Prima pagină » Local » Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă după ce un bebeluș de 8 luni a murit din cauza rujeolei: „Rata de vaccinare împotriva acestei patologii a scăzut extrem de mult”

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă după ce un bebeluș de 8 luni a murit din cauza rujeolei: „Rata de vaccinare împotriva acestei patologii a scăzut extrem de mult”

05 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Un bebeluș de doar 8 luni, din comuna Moțca, județul Iași, a murit din cauza rujeolei. Băiețelul s-a infectat de la mama și fratele său, care nu erau vaccinați ROR și au fost internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. În acest context, medicii trag un semnal de alarmă, subliniind faptul că rata de vaccinare împotriva acestei patologii a scăzut extrem de mult în ultima perioadă.

Ieșenii trebuie să știe aceste informații despre rujeolă

Rujeola sau pojarul, cum este denumită popular, este o boală infecțioasă produsă de virusul rujeolic. Deși face parte din bolile copilăriei, această patologie poate afecta persoanele de orice vârstă, care nu sunt imunizate activ sau pasiv. Afecțiunea este foarte contagioasă, având o rată de răspândire foarte crescută, aproximativ 95% dintre persoanele neimunizate anterior prin boală sau prin vaccinare o vor dezvolta, dacă vin în contact cu un caz de rujeolă. Boala se transmite pe cale respiratorie, prin picăturile de secreții nazofaringiene încărcate de germeni, din aerul expirat de persoana infectată sau prin contact direct cu secrețiile respective. Perioada de incubație a acestei patologii este de 10 zile. O persoană este contagioasă 4 zile anterior apariției erupției și 4 zile după apariția acesteia.

Există o perioadă pre-eruptivă, în care simptomatologia este nespecifică, pacientul prezentând rinoree, odinofagie, disfagie, disfonie, tuse, conjunctivită, greață, vărsături și apariția unei leziuni albicioase la nivelul cavității bucale, în dreptul premolarilor. Ulterior, pacientul prezintă erupția caracteristică rujeolei la nivelul tegumentelor. Aceasta apare sub forma unor placarde eritematoase, cu aspect maculo-papulos (pete roșii), dispuse inițial la nivelul feței și gâtului, pentru ca apoi să se extindă la nivelul trunchiului și al membrelor. Durata bolii în formă necomplicată este între 17-21 de zile. Diagnosticul este stabilit pe criterii clinice (febra însoțită de simptome respiratorii, oculare și gastrice, urmate de erupția caracteristică), ulterior fiind confirmat prin analize de laborator – precum identificarea anticorpilor specifici, de tip IgM și IgG din sângele venos, sau prin tehnice de biologie moleculară care utilizează metoda PCR, ce detectează ARN viral. Având în vedere faptul că etiologia este una virală, tratamentul este simptomatic și suportiv, având ca scop ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Dr. Florin Roșu: „În unele dintre cazuri, este posibil chiar decesul pacientului”

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași

Medicii trag un semnal de alarmă, subliniind faptul că rata de vaccinare împotriva acestei patologii a scăzut extrem de mult în ultima perioadă

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă, subliniind faptul că rata de vaccinare antirujeolică a scăzut extrem de mult în ultima perioadă. Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR) este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuit la medicul de familie, copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, la un an și la vârsta de 5 ani. În situația epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta de 9-11 luni.

„În ultima perioadă, rata de vaccinare împotriva acestei patologii a scăzut extrem de mult, lucru care a dus la izbucnirea unei epidemii de rujeolă. Nivelul optim de imunitate colectivă care ar putea să prevină apariția unei astfel de epidemii este asigurat de o acoperire vaccinală antirujeolică de peste 95%. Aproximativ 30% dintre cei diagnosticați cu rujeolă vor prezenta una sau mai multe complicații. La nivel mondial, în anul 2021, potrivit OMS, au fost înregistrate circa 128.000 de decese din cauza rujeolei, preponderent în rândul copiilor nevaccinați sau subvaccinați (cu schema incompletă de vaccinare), cu vârsta mai mică de 5 ani. În cele 7 luni ale anului 2024, în Spitalul de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași au fost spitalizați 129 de pacienți cu rujeolă. Dintre aceștia, 93 au fost copii și restul de 36 au fost adulți. În ceea ce privește distribuția pe sexe, numărul de cazuri înregistrate în rândul femeilor a fost aproximativ egal cu cel al bărbaților (67 de femei și 62 de bărbați). Vârsta pacienților a fost cuprinsă între câteva luni și 55 de ani, cei mai mulți dintre pacienți au avut vârsta până într-un an (37 de pacienți). Copiii imunodeprimați, gravidele și sugarii până în 6 luni pot prezenta forme severe de boală. În ceea ce privește prevenția, actualmente, în România, din Schema Națională de Vaccinare face parte vaccinul trivalent anti-rujeolă-rubeolă-oreion (ROR). Acesta presupune administrarea a 2 doze: prima doză în jurul vârstei de un an, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani. În cazul existenței unei epidemii de rujeolă, prima doză de vaccin poate fi administrată înaintea vârstei de 9 luni. Potrivit OMS, vaccinarea împotriva rujeolei a dus la evitarea a 56 de milioane de decese în perioada 2000-2021. În concluzie, rujeola este o boală infecțioasă ce poate fi ușor prevenită prin vaccinare și care, odată contactată, poate evolua cu multiple complicații, unele dintre acestea putând asocia sechele pe termen lung, în unele dintre cazuri fiind posibil chiar decesul pacientului”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Un bebeluș de 8 luni, din Iași, a murit din cauza rujeolei

De la începutul anului 2023 și până în prezent, la noi în țară au fost înregistrate 20.035 de cazuri confirmate cu rujeolă și 19 decese.

„În perioada 01.01.2023 – 30.06.2024, în România au fost notificate 20.035 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 19 decese (5 în municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Mureş, 1 în judeţul Sibiu, 1 în judeţul Buzău, 1 în judeţul Constanţa şi 1 în judeţul Iaşi). Al 19-lea deces (jud. Iaşi) a fost raportat la un copil de sex masculin, în vârstă de 8 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR, contact cu mama şi fratele său, ambii nevaccinaţi cu ROR şi prezentând simptomatologie clinică de rujeolă”, a transmis, marţi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

După decesul bebelușului, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au atras atenția că, în comuna Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, iar în prezent sunt prezente mai multe focare de rujeolă.

„Potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, în județul Iași, a fost înregistrat decesul unui copil de sex masculin, în vârstă de 8 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR. Acesta a decedat în data de 25.06.2024, fiind contact cu mama și fratele său, în vârstă de 2 ani, ambii nevaccinați cu ROR și prezentând simptomatologie clinică de rujeolă. Toate cele 3 persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acestea provin din comuna Moțca, unde în prezent evoluează mai multe focare de rujeolă. Facem precizarea că, la nivelul comunei Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, având în vedere refuzul populației de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii și contacții adulți, să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *