Medicii veterinari din Iași au dat în judecată Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru că nu au primit salariile aferente lunii august 2020. Potrivit specialiștilor din Iași, plățile au fost demarate în luna septembrie 2020, după ce au pichetat timp de două săptămâni sediile DSVSA, însă nu au primit banii și pentru luna august 2020
Medicii veterinari din Iași care lucrează în cabinetele din comunele din județ au primit o parte din banii promiși de ANSVSA, însă nu și pentru luna august 2020. După ce au protestat timp de două săptămâni în fața sediului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, aceștia au încasat doar o parte din sumele promise. Astfel, deși trebuiau să primească banii pentru 3 luni, aceștia au primit doar pentru două luni. Nemulțumiți de situația în care au fost puși și pentru că au nevoie de bani cât mai repede, au dat în judecată ANSVSA. Fiecare din cei 86 de medici veterinari din Iași care au contract cu ANSVSA trebuie să primească 10.000 de lei pentru luna august 2020. Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Iași, instanța a decis, în primă instanță, în favoarea veterinarilor.
„Din câte știm, este vorba de neplata sumelor aferente lunii august 2020. Nu a fost plătită suma pentru că ANSVSA nu a încheiat un act adițional pentru ca aceste plăți să poată fi făcute începând cu luna august. Legea a intrat în vigoare în martie 2020, nu s-au făcut plăți, iar medicii au protestat. Sunt vreo 60 de medici veterinari din Iași care au dat în judecată ANSVSA pentru că nu și-au primit salariile. Au câștigat procesul, în primă instanță, medicii veterinari din toată țara”, susține Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.
Medicii veterinari din Iași au dat în judecată ANSVSA pentru că nu au primit salariile aferente lunii august 2020
Medicii veterinari din Iași, dar și din restul țării care au protestat în fața sediilor DSVSA timp de două săptămâni și au reușit să obțină o parte din sumele datorate de stat pentru munca prestată timp de 3 luni. Specialiștii cu contract de liberă practică au primit și primele materiale de protecție pentru controalele în ferme, materiale sanitare de care aveau nevoie urgentă întrucât le achiziționau din bugetul propriu. În comunele din Iași lucrează 86 de medici cu contracte înregistrate la ANSVSA. Aceștia au protestat pentru că erau nemulțumiți de faptul că nu au fost efectuate plățile aferente lunilor august – octombrie, către beneficiarii contractelor aflate în derulare.
Mai mult, cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcționarilor unui cabinet s-au triplat în ultimii ani, iar din acest motiv medicii veterinari din Iași au solicitat banii de la stat pentru că se temeau că vor da faliment. Aceștia povesteau că trebuiau să verifice fermele zootehnice din comunele din Iași, în condiții de pestă porcină africană, și nu aveau materiale sanitare cu care să poată munci în teren, dar nici bani de salarii pentru asistentele medicale și angajații din cabinetele veterinare.
Focarele de pestă porcină, la porc domestic, din Iași, au fost închise de specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)
În decursul anului 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare au fost eradicate. În schimb, raportările DSVSA mai arată că sunt încă active cazuri de pestă porcină africană la mistreț. Potrivit specialiștilor din Iași, cu o metodologie de abordare diferită, aceste cazuri care privesc animalele sălbatice se află în continuare sub monitorizare.
În anul 2020 au fost 87 de cazuri de pestă porcină africană, pe 15 fonduri de vânătoare, din județul Iași. Pesta porcină africană este extrem de contagioasă. Aceasta poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare a animalelor, dar și administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.