Prima pagină » Local » Medicii legiști ieșeni au descoperit cadavre infectate cu coronavirus, deși testele PCR au fost negative! Peste 10 la sută dintre autopsiile din anul 2020 au fost realizate pe pacienți COVID-19 pozitivi
Medicii legiști ieșeni au descoperit cadavre infectate cu coronavirus, deși testele PCR au fost negative! Peste 10 la sută dintre autopsiile din anul 2020 au fost realizate pe pacienți COVID-19 pozitivi

Medicii legiști ieșeni au descoperit cadavre infectate cu coronavirus, deși testele PCR au fost negative! Peste 10 la sută dintre autopsiile din anul 2020 au fost realizate pe pacienți COVID-19 pozitivi

04 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

În unele cazuri ale pacienților decedați în spital și transferați pentru autopsie la IML Iași, s-a descoperit că sunt infectați cu coronavirus. Asta după ce testele PCR realizate în spital au ieșit negative. În urma autopsiei, la toate persoanele infectate cu COVID-19 s-au observat modificări pulmonare importante

Medicii legiști din cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Iași au constatat în urma autopsiilor efectuate pe cadavre ale căror teste COVID-19 au avut rezultat negativ semne ale infecției cu coronavirus. Familiile care au aflat din spitalul în care era internat pacientul că nu este infectat cu noul virus erau consternate de faptul că după autopsie sicriul rudei era sigilat. Examinarea plămânilor rămâne cel mai concret și sigur mod de a afla dacă o persoană a fost sau nu infectată cu coronavirus. În anul 2020 s-au efectuat aproximativ 130 de necropsii, toate pe cadavre infectate cu COVID-19. Numărul de autopsii medico-legale a fost cu aproximativ 200 mai multe în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Medicii legiști au fost șocați de aspectul plămânilor la persoanele decedate din cauza infecției cu coronavirus.

Testul PCR și autopsia realizată de medicii legiști pot prezenta rezultate diferite

În cadrul IML Iași s-au afectuat, în anul 2020, 1.300 de autopsii dintre care 130 au fost realizate în rândul persoanelor decedate confirmate pozitiv cu coronavirus. Astfel, 10 sută dintre autopsiile din anul 2020 în cadrul IML Iași au fost realizate pe cadavrele confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2.

„Nu numai medicii, dar și aparținătorii trebuie să fie protejați după ce iau corpul și urmează ritualurile de înmormântare. Unii fac boala și decedează din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Am avut multe situații când pacientul venea din spital cu două sau chiar trei teste negative, dar a ieșit COVID-19 pozitiv la examenul pulmonar. Majoritatea cazurilor au confirmat testul COVID-19 pozitiv din spital, dar au fost și situații în care s-au contrazis cele două tipuri de examene. Familiile se revoltă când află că era negativ la ieșirea din spital și apare sigilat în sicriu”, spune prof. dr. Călin Scripcaru, medic primar legist în cadrul Institutului de Medicină Legală din Iași.

Circa 30 la sută dintre autopsii se realizează pe pacienți decedați la domiciliu

Anual, la IML Iași se efectuează circa 30 la sută autopsii, în afară de cele justificate din punct de vedere medico-legal. Este vorba despre autopsiile solicitate ca urmare a deceselor la domiciliu, pentru care medicul de familie refuză să elibereze certificatul de deces.

„Sunt realizate două tipuri de autopsii, cea medico-legală și cea anatomo-patologică. Autopsia medico-legală este realizată atunci când există o suspiciune de violență în decesul persoanei respective pe care o facem indiferent dacă persoana este declarată pozitiv COVID-19 sau nu. Au fost fost persoane care au ieșit din locuință deși erau în izolare implicate în accidente. Realizăm astfel de autopsii ori de câte ori avem solicitarea organelor de urmărire sau de cercetare penală. Mai există situațiile în care un pacient decedează în spital și unde nu există nicio suspiciune de violență sau de culpă medicală.

Și în acest caz medicul curant ar trebui să elibereze certificatul de deces, iar familia are dreptul să refuze efectuarea autopsiei. Ne mai confruntăm cu situația persoanelor decedate la domiciliu, atunci când medicii de familie refuză să elibereze certficatul de deces pentru că persoana nu se află în evidența lor cu vreo boală clinică sau afecțiune de orice fel și atunci ei solicită autopsia medico-legală”, încheie prof. dr. Călin Scripcaru, medic primar legist în cadrul Institutului de Medicină Legală din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024