Medicul Adrian Marinescu a discutat astăzi, 3 noiembrie 2020, despre noile recorduri pe care România le-a înregistrat într-o singură zi. Expertul pe sănătate a discutat, în direct, la un post de televiziune despre ultimele cifre care au fost raportate pe teritoriul statului român.
„Este clar că cifrele ne arată realitatea. În momentul în care sunt multe persoane infectate, de-a lungul a două săptămâni, e clar că vorbim și de persoane cu care vor veni în contact. E vorba de bulgărele care se rostogolește“, a punctat medicul.
Familia și prietenii, principalele elemente de transmitere a COVID-19
Specialistul dr. Adrian Marinescu susține că, din nefericire, cel mai mare risc este cel legat de persoanele apropiate. Întâlnirile la domiciliu reprezintă un risc real, în care nu se poate interveni. În momentul în care suntem vizitați acasă nu mai respectăm regulile impuse de autorități în contextul prevenirii noului coronavirus. De asemenea, alte locuri cu risc ridicat sunt căminele pentru îngrijirea bătrânilor, dar și locurile de muncă.
Intervențiile se fac la nivelul localităților care au intrat sub scenariul roșu, spre exemplu cum este Bucureștiul. Toate persoanele sunt conștiente cum se transmite virusul și asta depinde doar de noi. Măsuri stricte care să nu impună un lockdown sunt dificil de găsit în asemenea situații în care creșterea este explozivă.
„Din păcate, riscul cel mai mare e legat de persoanele pe care le cunoaștem. Aici e greu de intervenit. Tot ceea ce înseamnă întâlnirea oamenilor acasă, e un risc real. În raport cu cei care, de obicei, coborâm garda și nu prea respectăm măsurile de prevenție. În plus sunt căminele de îngrijire pentru persoanele vulnerabile, asta s-a mai discutat și, de asemenea, locurile de muncă. Sunt riscuri reale.
Din păcate e destul de greu de intervenit, intervenția se face la nivelul zonelor roșii, cum e Capitala și probabil, în mod punctual, măsurile ar trebui să fie mai stricte. Asta ține și de fiecare dintre noi. Riscul îl cunoaștem, știm exact cum se transmite virusul și depinde doar de noi. De exemplu, cercul de prieteni să fie restrâns, una este familia și alta este familia extinsă. Probabil ar trebui să ne gândim că fiecare persoană de lângă noi poate să fie infectată și să reprezinte un risc de infecție și pentru noi.
E destul de greu de a găsi variante de măsuri restrictive care să nu însemne lockdown. Dacă o să fie o creștere explozivă, presiunea e mare la nivelului medical și putem lua o soluție pe moment. Doar că acea variantă rezolvă problema doar pe un interval de timp, pe două săptămâni sau o lună, și tot celelalte măsuri pot susține și asigură stabilitatea“, a conchis Adrian Marinescu.
Medicul Adrian Marinescu a oferit o serie de sfaturi pentru sărbătorile de iarnă
Medicul a subliniat că trebuie să ne gândim încă de acum ce măsuri putem lua pentru a avea niște Sărbători de iarnă în siguranță și că experiența ultimelor luni ne poate ajută să ajungem la un echilibru.
„Experiența din ultimele luni și faptul că știm ce avem de făcut ar putea să ne ducă totuși nu la o situație bună sau foarte bună, dar la un echilibru. În momentul în care avem un echilibru, și lucrurile pe care le putem face cu prudență ar putea să existe.
Înainte de a mă gândi la ce se întâmplă în Decembrie, deocamdată suntem încă în Octombrie și ar trebui să mă gândesc la ce putem face acum. Echilibrul trebuie găsit în momentul asta. Înainte de a discuta ce va fi în Decembrie hai să găsim un echilibru între măsurile de prevenție și cele care sunt de relaxare sau ce putem face în fiecare zi. Dacă acel echlibru nu reușim să îl atingem în Decembrie, ne gândim la un scenariu pesimist, atunci probabil că nicio activitate care implică risc de transmitere nu va fi posibilă”, a declarat dr. Adrian Marinescu. De asemenea, medicul a discutat și despre vaccinul anti-Covid-19.