Medicul Adrian Marinescu, despre pandemie a declarat că situația în România, la această oră, este echilibrată. ”În următoarele săptămâni va fi mult mai clar acest lucru. Și nu cred că vor fi schimbări notabile!”.
Legat de doza a patra de vaccin, medicul spune că cel mai probabil va fi necesară doar pentru persoanele cu o imunitate scăzută. Dar în schimb, efectuarea unei doze anuale de vaccin i se pare mai plauzibilă.
Medicul Adrian Marinescu, despre pandemie: „Situația este echilibrată”
Medicul consideră că situaţia pandemiei de acum este una echilibrată, iar acest lucru se va vedea mai bine în următoarele săptămâni, deşi nu vor fi schimbări majore. Acesta spune că deşi vor mai apărea subvariante,odată ce vom fi prudenţi, vom putea păstra în continuare acest echilibru nou dobândit.
Întrebat de necesitatea unei a patra doze de vaccin, Adrian Marinescu vede posibila varianta în care vom fi nevoiţi să facem un vaccin anual, tocmai pentru a preveni apariţia unui nou focar de infectări.
„Legat de doză a patra, nu știu dacă e de luat în calcul acum și cred că se discută strict de persoanele vulnerabile, de cei care au imunitate scăzută și pentru care ar fi un plus la nivelul răspunsul imun, nu e vorba de toată populația. Nu cred că intră în discuție să facă doza a patra pentru toată lumea. Cred că lucrurile astea vor fi de urmărit !”, a declarat Adrian Marinescu.
Marea relaxare se arată abia peste doar câteva săptămâni, însă mulți dintre români deja nu mai au răbdare și nu mai respectă măsurile de protecție. Epidemiologii avertizează că nu am scăpat încă de pericol, pentru că 70% din totalul paturilor ATI sunt ocupate. Între timp, unii medici atrag atenția unei variante Omicron mai periculoasă decât prima.
Deși în urmă cu câteva luni, șeful Campaniei Naționale de Coordonare a Activității de Vaccinare anti-Covid-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, preciza necesitatea mai multor doze de vaccin.
„Având în vedere faptul că Agenția Europeană a Medicamentului a transmis că se pot recomanda trei doze de la început, pentru că toate studiile au arătat că efectul imunogen, creșterea nivelului de anticorpi este mult mai bună în cazul celor trei doze, în comparație cu două doze, cred că schemă completă, cel puțin pentru moment, va rămâne schema cu două doze și ulterior va fi modificată”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.
Marea relaxare i-a făcut pe mulți români să fure startul
Se preconizează că de săptămâna aceasta să fie raportate n număr din ce în ce mai mic de infectări. Epidemiologii estimează că se va ajunge la un prag de sub 10 mii de îmbolnăviri în 24 de ore, chiar şi în zilele din cursul săptămânii
Aceștia susţin că am trecut de vârful valului 5, însă nu am scăpat încă de pericol și asta pentru ca mai mult se 50% din totalul paturilor AŢI sunt ocupate. Procentul este de aproape 70%. Ministerul Sănătății spunea că se vor lua noi măsuri de relaxare când gradul de ocupare a paturilor ATI va ajunge la 50%.
Anunțurile tot mai dese despre marea relaxare i-au făcut însă pe mulți români să fure startul. Reamintim că, într-o intervenție publică la un post de televiziune, Alexandru Rafila a anunțat eliminarea restricțiilor din România. Ministrul Sănătății a afirmat că este vorba despre o ipoteză de lucru, dar că autoritățile statului iau în calcul varianta în care, din aprilie, românii să revină la o viață normală.
Unii oameni deja au renunțat la masca de protecție în aer liber, iar certificatul verde începe să devină o amintire. Puțini sunt cei care mai cer acest document atunci când mergem în marile centre comerciale.
Unii medici spun că e greșit să ne grăbim să tragem concluzii. Specialiştii vor continua să analizeze cercetările actuale și ultimele descoperiri în ceea ce privește variante BA2 care ar da forme mai severe de boală.
Opinia mediculului Adrian Marinescu despre pandemie este una foarte precisă, acesta spunând că deocamdată, situația în România este în echilibru.