Prima pagină » Local » Medicii trag un semnal de alarmă: „Vârsta la care apare infarctul miocardic a scăzut foarte mult”- FOTO

Medicii trag un semnal de alarmă: „Vârsta la care apare infarctul miocardic a scăzut foarte mult”- FOTO

27 iun. 2023, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei, în Local

Totul s-a modernizat, vorbim, așadar, și de boli, ce au pus stăpânire chiar și pe cei care au vârste fragile. Conceptul de infarct miocardic la copii este foarte rar întâlnit, însă din cauza substanțelor interzise sau a băuturilor energizante, care încep să fie consumate de la o vârstă fragedă, a crescut și riscul acestuia

Din păcate, în ultimii ani, numărul cazurilor de copii obezi a crescut, iar odată cu asta, şi al celor care suferă de hipertensiune arterială. Asta va duce la un număr mai mare de tineri care vor suferi de boli cardiologice. Incidente pot apărea rar, fie din cauza anomaliilor coronariene, fie din cauza altor boli sistemice.

Infarctul la copii există: „Sunt tot rezultatul unor malformații”

poză cu Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf Maria”, Iași

Principalii factori de risc pentru infarctul la tineri sunt fumatul și stresul, la care se adaugă dieta, stilul de viată dezordonat și sedentarismul

Infarctul la copii există, iar cauzele sunt multiple, începând de la substanțele interzise, care sunt la modă în rândul tinerilor, cum ar fi țigările, băuturile energizante, până la mâncarea de proastă calitate. La cei care consumă substanțe interzise sau băuturi energizante în exces și combinate cu alcool pot apărea probleme cardiace. Stupefiantele pun inima într-un stres continuu, o tahicardizează, pot să apară tulburări de ritm, iar acestea pot degenera.

„Cazurile de infarct la copii sunt rarisime. Ele sunt tot rezultatul unor malformații, pentru că acestea pot apărea și la nou-născuți, care nu sunt tratate corespunzător sau la timp. În spitalul nostru nu am avut astfel de cazuri. Copiii pot suferi de boli cardiovasculare, însă cazurile de infarct sunt foarte rar întâlnite. Cu toate acestea, vârsta la care apare infarctul a scăzut foarte mult”, declară Alina Luca, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Tinerii mănâncă mai prost, sunt obezi, sedentari, au colesterolul mai crescut, fumează de la vârste mici, consumă substanțe interzise. Vârsta la care apare infarctul a scăzut foarte mult. În urmă cu 20 de ani era foarte rar, însă acum s-au înregistrat cazuri la vârste cuprinse între 18-30 de ani. Obezitatea este una dintre problemele care se întâlnesc din ce în ce mai des în rândul acestora. Altfel nu s-ar putea explica explozia de infarct la tineri.

Stresul și fumatul, principalii factori de risc

poză cu un doctor și un copil

Totul s-a modernizat, vorbim așadar și de boli, care au pus stăpânire chiar și pe cei care au vârste fragile

Principalii factori de risc pentru infarctul la tineri sunt fumatul și stresul, la care se adaugă dieta, stilul de viată dezordonat și sedentarismul, însă foarte rar întâlnite, dar posibile, sunt emoțiile puternice. Simptomele încep de la dureri în piept sau disconfort, dureri la nivelul brațului, umărului sau gâtului, amețeli, stare de oboseală. Senzație de presiune, transpirație, dificultăți în a respira, anxietate asemănătoare unui atac de panică.

Pentru copii primul pas care ar trebui făcut este efectuarea unui consult de specialitate. Dacă în urma acestuia există elemente patologice ce îndreaptă atenția spre o boală cardiacă, pacientul trebuie direcționat către un cardiolog pediatru. Însă foarte important este un stil de viață sănătos care implică un consum de alimente sărace în grăsimi saturate, fructe, legume, evitarea sucurilor în exces și a dulciurilor.

Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru că vârsta la care aparte infarctul a scăzut foarte mult, iar principala cauză este obezitatea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *