Prima pagină » Local » Medicina de familie, o specialitate de mare interes pentru absolvenți! Dr. Anca Deleanu: „Atâta timp cât la Iași s-au ocupat toate locurile înseamnă că tinerii sunt atrași”

Medicina de familie, o specialitate de mare interes pentru absolvenți! Dr. Anca Deleanu: „Atâta timp cât la Iași s-au ocupat toate locurile înseamnă că tinerii sunt atrași”

01 feb. 2023, 02:00, 5 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

La ora actuală, în județul Iași își desfășoară activitatea 396 de medici de familie. Atât dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași, cât și dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, sunt de părere că rețeaua de medici de familie este foarte bine pusă la punct, nepunându-se problema unui deficit de personal pentru această specialitate

Deși în noiembrie 2022, înainte de desfășurare concursului de rezidențiat, Alexandru Rafila susținea că în România există 700 de localităţi unde nu există medic de familie, iar în 47 la sută dintre acestea nu sunt suficienți medici de familie, la Iași nu par să existe probleme în acest sens.

La Iași au fost ocupate toate cele 25 de locuri pentru specialitatea medicină de familie

La rezidențiatul din noiembrie 2022, pentru specialitatea medicină de familie, Ministerul Sănătății a scos la concurs 321 de locuri, însă 46 au rămas neocupate. Acestea urmează a fi ocupate în urma unei sesiuni extraordinare de rezidențiat care se va desfășura în data de 23 mai 2023.

La Iași, la rezidențiat au fost scoase la concurs 25 de locuri pentru medicina de familie și, spre deosebire de alte centre universitare, toate locurile au fost ocupate. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a precizat că locurile rămase neocupate pentru medicina de familie nu au legătură cu faptul că tinerii nu sunt atrași de această specialitate, ci ține de faptul că mulți absolvenți nu au obținut minimum 60 la sută din punctajul cel mai mare obţinut de candidaţi, astfel încât să-și poată alege o specialitate.

„Trebuie ținut cont că numărul de locuri la rezidențiat este egal cu numărul de locuri de absolvenți. Au fost o mie și ceva de oameni care nu au obținut punctajul-limită pentru a-și alege o specialitate. Nu e suficient să te prezinți la rezidențiat, ci trebuie să mai și un punctaj peste 6”, a precizat dr. Liviu Oprea.

La Iași nu există deficit în ceea ce privește medicii de familie

o imagine cu dr. Liviu Oprea

La rezidențiatul din noiembrie 2022, pentru specialitatea medicină de familie, Ministerul Sănătății a scos la concurs 321 de locuri,  46 de locuri au rămas însă neocupate

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a precizat că la Iași nu există un deficit în ceea ce privește numărul medicilor de familie. Dat fiind că Iașul este un centru universitar, există un număr mare de medici pentru orice specialitate.

„Medicina de familie are acum un deficit, dar nu neapărat în județul Iași. La nivel național, într-adevăr, există un deficit. Problemele pe care le avem noi nu sunt neapărat legate de numărul de locuri la rezidențiat, ci de faptul că vârsta medie a medicilor din această specialitate este una mai înaintată decât vârsta medie a medicilor din România, vorbim de undeva la 55-60 de ani, vârsta medie a medicilor din România fiind de 48 de ani.

Prin urmare, medicii de familie care se retrag nu pot fi înlocuiți de medicii care intră în rezidențiat, aici este problema. Asta nu se referă la Iași, Iașul are 400 de medici de familie. Spre exemplu, Suceava este un județ ce are aproximativ aceeași populație ca Iașul și nu sunt 400 de medici de familie, ci doar 280.

Acolo putem spune că există un deficit, dar în centrele mari nu există deficit de medici în general și nici de medici de familie”, a declarat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Dr. Anca Deleanu: „Pentru Iași avem o rețea de medici de familie foarte bine pusă la punct, județul este acoperit în totalitate”

o imagine dr. Anca Deleanu

Dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași, susține că rețeaua de medici de familie este foarte bine pusă la punct, iar în acest sens un rol important îl joacă autoritățile locale

În prezent, în județul Iași își desfășoară activitatea 396 de medici de familie. Dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași, susține că rețeaua de medici de familie este foarte bine pusă la punct, iar un rol important îl joacă autoritățile locale.

„Atâta timp cât pe Iași s-au ocupat toate locurile înseamnă că tinerii sunt atrași de medicina de familie. Sunt zone și zone. Pentru Iași avem o rețea de medici de familie foarte bine pusă la punct, județul este acoperit în totalitate. Sunt oameni care activează în zona rurală, dar nu numai, și câștigă foarte bine.

Categoric este vorba de atracția financiară, iar, în unele comune, autoritățile locale reușesc să le ofere medicilor condiții, astfel încât să-i atragă. Clar există o legătură foarte strânsă între ceea ce oferă această specialitate și, pe de altă parte, ce găsesc medicii în comunități. Degeaba țipă oamenii pe toate drumurile că vor medici de familie, dacă autoritățile nu le oferă niciun fel de facilități, nu-l primesc pe medic frumos, nu-l inserează în colectivitate. Dacă un medic este bine primit, și el dă totul pentru comunitate.

Contează și numărul de pacienți, fiindcă, dincolo de toate, medicii de familie trăiesc din pacienții asigurați, nu din altceva”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași.

Comentarii
  • Scriitorii de rețete și trimiteri

    Normal ca sunt atrași, în ce alta meserie nu iți asumi absolut nimic?? De câte ori vi s-a zis „hai sa încercăm asa cu tratamentul asta sa vedem ce se întâmpla” Pe bune?? Și dacă nu iese vraja magica din capodopera aia de rețetă?
    Cum ar fi eu ca inginer sa ii zic beneficiarului hai sa mai punem doua bare de armatura la tavanul asta, sa vedem ce se întâmpla,…. ei dacă nu are efect îți dau trimitere la spital ;l

  • Da’ cum voiai sa-ti zica dom’ injiner,sa-ti dea garantii pe viata ca te face ca nou ?! Medicina e o continua incercare,medicul incearca,Al de Sus vindeca ! Mai citeste ,omul s-a exprimat eufemistic daca stii ce-i aia.

  • Imi e scarba cand o vad pe spagara asta de Deleanu la fel cum imi este scarba si cand aud de dr. Adorata Coman. Au luat spaga la examenul de specialitate sesiunea noiembrie 2022. Au avut pretentii sa li se aduca pana si produse de la Luca in diminetile sustinerii probelor. O sa ma ocup de voi personal spagarelor!!!Curand

  • Daaa
    Sunt atrasi de banii alocati in functie de numarul pacientilor cooptati.
    Nu stiu cati pacienti din lista unui medic de familie apeleaza la el cand are probleme

  • De aia-s ca scroafele,ca maninca de la Luca.Nu mai exista simtul masurii nici profesional nici intr-o directie,odata ajunsi ceva mai sus oamenii se cred semizei pentru ca nu li se da peste Luca la timp. Si tot prostoiul ia examenul cu Luca sau Petru. Medicina de catering,tipic romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`