Prima pagină » Local » Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă. Tot mai multe persoane apelează 112 fără a avea cu adevărat o urgenţă
Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă. Tot mai multe persoane apelează 112 fără a avea cu adevărat o urgenţă

Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă. Tot mai multe persoane apelează 112 fără a avea cu adevărat o urgenţă

18 mai 2022, 11:12, 1 ,
în Local

Medicii din Iaşi trag un semnal de alarmă după ce tot mai multe persoane apelează numărul unic de urgenţă 112 fără a avea cu adevărat o urgenţă. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgențe SMURD Iaşi, a detaliat două astfel de cazuri produse la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi şi Spitalul Clinic de Urgenţă de Copii Sf. Maria Iaşi.

Medicii ieşeni roagă cu insistenta cetăţenii să fie responsabili şi în cazul în care întâmpină probleme uzuale să meargă la medicii de familie sau în cazul unei adevărate urgențe să se deplaseze la spitalul din judeţul în care locuiesc.

În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI a fost dezvăluit faptul că și medicii de familie au enorm de multe consultății pe zi.

Cazul unui bărbat din Dolheşti care avea o măsea umflată şi dureri de cap

Prof. dr. Diana Cimpoesu a menţionat că în weekend s-au înregistrat foarte multe cazuri de urgenţă, iar numărul ambulantelor este limitat. Medicul ieşean a detaliat cazul unui bărbat de 36 de ani care a sunat de două ori la 112 pentru că avea o măsea umflată şi dureri de cap. De asemenea, individul a transmis că în cazul în care va păţi ceva, medicii sunt reponsabili.

„Din ciclul “Urgentă este pentru Urgenţe”: duminică după amiază erau foarte multe solicitări de urgență în dispecerat și evident un număr limitat de ambulanțe. Medicul primar de urgență care coordona și încerca să facă faţă, gestionând cât mai bine resursele, dând și sfaturi medicale la telefon, cuplând solicitările…un bărbat de 36 ani din Dolheşti a sunat de două ori pentru că avea o măsea umflată de 5 zile și îl doare capul, iar medicul din dispecerat va fi responsabil de viața lui dacă nu-i trimite ambulanța. La sugestiile făcute pentru alt tip de “taxi” a răspuns că nu are nici maxi taxi către Iaşi, nici vreo rudă care să-l ducă cu mașina”, a menţionat prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU SMURD Iaşi.

O familie din Vaslui a ajuns la Spitalul Sf. Maria din Iaşi şi a sunat mai apoi la 112

Un alt caz pe care l-a reliefat prof. dr. Diana Cimpoeșu este acela a unei familii din Vaslui care s-a deplasat cu maşina personală la Spitalul Sf. Maria din Iaşi. Când a ajuns la intrare a sunat la 112 de teamă că nu vor fi primiţi cu copilul în Unitatea de Primiri Urgențe.

„Al doilea caz care face parte dintr-o lungă serie care se repetă. O familie din Vaslui se decide să vină cu un copil cu febră la Spitalul Sf. Maria Iaşi cu mașina proprie și când ajunge la intrarea în Iaşi sună la 112 și cere ambulanță de teamă că nu vor fi primiți în UPU Sf. Maria fiind din alt judeţ. Și pentru adulți se întâmplă la fel. Vin cu familia cu mașina din alte județe și la intrarea în Iaşi sună la 112 să-i aducă în UPU. Calea corectă este fie programarea la medicii din Iaşi și respectarea circuitului pacienților programați, fie dacă e urgentă adevărată merg în UPU la spitalul județean din județul lor și dacă se consideră necesar de către medicul de urgență sau altă specialitate sunt transferaţi cu ambulanţa la Iaşi”, a mai menţionat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Medicii ieşeni trag un semnal de alarmă și recomandă cetățenilor să apeleze numărul unic de urgență 112 doar în cazul în care au o urgență, iar pentru a nu aglomera liniile de apel să meargă la medicul de familie.

 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Faceți ca în Germania , dacă nu e urgență să plătească transportul cu ambulanța nu ca la noi duci toți bețivii și toți pe cei care se pot deplasa singuri la spital . Dar eu cred că nu se vrea să se facă că în celelalte țări adică dacă nu e urgență să plătească transportul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024