Un medic obstetrician din Iași explică riscurile la care se expun femeile însărcinate, dacă întreține relații intime cu partenerul. Prof. dr. Demetra Socolov, medic obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, trage un semnal de alarmă și afirmă faptul că relațiile intime pot avea loc doar dacă sarcina decurge normal.
Relațiile intime în timpul sarcinii sunt recomandate doar dacă nu există riscuri
Din acest motiv, discuția cu medicul obstetrician este una foarte importantă, dacă în timpul sarcinii se dorește contactul sexual. Femeia trebuie să fie conștientă de faptul că, dacă sarcina este una cu risc, iar în timp acutului sexual apar sângerări, acest lucru crește riscul de avort spontan.
„Doamnele pot avea relații intime în timpul sarcinii, dacă nu au iminență de avort, în cazul contracțiilor și a colului scurtat, dacă nu pierd sânge și dacă nu sunt membrane rupte. În cazurile speciale, când este risc de declanșare a avortului sau a nașterii, nu este indicat să se întrețină relații intime. Dacă sarcina decurge normal, se poate”, a subliniat prof. dr. Demetra Socolov, șef Secție II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Cu toate acestea, trebuie știut faptul că, în timpul contactului sexual, fătul nu poate fi atins, acesta fiind protejat de lichidul amniotic, de musculatura peretelui uterin și de peretele abdominal. Astfel, o activitate sexuală normală nu poate dăuna sarcinii sau bebelușului.
„Fătul este protejat de lichidul amniotic, colul fiind închis, atunci când vine vorba despre o sarcină normală. Există și un dop gelatinos în interiorul colului, care creează o protecție suplimentară, urmează apoi membranele care delimitează fătul, plus lichidul amniotic care protejează fătul. Acesta funcționează ca o pernă de apă și absoarbe anumite șocuri, pe care le difuzează în așa fel încât copilul să nu fie traumatizat direct.
Dacă sarcina decurge normal, dacă lichidul este în cantitate normală, dacă colul este lung și închis, dacă nu există sângerări, dacă nu are contracții și dacă nu există membrane rupte, pentru că există riscuri mari de infecție, femeia poate întreține relații intime”, declară prof. dr. Demetra Socolov.
Medicii trag un semnal de alarmă
Medicii afirmă faptul că lichidul seminal conţine hormoni care influențează starea de spirit, precum testosteron, estrogen, progesteron, prolactină, dar şi prostaglandine. Acestea pot declanșa nașterea în condițiile în care femeia se află la aproximativ 40 de săptămâni de sarcină și nu reușește să nască.
„Lichidul seminal mai conține prostaglandine care pot crește puțin contractilitatea, însă nu într-atât încât să o ducă într-un ser patologic. Inclusiv unii spun că poate ajuta la declanșarea nașterii la persoanele ce depășesc 40 de săptămâni și nu reușesc să nască din cauza prostaglandinelor care cresc contractilitatea uterină. Dar nu este folosit acest lucru”, adaugă prof. dr. Demetra Socolov, șef Secție II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, în legătură cu relațiile intime în timpul sarcinii.
Doctorita asta a auzit de sex oral, sex anal, etc? Pe ce lume traieste? Ori poti „atinge fatul” in timpul sexului oral?!