Prima pagină » Local » Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă legat de pericolul pe care-l presupune infecția cu VSR la prematuri: „Acesta face cu adevărat ravagii, necesitând internări frecvente!”

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă legat de pericolul pe care-l presupune infecția cu VSR la prematuri: „Acesta face cu adevărat ravagii, necesitând internări frecvente!”

21 oct. 2022, 02:00, 1 ,
în Local

Joi, 20 octombrie 2022, odată cu debutul sezonului infecțiilor virale, la Hotel Select a avut loc o conferință de presă în care nume cunoscute în lumea medicală din Iași, prof. dr. Luminița Păduraru, conf. dr. Alina Luca și dr. Iuliana Picioreanu, au tras un semnal de alarmă legat de pericolul pe care-l presupune infecția cu virusul sincițial respirator (VSR) în rândul copiilor născuți prematur

VSR este un virus implicat frecvent în infecțiile tractului respirator inferior, atât la sugar, cât și la copilul mic. Astfel, infecțiile determinate de VSR reprezintă principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an. În general, VSR provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii comune, însă cei născuți prematur sau cei care au diverse probleme pulmonare ori cardiace prezintă un risc crescut de  apariție a unei infecții severe care de cele mai multe ori necesită spitalizare, inclusiv în unități de terapie intensivă, chiar și oxigenoterapie.

 conferinta presa VSR

Infecțiile determinate de VSR reprezintă principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an

Infecțiile determinate de VSR reprezintă principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an

conferinta presa VSR

La copii, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli, dar la copiii născuți prematur sau la cei cu probleme pulmonare sau cardiace poate determina infecții respiratorii grave, care necesită spitalizare

La copii, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli, dar la cei născuți prematur, cu probleme pulmonare ori cardiace poate determina infecții respiratorii grave, care necesită spitalizare. De aceea specialiștii recomandă ca, în sezonul rece, copiii cu risc înalt de infecție severă cu VSR să beneficieze de un tratament care să-i protejeze.

„Dintre cauzele globale ale mortalității la copii, bolile infecțioase produc aproximativ 68-70 la sută din decese, din care 8,7 milioane sunt estimate la cei cu vârste de sub 5 ani. Dintre bolile infecțioase cele mai frecvente pe care le pot avea copiii, avem infecțiile respiratorii, iar pneumonia reprezintă principala cauză de mortalitate. Virusul respirator sincițial este cunoscut din cele mai vechi timpuri, însă acum este adus la lumină, deși îl cunoaștem de foarte mulți ani. Acesta face cu adevărat ravagii la copii, necesitând internări frecvente, prin bronșiolite, pneumonii și chiar prin suprainfecții, în special la cei cu factori de risc, cu malformații congenitale cardiace. Virusul respirator sincițial reprezintă 20 la sută din toate episoadele de infecții acute de tract respirator superior și 13-22 la sută din totalul deceselor la copiii mici. Cele mai ridicate rate de mortalitate asociate cu VSR au fost raportate la nou-născuții prematuri, la cei cu boală pulmonară cronică și la cei cu malformații congenitale cardiace”, a declarat conf. dr. Alina Luca, medic primar pediatrie și cardiologie pediatrică, șef al Secției Cardiologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Maria” Iași.

 conferinta presa VSR

Specialiștii recomandă ca în sezonul rece, copiii cu risc înalt de infecție severă cu VSR să beneficieze de tratament care să-i protejeze

Prof. dr. Luminița Păduraru, despre pericolul pe care-l presupune infecția cu VSR la prematuri: „Ei nu au o protecție imună, deoarece mama transmite anticorpii în ultimul trimestru de sarcină”

 conferinta presa VSR

O categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce privește infecția cu VSR sunt copiii născuți prematur, cei cu vârsta de 6 luni sau mai mici la începutul sezonului infecțios cu VSR

O categorie extrem de vulnerabilă, în ceea ce privește infecția cu VSR, este reprezentată de copiii născuți prematur, cei care au vârsta de 6 luni sau care sunt mai mici la începutul sezonului infecțios cu VSR.

„Dacă fac prevenție, scad foarte mult povara copilului, povara familiei și povara socială. Prematurii ridică cele mai multe probleme. Prematur este copilul care se naște înainte de termen. Gestația la specia umană are 40 de săptămâni, adică 9 luni, în limbajul comun. Prematur înseamnă sub 37 de săptămâni. Există acei prematuri numiți tardivi, care se apropie de termen, aceștia sunt mai protejați, cei mai vulnerabili sunt cei care se nasc sub 35 de săptămâni. Un prematur nu este un nou-născut în miniatură, ci este imatur din punctul de vedere al funcțiilor, are organe, mânuțe, piciorușe, ochișori, de toate, dar acestea nu funcționează cum ar trebui. Este vorba de dezvoltarea căilor respiratorii și de defectul de apărare. Aceste două elemente contribuie la vulnerabilitatea față de infecții de căi respiratorii și față de VSR, în mod special. La prematur există o capacitate scăzută pentru schimbul de gaze. Pe de altă parte, ei nu au o protecție imună, deoarece mama transmite anticorpii în ultimul trimestru de sarcină. Nou-născutul nu produce anticorpi, ci trăiește pe baza celor transmiși de la mamă. Diferiți factori pot determina creșterea riscului pentru astfel de infecții asociate cu VSR la sugar și la copiii mici: nașterea prematură, care îl expune și îl ține vulnerabil circa 6 luni după ce s-a născut, malnutriția sau greutatea mică la naștere, care nu-i tot una cu prematuritatea, sexul masculin, mama fumătoare și condițiile în care locuiește nou-născutul”, a precizat prof. dr. Luminița Păduraru, medic primar neonatologie și pediatrie, Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza-Vodă”, Iași.

Pentru a-i proteja pe prematuri de pericolul pe care-l presupune infecția cu VSR există medicamente specifice.

Comentarii
  • ,,Medicii” ieseni sunt doar niste CRIMINALI in curs dearestare, judecare si SPANZURARE pentru CRIME IMPOTRIVA UMANITATII !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *