Medicii legiști de la IML Iași au stabilit cauza decesului lui Jonathan Pârlea. Peste doar 3 zile, adolescentul ar fi împlinit frumoasa vârstă de 14 ani. În loc de petrecere, familia, prietenii și colegii lui Jonathan s-au adunat să-l conducă îndurerați pe ultimul drum
Jonathan Pârlea s-a stins în noaptea zilei de vineri la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Nu a apucat să-și ia rămas bun de la părinții săi, cei care, până în ultima clipă, au sperat că printr-un miracol iubitul lor fiu va reveni acasă. Trupul neînsuflețit al adolescentului a fost dus luni dimineață la Institutul de Medicină Legală (IML) din Iași pentru a se stabili cauza decesului. Medicii legiști au văzut la necropsie care a fost motivul pentru care, vineri noaptea, la 1:45, Jonathan a plecat la Ceruri. După autopsie, familia l-a putut lua acasă. Toți cei care l-au iubit și l-au cunoscut pe Jonathan l-au putut vedea pentru ultima dată pe copiliul vesel care iubea arta și natura, pe mezinul familiei Pârlea.
După ce a primit medicamentele preanestezice, în corpul lui Jonathan s-a declașat o tulburare de coagulare a sângelui
Jonathan s-a născut pe 18 octombrie 2006, într-o fericită zi de de miercuri. Era mezinul familiei Pârlea. Pe data de 10 octombrie, vineri noaptea, adolescentul internat de 9 zile în comă la Spitalul „Sf. Maria” din Iași s-a stins din viață, lăsând în urma lui o durere greu de suportat pentru toți cei care l-au cunoscut. Luni, medicii legiști au putut afla cauza decesului lui Jonathan, cel care, timp de 9 zile, a luptat pentru viața lui. Cauza decesului stabilită de medicii de la IML Iași este edem cerebral, hematom hepatic și hemoragie cerebrală. Specialiștii au explicat faptul că, imediat după ce i s-au administrat medicamentele preanestezice lui Jonathan, în corpul lui s-a declanșat o tulburare de coagulare a sângelui, motiv pentru care a intrat la scurt timp în comă. Practic, creierul lui Jonathan s-a umflat, iar sângele nu mai circula prin zona respectivă.
Sfârșitul lui Jonathan ar fi fost același, indiferent de spitalul la care ar fi fost internat
Medicii legiști i-au preluat lui Jonathan și niște probe care vor stabili motivul pentru care tânărul a intrat în stop cardio-respirator, la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani, înainte de a intra în sala de operații, pentru o banală operație de apendicită. Pentru că este vorba despre o examinare complexă de laborator, rezultatele vor veni abia într-o lună și jumătate, două. Medicii de la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani, spitalul la care Jonathan fusese programat pentru intervenția chirurgicală, spun că cea mai probabilă cauza pentru care adolescentul a intrat în comă la scurt timp după ce a primit medicamentele preanestezice este o reacție adversă. La orice spital ar fi mers, din păcate, sfârșitul lui Jonathan ar fi fost același. Practic, adolescentul era alergic la unul dintre medicamentele preanestezice, lucru pe care familia nu-l cunoștea, iar medicii nu l-au putut premedita.
Inima adolescentului bătea, dar prin creier nu mai circula sângele. Nouă zile a fost în moarte cerebrală
În data de 1 octombrie, Jonathan Pârlea s-a prezentat la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani pentru o banală operație de apendicită. Medicii spun că este una dintre cele mai simple intervenții chirurgicale. Nimeni nu se aștepta, însă, la un final atât de tragic. Înainte de a intra în sala de operații, conform protocolului stabilit la nivel național, lui Jonathan i s-au administrat niște medicamente preanestezice. La scurt timp după, a intrat în stop cardio-respirator. Medicii l-au resuscitat, iar inima adolescentului a început din nou să bată. După resuscitare a intrat în comă și a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, unde, timp de 9 zile, a stat în moarte cerebrală, susținut în viață, de aparate și medicamente. În urma acestei întâmplări, la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani a început o anchetă internă.
„Am analizat cazul pacientului Jonathan Pârlea și am ajuns la concluzia că este un eveniment advers asociat activității medicale. Conform legislației în vigoare, unitatea medicală a fost obligată să raporteze incidentul în CaPeSaRo, o aplicație de sub tutela Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. A doua zi am completat aceste documente. Răspunsul îl primim în maximum 30 de zile, timp în care facem analiza cauzei rădăcină, dar și măsurile care pot fi luate de acum încolo”, spune dr. Cătălina Roșca, manager la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani.
Jonathan s-a jertfit, fără propria voie, pentru salvarea bolnavilor din spitalele din România
Medicii de la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani și cei de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași spun că nu s-au mai confruntat cu astfel de situații. Din acest motiv, medicul anestezist de la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani, cel care i-a administrat medicamentele preanestezice lui Jonathan, nu s-a așteptat niciun moment la reacția pe care a avut-o corpul adolescentului în momentul în care a primit medicamentele. Prin jertfa lui, Jonathan ar putea salva viața multor bolnavi. Medicii vor propune o modificare a regulilor din spitale la nivel național.
„Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, cu care nu ne-am mai confruntat de altfel, vom propune reanalizarea protocoalelor la nivel național. Ceea ce s-a întâmplat în cazul lui Jonathan a fost că ne-am confruntat cu o reacție adversă a inducției preanestezice. O cohortă de fenomene fiziopatologice s-a declanșat, iar Jonahthan a intrat în stop cardio-respirator. Medicii au depus toate eforturile posibile pentru a evita incidentul. Am discutat cu medicul anestezist și mi-a spus că lui Jonathan i s-a administrat chiar o doză mai mică la medicamente preanestezice decât ar fi fost prevăzut în urma calculelor pe greutatea lui corporală”, încheie managerul Spitalului „Căi Ferate” din Pașcani.
Dumnezeu să-l ierte!