Prima pagină » Coronavirus » Medicii se confruntă cu o mare problemă în lupta cu COVID-19: Dezinformările din mediul online
Medicii se confruntă cu o mare problemă în lupta cu COVID-19: Dezinformările din mediul online

Medicii se confruntă cu o mare problemă în lupta cu COVID-19: Dezinformările din mediul online

18 aug. 2020, 13:02,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Medicii americani susțin că se confruntă cu o mare problemă în lupta cu COVID-19. Aceștia spun că este greu să-i determine pe pacienți să dea curs sfaturilor medicale, deoarece aceștia iau în seamă dezinformările pe care le citesc în mediul online, potrivit The New York Times.

Unii pacienți au cerut ca medicii lor să le prescrie hidroxiclorochina, în ciuda unor dovezi clare că medicamentul nu este eficient pentru tratarea COVID-19 și are efecte secundare potențial periculoase. Alții au băut înălbitor pentru că au crezut că așa se vor trata.

„Aceasta nu mai este doar o observație anecdotică pe care au făcut-o unii medici individuali. Acesta este un model semnificativ statistic pe care îl putem observa într-un sondaj larg”, spune Daniel Allington, lector principal la King’s College London.

Daniel Allington este, de asemenea, coautor al unui studiu recent care a descoperit că persoanele care urmăresc știrile online au mai multe șanse să creadă în teoriile conspirației și să nu urmeze liniile directoare de sănătate publică în comparație cu cei care au și-au luat informațiile de la radio sau televiziune.

Medicii se confruntă cu o mare problemă în lupta cu COVID-19: Au cerut rețete cu hidroxiclorochina

Unii pacienți au cerut rețete pentru hidroxiclorochina, un medicament pe care Administrația pentru Alimente și Droguri l-a revocat din utilizarea spitalului de urgență pentru COVID-19 în iunie, după ce studiile au descoperit că nu era eficient împotriva virusului și că au avut efecte secundare potențial periculoase.

The Times a transmis că unii oameni au mers la spitale pentru a cere medicului adeverință astfel încât nu trebuie să poarte mască de protecție, deoarece au crezut zvonuri online potrvit cărora măștile îți scad nivelul de oxigen.

Dr. Ryan Stanton, medic de urgență din Kentucky, a declarat pentru The Times că un număr de pacienți au așteptat până a fost aproape prea târziu să beneficieze de tratament înainte de a merge la spital cu simptome COVID-19.

„Ei au crezut că este doar o glumă, o conspirație. Pur și simplu am rămas blocat când am văzut că acești oameni ignoră faptele și cred tot felul de baliverne din mediul virtual „, a spus Stanton pentru The Times.

Au băut înălbitor pentru a combate COVID-19!

Săptămâna trecută, un studiu al Jurnalului American de Medicină Tropicală și Igienă a descoperit că cel puțin 800 de persoane au murit în primele trei luni ale anului 2020 din cauza informațiilor false care susțineau că băutul de înălbitor ar putea vindeca coronavirusul. Aproape 6.000 de persoane au fost, de asemenea, spitalizate din această cauză, a raportat anterior Business Insider.

Parinda Warikarn, medic din New York, a declarat pentru The Times că a văzut un pacient care a ingerat înălbitor, deoarece a crezut că va preveni virusul.

„În mod clar, credea cu adevărat că îl va salva de COVID-19. Din fericire, soția sa și cei doi copii nu au băut înălbitor!”, a spus Parinda Warikarn.

Dr. Howard Mell, un medic de urgență din Illinois, a declarat pentru The Times că soția unui pacient care a murit din cauza coronavirus i-a spus că a scris COVID-19 pe certificatul de deces al bărbatului în mod intenționat pentru a obține bani.

„Mi-a spus că a văzut ea în mediul online cum câștigă medicii mai mulți bani dacă scriu în certificatul de deces drept cauză COVID-19″, a spus Mell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *