Prima pagină » Local » Medicii veterinari ieșeni anunță proteste începând de luni
Medicii veterinari ieșeni anunță proteste începând de luni

Medicii veterinari ieșeni anunță proteste începând de luni

07 nov. 2020, 19:14,
în Local

Medicii veterinari de liberi practici împuterniciți din județul Iași, ce dețin contracte de concesiune/prestări servicii, pentru a efectua acțiunile sanitare veterinare conform Programului Strategic al acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a animalelor, au notificat suspendarea acestor activității, asigurând numai asistența de urgență.

Care sunt motivele protestelor medicilor veterinari

Motivele ce au dus la această măsură sunt:

  1. Blocajul de la nivelul A.N.S.V.S.A. ce a dus la neefectuarea plăților aferente lunilor august – septembrie 2020 conform Legii 236/2019 și OUG 117/2020 către beneficiarii contractelor aflate în derulare pentru acțiunile contractate cu D.S.V.S.A. cu toate că există alocare bugetară. Medicii veterinari, deși au prestat activitățile contractate, au depus deconturile și facturile aferente, se află în situația de a nu avea cu ce să plătească angajații și taxele către stat, falimentul fiind iminent fiecărui cabinet medical veterinar din mediul rural.
  2. Neasigurarea echipamentelor de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2 și a virusului pestei porcine africane în condițiile incidenței crescute a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV2, cât și a pestei porcine africane, medicii veterinari sunt obligați să desfășoare acțiunile fără a le fi asigurate mijloacele de protecție, deși există această obligativitatea a contractantului.
  3. Adoptarea unei proceduri pentru realizarea inspecțiilor din exploatațiile nonprofesionale care excede legislației în vigoare, ce introduce atribuții și competențe medicilor veterinari, care introduce activități suplimentare în cadrul aceluiași tarif, nemodificat din anul 2013;

În semn de protest, începând de luni, 09.11.2020, medicii veterinari vor picheta sediile D.S.V.S.A județene cu respectarea regulilor de protecție sanitară, pentru a atrage atenția asupra situației cu care se confruntă.

La nivel național, cu aceeași dată, membri ai Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veteriari vor asigura pichetarea zilnică a sediului A.N.S.V.S.A.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`