Prima pagină » Actualitate » Medicii și asistenții medicali care au fost detașați în alte spitale nu au fost plătiți! O doctoriță a fost nevoită să ceară avans din luna noiembrie ca să-și poată plăti ratele la bănci
Medicii și asistenții medicali care au fost detașați în alte spitale nu au fost plătiți! O doctoriță a fost nevoită să ceară avans din luna noiembrie ca să-și poată plăti ratele la bănci

Medicii și asistenții medicali care au fost detașați în alte spitale nu au fost plătiți! O doctoriță a fost nevoită să ceară avans din luna noiembrie ca să-și poată plăti ratele la bănci

16 oct. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

Mai multe cadre medicale care au fost detașate dintr-un spital în altul nu au primit salariu. Deși s-au făcut numeroase sesizări, managerii spitalelor dau nepăsători din umeri. O doctoriță detașată din Hârlău la Spitalul Militar din Iași a fost nevoită să ceară avans din luna noiembrie ca să-și poată plăti ratele la bănci

Pe perioada pandemiei de COVID-19, mai multe cadre medicale au fost detașate, cu sau fără voie, în alte unități medicale. Această decizie a venit ca urmare a lipsei de personal din anumite spitale. Pentru a susține activitatea medicală, autoritățile au decis ca anumite cadre medicale să lucreze, pentru o perioadă de 30 de zile, într-un alt spital decât în cel în care au fost angajate. La sfârșitul lunii, când oamenii așteptau să-și vadă salariile pe card, au avut o surpriză colosală. Niciunul dintre spitale nu-I plătise. Au depus numeroase sesizări pentru a-și primi banii munciți. O parte dintre ei au fost norocoși, dar unii încă așteaptă. Nimeni nu știe până când. Un medic infecționist detașat din Hârlău la Spitalul Militar din Iași a fost nevoit să ceară avansul pe luna noiembrie ca să-și plătească ratele la bănci. Femeia a muncit 30 de zile și nu a primit niciun ban.

Iulian Cozianu: „Știu că ceea ce voi spune va deranja multe urechi, dar aceasta este realitatea cu care ne confruntăm”

Răscoală în sistemul medical ieșean. Mai multe cadre medicale detașate în spitale care aveau deficit de personal nu și-au primit salariile. Un medic infecționist angajat la un spital din Hârlău a fost detașat la Spitalul Militar din Iași. După 30 de zile de muncă, femeia a constatat că nu a fost plătită. S-a adresat conducerii celor două spitale cu care a colaborat, dar nu a primit niciun răspuns.

„Ne confruntăm cu o situație extrem de dificilă, și asta pentru că am constatat că angajații din sistemul sanitar care sunt detașați în alte spitale nu sunt plătiți. O angajată dintr-un spital din Hârlău a lucrat 30 de zile, conform legii de combatere a epidemiei, în Spitalul Militar din Iași. Știu că ceea ce voi spune va deranja multe urechi, dar este realitatea cu care ne confruntăm. Această angajată a constatat la finalul lunii că nu a fost plătită. A notificat ambele spitale, dar nu a primit niciun răspuns. Femeia a fost nevoită să ceară avansul din luna noiembrie ca să-și poată plăti ratele la bănci. Practic, ceea ce se întâmplă descurajează cadrele medicale să se mai detașeze”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași.

Niciun medic care a fost detașat la Suceava la începutul pandemiei de COVID-19 nu și-a primit salariul

În primele luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, mai multe cadre medicale din Iași, și nu numai, au fost detașate în Suceava. Majoritatea s-au oferit voluntar să-i ajute pe colegii lor aflați într-o extrem de mare dificultate. Atunci, Suceava se confrunta cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 din România și mai multe cadre medicale din spitalele din acest oraș au fost infectate cu coronavirus, motiv pentru care nu au fost disponibile să lucreze în continuare. Deși au trăit, poate, cele mai grele clipe din cariera lor, cadrele medicale din Suceava nu au primit banii pe salarii la timp.

„Când mai multe cadre medicale au fost detașate în Suceava, ne-am confruntat cu aceeași situație. Oamenii au umblat cu actele în brațe printre spitale și la Direcția de Sănătate Publică pentru a-și primi drepturile, dar o lungă perioadă de timp nu au primit niciun răspuns. După ce i-am tatonat o vreme, într-un final au reușit să-și recupereze banii”, mai spune Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu: „Nu poți pune angajatul detașat să se plimbe pe drumuri ca să-și primească drepturile salariale!”

Președintele Sindicatului Sanitas spune că spitalul la care este detașat angajatul trebuie să-l plătească. În cazul angajatei de la Hârlău, aceasta trebuia să primească banii de la Spitalul Militar din Iași, unitate suport COVID-19. Iulian Cozianu spune că se așteaptă ca din cauza acestor detalii, care nu au fost puse la punct nici până acum, mai multe cadre medicale vor refuza detașarea într-un alt spital.

„Cui îi convine să muncească 30 de zile într-o altă unitate medicală, eventual cu pacienții cu COVID-19 și într-un alt oraș și să nu primească niciun ban? Noi am crezut că ceea ce s-a întâmplat la Suceava a fost o unică întâmplare, pentru că eram la începutul pandemiei și nu erau toate detaliile puse la punct. Dar văzând că în continuare personalul medical detașat nu primește selariu, este inadmisibil. Nu poți pune angajatul detașat să se plimbe pe drumuri ca să-și primească drepturile salariale!”, mai spune Iulian Cozianu.

Autoritățile le-au promis și indemnizație de detașare! Niciun cadru medical nu a văzut acești bani

Pe lângă salariul pe care ar fi trebuit să-l primească cadrele medicale detașate în alte unități medicale, statul le-a promis o indemnizație de 50 la sută la salariul de bază. Mulți și-au luat și gândul de la acestă indemnizație văzând că abia se chinuie să primească salariul. Mai multe cadre medicale din spitalele din Iași vor fi în curând detașate la spitalul mobil din Lețcani pentru a lucra cu pacienții cu COVID-19. Groparul sănătății ieșene, Vasile Cepoi, le-a promis indemnizația de detașare. Cine știe dacă se va respecta?

„De indemnizația de detașare nici nu mai vorbesc. Oamenii nu și-au primit nici salariile. Ce să mai spun de această indemnizație care, practic, este dreptul lor? Probabil că angajații vor aștepta mult și bine banii promiși. Noi vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a-i susține”, încheie Iulian Cozianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *