Prima pagină » Actualitate » Medicii s-au chinuit 9 luni să țină în viață o tânără care s-a prezentat la Clinica de Hematologie cu o stare de oboseală! Caz unic la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași!
Medicii s-au chinuit 9 luni să țină în viață o tânără care s-a prezentat la Clinica de Hematologie cu o stare de oboseală! Caz unic la Spitalul

Medicii s-au chinuit 9 luni să țină în viață o tânără care s-a prezentat la Clinica de Hematologie cu o stare de oboseală! Caz unic la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași!

27 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Medicii de la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au chinuit 9 luni să țină în viață o tânără, care s-a prezentat la spital cu o stare de oboseală extrem de gravă. Inițial, aceasta a crezut că are anemie, dar a aflat că suferă de o boală extrem de gravă. Dacă ar mai fi stat câteva zile acasă, nu ar mai fi putut fi salvată

O tânără de 38 de ani a ajuns la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași în stare extrem de gravă, acuzând o stare de oboseală continuă și sângerări minore frecvente. După câteva investigații, medicii i-au dat vestea. Femeia a fost diagnosticată cu o boală gravă. Din păcate, organismul pacientei nu răspundea la tratament, starea ei înrăutățindu-se de la zi la zi. Abia după 9 luni de zile medicii ieșeni au reușit să o pună pe picioare. Acum, viața tinerei depinde de tratamentul administrat săptămânal.

De la o stare de oboseală, tânăra a aflat că suferă de o boală extrem de gravă

Medicii de la Clinica de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-au chinuit 9 luni de zile să țină în viață o pacientă venită din Neamț. Acolo, medicii nu au reușit să-i pună un diagnostic. Femeia a spus medicilor ieșeni că se confruntă cu o stare de oboseală și că, frecvent, îi curge sânge din nas și din gingii.

„Pacienta în vârstă de 38 de ani, fără patologii asociate sau cu antecedente în familie, s-a prezentat la spital cu o stare de astenie, cu stare de oboseală și cu fenomene minore de sângerare. Inițial, s-a ridicat suspiciunea de anemie. Investigațiile medicale amănunțite au evidențiat o purpură trombocitopenică, trombocitopenie severă sub 20.000 pe ml cub. În urma diagnosticării pacientei am început administrarea tratamentului. Așteptarea noastră era ca pacienta, fiind tânără, să răspundă rapid la efectele tratamentului. Nu a fost așa”, spune dr. Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie.

Medicii spun că în Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași nu au mai existat astfel de cazuri

Pacienta de 38 de ani nu suferea de alte boli asociate. Cu toate acestea, organismul ei refuza tratamentul administrat de către medicii de la Clinica de Hematologie. Așa cum spun medicii, un pacient cu profilul ei și-ar fi revenit mult mai repede. Pacienta se plângea din ce în ce mai des că are o stare de oboseală și că nu se simte bine, deși medicii spun că ar fi trebuit ca rezultatele tratamentului să acționeze imediat.

„În ciuda vârstei și a lipsei altor comorbidități, pacienta nu a răspuns la prima linie de tratament cu cortizon. Peste 9 luni de zile ne-am chinuit în clinică să-i stabilizăm starea de sănătate. Am avut de-a lungul experienței mele ca medic și pacienți bătrâni care au răspuns la tratament mai repede decât ea. Pentru noi, medicii, era neobișnuit să vedem o pacientă cu profilul ei care nu răspunde la tratamentul administrat. În Spitalul «Sf. Spiridon” din Iași nu am mai avut astfel de cazuri”, adaugă dr. Oana Bădulescu.

Tânăra internată la Clinica de Hematologie a răspuns la tratament după 9 luni de eforturi

Pe lângă faptul că organismul pacientei nu răspundea la tratament, medicamentația îi dădea efecte adverse. Tânăra spunea medicilor că se simte depresivă, că nu crede că-și va reveni și că starea de oboseală predomină. După 9 luni, medicii au reușit să-i stabilizeze starea de sănătate.

„Practic, numărul ei de trombocite era extrem de scăzut. Eforturile noastre erau în zadar pentru că organismul femeii nu răspundea la tratament. Aceasta, după ce a fost externată, a fost nevoită să vină la control din lună în lună la Clinica de Hematologie de la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași. În urma tratamentului, la externare, aceasta avea trombocitele crescute de la 20.000 la 40.000. În fiecare lună când se prezenta la control, constatam faptul că trombocitele ei scădeau din nou la 20.000 în ciuda eforturilor noastre. Pacienta a beneficiat de tratament prin Programul Național de Sănătate și se prezintă încă, lunar, la spital”, mai spune dr. Oana Bădulescu.

Dr. Oana Bădulescu: „În ultima perioadă au fost mulți pacienți care s-au adresat spitalului, cu purpură trombocitopenică”

De la o simplă stare de oboseală, tânăra ar fi putut să-și piardă viața dacă nu se prezenta la medic. Dr. Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, spune că boala cu care a fost diagnosticată pacienta determină sângerări majore și poate muri în scurt timp de la instalarea acestora. Totodată, în ultima perioadă, un număr crescut de pacienți au fost diagnosticați cu purpură trombocitopenică.

„În ultima perioadă au fost mulți pacienți care s-au adresat cu purpură trombocitopenică. Tratamentul acestor pacienți este cu cortizon sau cu transfuzii de masă trombocitară. Cei refractari, cei care nu răspund la tratamentul cu cortizon sau masă trombocitară urmează tratament cu factor de creștere trombocitară. Tratamentul este decontat prin Programul Național de Sănătate. În cele din urmă, și pacientei de 38 de ani i-am administrat acest tratament. Principalul simptom care ne trimite către diagnosticul de purpură trombocitopenică este sângerarea. Pacientul poate prezenta și stare de oboseală”, încheie medicul Oana Bădulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *