Prima pagină » Local » Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă cu privire la apariția gripei! Doctorii se așteaptă la un număr mai mare de cazuri față de anul 2020. Dr. Florin Roșu: „Chiar dacă trecem prin perioada COVID-19, nu trebuie să uităm de gripă”
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă cu privire la apariția gripei! Doctorii se așteaptă la un număr mai mare de cazuri față de anul 2020. Dr. Florin Roșu:

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă cu privire la apariția gripei! Doctorii se așteaptă la un număr mai mare de cazuri față de anul 2020. Dr. Florin Roșu: „Chiar dacă trecem prin perioada COVID-19, nu trebuie să uităm de gripă”

09 nov. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Sezonul rece aduce cu el și gripa! Specialiștii ieșeni trag un semnal de alarmă și spun că această patologie infecto-contagioasă nu ar trebui să fie ignorată în această perioadă în care toată lumea se teme de COVID-19. Medicii recomandă vaccinare antigripală, aceasta fiind singura modalitate de prevenire a acestei afecțiuni

După apariția primului caz de gripă din acest an de la Iași, medicii trag un semnal de alarmă cu privire la prevenirea acestei patologii infecto-cotagioase și îndeamnă populația să se vaccineze antigripal. Aceștia au precizat că nu trebuie ignorată această afecțiune, chiar dacă în acest moment toată lumea se teme de pandemia de coronavirus.

„Chiar dacă trecem prin perioada COVID-19, nu trebuie să uităm nici cealaltă patologie infecto-contagioasă. Dacă discutăm de sezonul rece, fără dar și poate trebuie să discutăm despre gripă, despre modalitățile prin care trebuie să prevenim infectarea gripală și răspândirea acestei patologii. Recomand cu tărie vaccinarea antigripală, nu există nicio interacțiune între vaccinare anti-COVID-19 și vaccinarea antigripală. Aceasta poate fi făcută inclusiv concomitent, dar nu se recomandă chiar în acceași zi”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie 2021 a fost confirmat primul caz de gripă la Iași din acest sezon! Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași s-au confruntat cu primul pacient cu gripă, care a prezentat o simptomatologie asemănătoare COVID-19. După primele investigații s-a speculat că ar fi infecție SARS-CoV-2, însă toate testele COVID-19 au fost negative.

Numărul cazurilor de gripă este mai mare decât anul trecut

Medicii ieșeni au observat o creștere a numărului de cazuri de gripă în această perioadă, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceștia au precizat că principalul motiv care a determinat această situație este relaxarea măsurilor de prevenție.

„Din nefericire, comparativ cu anul trecut, se observă o creștere a cazurilor de gripă. Mai mult ca sigur, relaxarea din punct de vedere al măsurilor de prevenție, purtarea măștilor de protecție, distanțarea fizică, igienizarea mâinilor și scăderea ritmului de vaccinare, inițial neexistând vaccin anti-COVID-19, va duce la o creștere a numărului de persoane care vor face gripă. Îndemn populația să se imunizeze inclusiv antigripal, dând dovadă de spirit civic, responsabil. Nu există interacțiune între cele două vaccinuri și nici interval de așteptare. Sunt vaccinuri obținute prin metode sigure, verificate și care ne protejează atât pe noi, cât și familiile noastre”, a adăugat medicul Florin Roșu.

Peste 2.000 de ieșeni imunizați în cadrul campaniei gratuite 2021-2022

În cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală 2021-2022 s-au imunizat deja peste 2 mii de ieșeni. Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) a solicitat pentru județul Iași 115.000 de doze, dintre care 22.874 au ajuns deja, iar alte 32.039 urmează să fie livrate. Vaccinurile antigripale vor fi direcționate către unitățile sanitare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), căminele de bătrâni și unitățile medico-sociale.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită pot fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi. Orice persoană care s-a vaccinat anti-COVID-19 și face parte din categoriile la risc poate primi și vaccinul gripal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *