadă și să avem o capacitate de producție corespunzătoare.

Adrian Marinescu: „Avem nevoie de un proces de educație care să continue”

Medicul Adrian Marinescu este de părere că riscul infectării în școli cu virusul SARS-CoV-2 există, dar acesta există și în mall-uri, cu toate că este mai mic. Astfel că, „avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia”, adaugă medicul.

Părinții trebuie să știe că riscul va rămâne – sigur, nu e un risc mare, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală. În momentul în care merg în malluri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe.

Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia. Poate va dura suficient de mult încât să se încurce foarte mult lucrurile dacă am ține școlile în variantă online. Cred că trebuie să gândim echilibrat și să vedem exact cum se va întâmpla de acum încolo, cu noua tulpină, felul cum vor evolua lucrurile, adică echilibrul de acum, într-adevăr, e un echilibru fragil. Avem mai puține cazuri, dar nu știm ce va fi peste o lună sau peste două luni. Lucrurile vor fi gândite pas cu pas în funcție de partea epidemiologică”, a conchis Marinescu, la B1TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024