Prima pagină » Local » Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă pentru pacienții infectați cu coronavirus, izolați la domiciliu. Monitorizarea saturației ar reduce numărul mare de cazuri grave care ajung la spital
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă pentru pacienții infectați cu coronavirus, izolați la domiciliu. Monitorizarea saturației ar reduce numărul mare de cazuri grave care ajung la spital

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă pentru pacienții infectați cu coronavirus, izolați la domiciliu. Monitorizarea saturației ar reduce numărul mare de cazuri grave care ajung la spital

05 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Tot mai mulți ieșeni izolați la domiciliu după ce au fost confirmați pozitiv cu COVID-19 ajung în stare gravă la spital. Efectele nivelului extrem de scăzut al saturației este resimțit prea târziu de către unii pacienți. Medicii depun eforturi tot mai mari să le salveze viață pacienților care nu sunt monitorizați frecvent la domiciliu

Medicii ieșeni observă un fenomen tot mai îngrijorător. În secțiile de Terapie Intensivă ajung tot mai mulți tineri care, deși nu suferă de patologii grave, starea lor după infectarea cu SARS-CoV-2 le pune serios viața în pericol. Una dintre explicațiile medicilor este dată de faptul că un simptom al infecției cu noul tip de virus se resimte mult prea târziu. Este vorba despre respirație îngreunată, dată de scăderea saturației. Chiar dacă nivelul normal al saturației este de 95-100 la sută, tot mai mulți ajung la spital cu niveluri anormale.

După externare, pacienții care au suferit forme severe fie rămân cu mari sechele pulmonare, fie resimt fizic mult mai ușor orice efort, obosesc rapid, au palpitații, care de asemenea necesită monitorizare. Medicii ieșeni susțin că un control periodic la medicul de familie ar salva multe vieți. Dacă ar fi depistate la timp afecțiunile de care pacienții nu știu că suferă, dar care la o infectare cu noul coronavirus ar avea consecințe grave, secțiile de Terapie Intensivă ar fi mult mai libere.

Dr. Vlad Hârtie: „Recomand monitorizarea pacienților infectați cu coronavirus, în special al saturației”

Pacienții infectați cu coronavirus și izolați la domiciliu trebuie să fie monitorizați frecvent de medicii de familie. Pentru a reduce riscurile de a ajunge într-o stare gravă și de a rămâne cu leziuni pulmonare, acești pacienți au nevoie în special de verificarea saturației. Dr. Vlad Hârtie recomandă ieșenilor care au saturație de 92 la sută să se prezinte de urgență la spital, chiar dacă nu resimt fizic efectele saturației scăzute.

„Este foarte importantă monitorizarea pacienților care sunt izolați la domiciliu prin pulsoximetrie, verificarea frecvenței cardiace și a temperaturii. În patologia COVID-19 asistăm la un fenomen care se numește hipoxie silențioasă, adică pacienții se saturează, dar nu simt clinic acest lucru, adică nu simt lipsa de aer. În mod normal, saturația în oxigen a sângelui arterial este între 95-100 la sută. Din păcate, s-a observat că pacienții se prezintă cu saturație mult mai mică la spital, ceea ce înseamnă că se prezintă tardiv.

Au fost și cazuri de pacienți care s-au prezentat cu saturație de 60 la sută, ceea ce este total anormal, dar chiar și până să ajungă la acel punct ei sunt relativ stabili, și nu au o simptomatologie extraordinară. De aceea, eu susțin monitorizarea saturației pacienților confirmați pozitiv cu coronavirus, carantinați la domiciliu și prezentarea de urgență la spital, atunci când au saturație de 92 la sută”, susține dr. Vlad Hârtie, medic la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, din cadrul spitalului de Neurochirurgie Iași.

Crește numărul pacienților care ajung la spital cu afecțiuni pulmonare în proporție de peste 60 la sută

Tot mai mulți tineri ajung cu forme severe în secțiile de Terapie Intensivă. Unii pacienți ajung la spital cu plămânii afectați în proporție de 90 la sută, iar sanșele de a fi salvați au fost inexistente. După externare mulți au nevoie de oxigeno-terapie pe parcursul nopții, după ce rămân cu sechele pulmonare, în timp ce unii pleacă acasă după ce și-au revenit complet.

„Dacă în primăvară, vară, primeam pacienți de vârsta a doua, a treia, acum am început să avem pacienți mult mai tineri. Am avut chiar și pacient de 21 de ani. Din fericire, aceste cazuri au avut o evoluție bună. Media de vârstă rămâne cea de 60-70 de ani. Pacientul de 21 de ani a avut o patologie oncologică și a ajuns la noi cu o formă moderat-severă. A ieșit din secția de Terapie Intensivă pe un serviciu COVID-19, non-ATI în urmă cu o săptămână și jumătate. A ajuns la spital cu o afecțiune pulmonară între 60-75 la sută, dar a răspuns bine la tratament”, spune medicul ieșean.

Ieri, 340 de ieșeni au fost confirmați pozitiv cu coronavirus

Ieri, medicii ieșeni au anunțat că 63 de pacienți în stare gravă se luptă pentru viața lor. Din nefericire, patru pacienți de pe paturile de la ATI au decedat ieri, iar numărul total de decese în județul Iași a ajuns la 350. Pe teritoriul județului Iași au fost confirmați pozitiv cu COVID-19 un număr de 340 de persoane, numărul total de cazuri ajungând la 21.179. La secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 mai erau libere patru locuri, unul la Spitalul Municipal Pașcani, un pat la Spitalul de Recuperare, un pat ATI la Spitalul C.F. Iași și un pat la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri, au fost externate 58 de persoane confirmate pozitiv cu coronavirus, numărul total al celor externați pe parcursul celor 9 luni de pandemie fiind de 5.590 de cazuri.

Spitalele suport COVID-19 mai au libere 151 de paturi pentru pacienți

Ieri, autoritățile au raportat un număr de 170 de paturi libere în spitalele suport COVID-19 din Iași: 24 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 13 la Spitalul Spitalul Mobil Lețcani, 30 de paturi la Spitalul Hârlău, 12 paturi la Spitalul C.F Iași, 8 la Spitalul de Recuperare, un pat la Spitalul „Sf. Spiridon”, 26 de paturi la Spitalul Militar și 57 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor, inclusiv al celor din secțiile de Terapie Intensivă, din spitalele suport COVID-19, ieri mai erau ocupate 542 de paturi, din care 63 sunt paturi ATI. Dintre cele 67 de paturi ATI destinate pacienților, 63 erau ocupate: nouă la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, cinci la Spitalul Municipal Pașcani, patru la Spitalul de Recuperare, șase la Spitalul C.F. Iași și 15 la Spitalul de Neurochirurgie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024