Prima pagină » Actualitate » Medicul Adrian Marinescu, despre imaginile de la Institutul „Matei Balș“: „Aceasta este realitatea din toate spitalele COVID“ – FOTO / VIDEO

Medicul Adrian Marinescu, despre imaginile de la Institutul „Matei Balș“: „Aceasta este realitatea din toate spitalele COVID“ – FOTO / VIDEO

25 nov. 2020, 10:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș“ din București, a vorbit despre imaginile dure postate de medicul Constantin Vasile Ifteme pe pagina sa de Facebook.

În imagini se văd pacienți tratați pe holuri, pentru că nu mai au loc în saloane. Unii stau pe scaunele și băncile de pe holuri – improvizate în paturi – și primesc oxigen din niște tuburi foarte mari așezate lângă ei.

„Vedem o realitate a acestor zile și situația nu e numai la Matei Balș. În condițiile în care în Capitală avem în mod constant 1.500 de pacienți și, hai să facem un calcul, să ne gândim că 20 la sută dintre aceștia au nevoie de oxigen, au nevoie de un loc să se interneze, e clar că numărul de locuri pe care îl avem – și indiferent cât am reuși în fiecare zi să facem și asta se întâmplă și sâmbăta, duminica – nu este suficient.

Și atunci pacienții trebuie să fie ajutați. Până în momentul când reușim să-i transferăm în altă parte sau să facem locuri în spital, ei rămân în camera de gardă. E adevărat că primesc tratamentul cu oxigen, primesc tratamentul necesar, dar sunt imaginile pe care dvs. le vedeți. E, până la urmă, un lucru real”, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Sunt pacienți care ajung în paturi improvizate“

Medicul de la Institutul „Matei Balș“ din București a precizat că se întâmplă în mod constant să fie și peste 30 de pacienți în camera de gardă, în condițiile în care numărul de paturi este de 19, maximum 20.

„Asta înseamnă că restul vor rămâne într-un pat improvizat sau pe un scaun, fiind vorba de pacienți care, în mare parte, au nevoie de oxigen, trebuie să reținem, e important. La pacienții cu infecție SARS-CoV-2, tratamentul cu oxigen este vital și cei care au forme severe și au nevoie de oxigen, lucrul acesta trebuie să se întâmple imediat. Cum ajung în camera de gardă, primesc oxigen. Ulterior, încercăm să găsim o variantă, din păcate, nu putem s-o găsim atât de repede și pacienții stau și perioade mai lungi de timp în camera de gardă, pot să stea și 24 de ore”, a menționat Adrian Marinescu.

Situația este gravă de câteva săptămâni

Medicul infecționist susține că sunt câteva săptămâni de când pacienții sunt tratați în camera de gardă pe scaune.

„De când am avut peste 1.000 de cazuri în Capitală, a devenit un lucru care se întâmplă aproape zilnic. Cred că la un moment dat au fost și 37-38 de pacienți în camera de gardă. Noi mergem pe următorul principiu: încercăm să ajutăm cât mai mulți oameni, oamenii vin cu forme severe, au nevoie de oxigen și este important să primească acest oxigen, este cel mai important lucru și trebuie făcut rapid”, a mai spus Adrian Marinescu.

Probleme sunt în toate spitalele COVID-19

Medicul de la Institutul „Matei Balș“ din București a mai menționat că situația este critică în multe spitale COVID din România.

„O astfel de situație, cum traversăm acum, categoric că n-a existat și vreau să cred că nu o să fie pentru o perioadă lungă de timp. Să știți că această realitate nu este numai în Institutul Matei Balș. În toate spitalele care sunt în circuitul COVID e practic aceeași situație, pentru că un număr mare de pacienți au nevoie și de un număr mare de locuri de internare. Din păcate, este vorba de forme medii și forme severe, adică pacienți care au nevoie neapărat să fie internați. La Institutul Matei Balș reușim să ne descurcăm și să nu fie nevoie să alegem. Toți pacienții primesc tratament, este elementul cel mai important. Până la urmă, găsim loc, fie într-un alt spital, fie chiar locurile pe care le facem în Institut – externăm pacienți, la noi este un flux continuu, externăm și internăm alți pacienți și cei care au stat un anumit interval de timp în gardă ajung să fie internați”, a explicat Adrian Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024