Zona zoster este o afecţiune cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, virus care determină și apariția varicelei. Important de știut este faptul că nu poți face zona zoster dacă nu ai avut varicelă. Orice persoană care a avut varicelă poate face, la un moment dat, zona zoster, însă, de cele mai multe ori, mai expuse apariției herpesului zoster sunt persoanele vârstnice și cele cu imunitatea compromisă
Herpesul zoster (Zona zoster) este o infecţie virală care este determinată de virusul varicelo-zosterian, care se reactivează din stadiu „dormant” la nivelul unui nerv. Prima dată când ne infectăm cu acest virus vom face varicelă, afecțiune cunoscută drept vărsat de vânt. După vindecarea varicelei, virusul rămâne inactiv în organism pentru tot restul vieții, în ganglionii nervilor senzitivi. Când se reactivează, virusul determină o erupție limitată, diferită de cea inițială, care se numește zona zoster. Există persoane care, de-a lungul vieții, fac zona zoster de mai multe ori.
Herpes zoster: Ce simptome prezintă, cum se manifestă și ce complicații poate determina?
Zona zoster debutează cu senzație de durere, mâncărime sau arsură în zona în care urmează să apară erupțiile cutanate. După circa 48-72 de ore, pielea se înroșește, urmând ca în următoarele zile să apară veziculele cu lichid, care necesită până la o lună să se vindece complet. Veziculele cu lichid sunt grupate și sunt localizate adesea doar pe o parte a toracelui, abdomenului, a membrelor sau a feței.
„Înainte cu 48-72 de ore de apariția erupției, pacientul resimte senzații de furnicături și durere la nivelul pielii pe zona în care vor apărea ulterior erupțiile. În acest timp, pacienții pot prezenta și alte simptome, cum ar fi starea generală de rău, dureri musculare, dureri de cap, fotofobie și, mai puțin frecvent, febră. După aceasta, apare erupția, care este limitată doar la o porțiune de piele și apare doar pe o parte a corpului. Inițial, aceasta arată ca niște pete roșii, care mai apoi se transformă în vezicule. Punguțele cu lichid apar pe o perioadă de 3-5 zile. După ce se formează veziculele, acestea se rup, conținutul este eliberat, ulcerează, iar în cele din urmă se formează cruste. În toată această perioadă, pacientul prezintă durere. Există cazuri în care durerea este foarte puternică, iar erupțiile de pe piele lipsesc, sau cazuri în care pacienții se confruntă cu pareză facială periferică. Dacă leziunile de pe piele nu sunt îngrijite adecvat, se pot infecta bacterian, pot apărea necroza și complicații legate de acestea. Zona zoster determină, în cazuri extrem de rare, complicații precum pneumonia, encefalita și decesul. Leziunile pot necesita până la o lună să se vindece complet, iar durerea va deveni cronică și poate persista chiar mai multe luni. Cea mai frecventă complicație, observată în 9-45% din cazuri, este persistența durerii mai mult de 30 de zile după ce erupția a făcut crustă. Cei mai mulți oameni descriu o durere profundă, ca o arsură sau o înțepătură, furnicături, sensibilitate extremă la frig și la căldură. Durerea poate fi profundă și afectează calitatea vieții pacientului, în special la vârstnici, unde poate dura mai mult de 12 luni. Atunci când erupția este localizată la nivelul ochiului, durerea poate fi severă și poate afecta vederea, putând cauza orbire. Dacă erupția implică urechea, poate duce la surditate, tulburări de echilibru sau se poate manifesta cu pareză facială periferică”, a declarat medicul dermatolog Andra-Cristina Bunduc.
Zona zoster este o afecțiune care poate recidiva
Persoanele cu sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse să sufere de zona zoster. Această afecțiune apare de cele mai multe ori în rândul celor care au făcut chimioterapie sau radioterapie, la persoanele infectate cu HIV sau SIDA, la cele care au trecut recent printr-o perioadă extrem de stresantă și nu numai. Zona zoster poate recidiva, dar acest lucru se întâmplă doar în cazul persoanelor cu imunitate compromisă.
„Toate persoanele care au avut varicelă, pot face, la un moment dat în viață, zona zoster, deoarece virusul varicelor-zosterian rămâne în organism, Nu se știe cu exactitate de ce doar unele persoane fac zona zoster. Cu toate acestea, există o serie de factori care pot determina reactivarea virusului. Astfel, zona zoster apare cu precădere în rândul persoanelor cu boli cronice, diferite tipuri de cancer, HIV/SIDA, la persoanele cu infecții severe și leucemie acută. De asemenea, cu apariția zonei zoster se pot confrunta și persoanele care trec printr-un stres major, cele care au fost supuse unor proceduri invazive, precum și persoanele care au trecut prin chimioterapie sau radioterapie. Totodată, copiii ale căror mame au avut varicelă în timpul sarcinii sunt mai predispuși, la un moment dat, să facă zona zoster”, a adăugat medicul dermatolog ieșean.
Cum prevenim și tratăm această afecțiune dermatologică?
Pentru a preveni complicaţiile determinate de zona zoster, se recomandă tratamentul antiviral prompt, în primele 72 de ore de la apariţia durerii. De asemenea, pentru a preveni apariţia acestei afecțiuni dermatologice, copiilor le poate fi administrat vaccinul standard varicelic, care este utilizat începând cu anul 1995.
„Un studiu realizat în 2017 indică faptul că zona zoster nou diagnosticată crește riscul de infarct miocardic și accident vascular, iar acest risc poate fi diminuat doar prin administrarea de antivirale sau prin vaccinare. De aceea, se recomandă ca pacienții să se prezinte la medicul de familie sau la medicul dermatolog încă de la primele semne de boală, pentru a începe în cel mai scurt timp un tratament adecvat, de preferat în primele 72 de ore. De asemenea, există posibilitatea de a vaccina copiii împotriva virusului, iar imunizarea se face de preferat înainte de a intra în comunitate (grădiniță, școală). Zona zoster nu este contagioasă, nu poți lua boala de la o persoană infectată, însă poți lua varicelă de la o persoană diagnosticată cu zona zoster. Persoanele care au zona zoster pot transmite virusul prin leziunile deschise de pe piele, dar se pot infecta doar cei care nu au avut varicelă și aceia care nu au fost vaccinați. De aceea, este recomandat ca în timpul bolii, până când leziunile se vindecă, să se evite locurile publice, contactul cu femeile însărcinate, cu nou-născuții, cu persoanele neimunizate, cu persoanele în vârstă sau cu persoanele cu o imunitate scăzută. Bolnavul nu mai este contagios după ce leziunile fac crustă și nu mai prezintă secreții”, a precizat dr. Andra-Cristina Bunduc.
Zona zoster este o afecțiune dermatologică care trebuie tratată corespunzător, pentru ca veziculele și durerea să dispară în cel mai scurt timp posibil. Există însă și cazuri în care zona zoster afectează calitatea vieții pacientului, determină complicații sau poate duce la deces.